Cu totii facem eforturi pentru a fi cetateni globali mai buni, facand pasii necesari pentru a proteja planeta si pentru a crea o lume mai sustenabila. Acelasi lucru este valabil si pentru companiile chimice, care incearca sa atinga targeturile de sustenabilitate, confruntandu-se in acelasi timp si cu constrangeri importante legate de costuri.

Eforturile de a remedia presiunile economice, disfunctionalitatile din lanturile de aprovizionare, precum si nevoia de reglementare trebuie sa fie echilibrate cu initiative de sustenabilitate.

Provocarile actuale in industria chimica

  •  Costurile in crestere ale materialelor ameninta rentabilitatea. Gazul natural, gazul petrolier lichefiat (LPG) si lichidele din gaz natural (NGL) reprezinta aproximativ 96% din materia prima totala folosita in industria chimica, dar costul acestor materiale a explodat odata cu cerintele Sistemului de Comercializare a Cotelor de Emisii, o piata a creditelor de carbon.
  •  Lanturile de aprovizionare nesigure creaza intarzieri in livrari. Transporturile din China, intarzierile din porturi si transporturile feroviare imprevizibile determina companiile chimice sa fie creative, acestea ajungand sa isi transporte bunurile la preturi premium. Specialistii in achizitii spun ca preturile sunt de 4-7 ori mai mari decat in urma cu un an.
  •  Schimbarile neprevazute in planurile de productie cauzeaza haos. Problemele de aprovizionare si logistica nesigura forteaza producatorii sa devieze de la planurile intiale, facand modificari in functie de materialele existente. Multi dintre acestia refuza acum sa programeze productia pana cand nu dispun de materialele necesare.
  •  Reglementarile continua sa se inmulteasca. Leaderii din industrie sunt ingrijorati cu privire la propunerea curenta a SUA de a reinstaura Superfund, o acciza prin care companiile chimice, petroliere si de gaze platesc pentru curatarea in urma deversarii de deseuri periculoase. Noua legislatie propune reinstaurarea acestei taxe (eliminata in 1995), dar la un nivel dublu fata de cel anterior, ceea ce expertii estimeaza ca ar putea costa industria chimica din SUA 120 de miliarde de dolari.

Toate aceste provocari, dublate de nevoia consumatorilor de a avea practici de afaceri mai sustenabile, dar si de angajamentele directorilor de a face lucrurile mai bine, releva de ce industria chimica este supusa presiunii la fiecare pas. Insa cum poate fi transformata industria chimica astfel incat sa fie mai sustenabila?

Sustenabilitate si profitabilitate superioare cu informatii despre achizitii

Cum pot depasi companiile chimice aceste dificultati fara o gaura in buget? O strategie simpla, dar adesea ignorata, este aceea centrata pe achizitii.
Achizitiile influenteaza marjele – 50-70% din veniturile din vanzari constau in costuri de achizitie – dar afecteaza si scorurile de sustenabilitate ale produselor, pentru ca aproximativ 60% din scorul de sustenabilitate al unui produs finit depinde de scorurile de sustenabilitate ale materiilor prime.
De aceea, achizitiile sunt punctul principal in care se pot face economii, dar si in care pot fi imbunatatite scorurile de sustenabilitate ale companiei.

1. Marjele. Companiile chimice incetasera sa mai achizitioneze multe materiale directe – mai ales cele considerate bunuri cu marja mica de profit, atat din cauza complexitatii obtinerii unui BOM cat si pentru ca erau convinse ca au deja cel mai mic cost. Companiile chimice de astazi, insa, folosesc o tehnologie ce importa automat liste complexe de materiale din modulul MRP (Material Requirements Planning) catre instrumentul de achizitie, economisind 4 – 6 saptamani din ciclul de achizitie si permitand mai multe achizitii si mai multe economii.
Economii se pot face si in urma licitatiilor inverse pentru unele bunuri comune, aceste sume putand contribui apoi la finantarea si sustinerea initiativelor esentiale de sustenabilitate.

2. Scorurile de sustenabilitate ale produselor. Pentru ca scorul de sustenabilitate al unui produs finit este foarte dependent de materialele folosite pentru producerea sa, departamentul de Achizitii poate contribui la imbunatatirea scorurilor de sustenabilitate ale unei companii. Cu conditia sa obtii aceste scoruri de la furnizori!
Unele dintre companii apeleaza la tehnologie pentru a pune in aplicare politici care impun furnizorilor sa ofere date legate de nivelul de sustenabilitate al materialelor. Datele primite sunt introduse automat in sistemele de management si risc ale furnizorilor pentru a se face un scor, imbunatatind astfel vizibilitatea.
Unele companii impiedica chiar furnizorii cu scoruri mici de sustenabilitate sa participe la evenimente de sourcing si interzic chiar generarea de comenzi de achizitie de la acesti furnizori.
Companiile de top sunt de acord ca o practica moderna si digitalizata de procurare poate imbunatati sustenabilitatea.

Imbunatatirea colaborarii cu furnizorii si prestatorii

Un alt mod eficient in care achizitiile pot spori sustenabilitatea este concentrarea pe imbunatatirea relatiilor si colaborarii cu furnizorii. Colaborarea poate duce la beneficii neasteptate in lantul de aprovizionare. Un exemplu este cel al unei companii de produse chimice ale carei colaborari stranse in retea a permis accelerarea cu 3-4 saptamani a restartului dupa shutdown-ul impus de COVID-19. Prin colaborare, compania a putut vedea ce furnizori nu sunt inca la capacitatea deplina de productie si a identificat lacunele in furnizare. Firma a gasit apoi noi furnizori in reteaua digitala si a remediat problemele.
Colaborarea cu furnizorii poate duce, de asemenea, la programe eficiente precum Supplier Managed Inventory (SMI) – Inventarul gestionat de furnizor – ce ofera producatorilor mai multa agilitate si poate reduce cursele de transporturi, diminuand in acest fel si amprenta de carbon a companiei.

Valoare cuantificabila prin datele de la furnizori

Tehnologia SLPM – managementul performantei pe durata ciclului de viata – poate ajuta companiile chimice sa ia decizii informate in privinta sustenabilitatii si sa contribuie la reducerea disfunctionalitatilor din lantul de aprovizionare.
Urmarirea sustenabilitatii si trimiterea acestor date catre managerii de achizitii si de contracte permite companiilor sa ia decizii mai informate.
Colectarea tuturor datelor de la furnizori – KPI, riscuri financiare si de brand, precum si sustenabilitate – confera dintr-o singura privire o perspectiva ce nu era posibila anterior si care ajuta companiile sa identifice si sa actioneze cu privire la riscurile furnizorilor, inclusiv sustenabilitatea.

Construirea unei afaceri mai sustenabile in domeniul chimic

O mai mare transparenta in lantul de aprovizionare este o arma puternica pentru companiile chimice, ce le poate ajuta sa reuseasca, in ciuda faptului ca se confrunta cu cele mai dificile conditii din aceasta industrie.
Digitalizand procesele de procurare si construind relatii parteneriale cu furnizorii, companiile chimice isi pot conecta operatiunile din sfera achizitiilor, lantului de aprovizionare, productiei, livrarii si vanzarilor, imbunatatind sustenabilitatea si garantand beneficii financiare importante.

Sursa: https://www.forbes.com/sites/sap/2021/11/09/transforming-the-chemicals-industry-to-support-sustainability-goals/?sh=3a09937f662c

Foto: freepik