Ultimii cativa ani – din 2016 pana in 2018 – ne-au pus in fata unor progrese uriase in ceea ce priveste industria energiei solare in Statele Unite. Numai in California, cantitatea totala de energie solara consumata s-a dublat de trei ori, si chiar daca restul statelor sunt depasite de progresele din California, si acolo exista cifre marite in ceea ce priveste utilizarea energiei solare.
Partial, ceea ce determina noul “boom solar” este aparitia unor noi tehnologii solare inovatoare. Companiile beneficiaza de pe urma acestor noi oportunitati tehnologice pentru a imbunatati eficienta energetica, pentru a atrage consumatori care constientizeaza importanta unui comportament eco si isi duc astfel la indeplinire rolul in “salvarea planetei”.
Multi dintre acesti pasi in sensul evolutiei sunt foarte interesanti. Unii sunt deja destul de practic de implementat la scara larga, in timp ce altii demonstreaza un potential foarte mare, dar sunt inca in etapa de pionierat.
Iata care dunt cele mai importante 4 inovatii solare care au fost resimtite pe piata in 2018.

Panouri solare noi si imbunatatite

Eficienta panourilor solare a depasit procentul de 23.5% in 2016, de atunci aceasta cifra continuand sa creasca. Costul per wat a scazut, de asemenea, in ultimii cativa ani la noile modele de panouri solare, ceea ce este un indiciu ca acel surplus de 20% va fi noua norma in ceea ce priveste eficienta la panouri solare cu preturi si mai scazute.
La orizont, de asemenea, se afla un nou sistem, dezvoltat de echipa de cercetare de la MIT, care ar putea dubla eficienta panourilor solare in viitorul apropiat. Sistemul va colecta si va utiliza caldura termica acumulata de panourile solare, care pana acum a fost mereu degajata si irosita.

Lampi solare stradale

Iluminatul stradal solar integrat devine deja o componenta comuna pentru multe dintre demersurile de modernizare eco ale oraselor din SUA.
Lampile solare stradale sunt unitati compacte, care au nevoie de foarte putina intretinere si care pot transforma complet modul in care alegem sa ne iluminam strazile si aleile in anii urmatori. Ele colecteaza energia emisa de razele soarelui in timpul zilei si lumineaza strazile si parcarile, fara costuri, de seara pana dimineata.
Lampile solare cu energie solara reprezinta o investitie excelenta, atat pentru autoritati, cat si pentru companii.
Corpurile de iluminat alimentate cu energie fotovoltaica au fost deja testate pe celebra autostrada Route 66. Ele au fost instalate de-a lungul autostrazii, alaturi de becuri LED. Rezultatul: un sistem care topeste zapada si ilumineaza zona inconjuratoare, totul cu ajutorul energiei solare auto-generate.

Sisteme solare care urmaresc soarele

Cum obtii producerea unei cantitati mai mari de energie solara pentru panourile solare montate la sol? Simplu! Urmezi soarele, exact asa cum fac plantele! Sistemele solare extrem de eficiente existente in acest moment pe piata urmaresc traiectoria soarelui, in timpul miscarii acestuia pe cer de-a lungul fiecarei zile. Ele se inclina si se intorc automat la unghiul optim pentru a colecta cantitatea maxima de raze solare.
Desi tehnologia nu este una noua, acum ea este imbunatatita si castiga popularitate mai mult ca niciodata. Pana in anul 2020 se urmareste ca jumatate dintre panourile solare montate la sol sa fie amplasate pe sisteme solare de urmarire a soarelui.

Filtre solare pentru apa

Un filtru de apa alimentat de energie solara, in miniatura, dezvoltat de Universitatea Stanford a facut progrese uriase fata de modelele similare anterioare. Acest sistem nu ar mai folosi doar lumina UV, si nici nu va mai avea nevoie de ore intregi de lumina solara directa pentru a functiona.
Acest nou model functioneaza in doar cateva minute. Se crede ca aceasta inovatie va deveni in curand un accesoriu nelipsit pentru excursionisti si pentru pasionatii de natura, dar miza majora din spatele acestei inovatii este aceea ca poate atrage schimbari majore in modul in care apa este filtrata acasa sau la birou, daca se va reusi producerea unui model mai mare pe viitor.

Aceste patru inovatii in ceea ce priveste echipamentele solare sunt o promisiune pentru viitorul industriei. De asemenea, ele reprezinta adevarate oportunitati pentru proprietarii de companii care vor ca afacerile lor sa devina pe cat de “green” si de profitabile cu putinta.

Foto: freepik