Vom discuta in cele ce urmeaza despre componentele care intra in compozitia uleiului de motor si despre ce anume il face atat de important in mentinerea in stare de functionare a masinilor pe benzina si pe motorina.
Orice masina cu un motor conventional pe benzina sau pe motorina necesita un ulei potrivit, pentru ca motorul sa poata functiona in mod adecvat.
In cele ce urmeaza vom explica tot ceea ce trebuie sa stii despre ce este uleiul de motor, de ce este el necesar pentru motoare si, in plus, vom explica si importanta schimbarilor uleiului de motor.

Ce este uleiul de motor?

Uleiul de motor este un lubrifiant utilizat pentru a contribui la miscarea componentelor cheie, pe care il regasim in motoarele cu combustie interna. De asemenea, el protejeaza aceste componente de coroziune si le mentine reci in timpul utilizarii.
Uleiul in sine este compus din doua elemente principale – uleiul de baza si aditivii. Uleiul de baza reprezinta in general aproximativ 95% din solutie si provine fie din petrol, fie din substante chimice sintetice sau dintr-un amestec al ambelor. Principala functie a uleiului de baza este lubrifierea partilor mobile ale motorului si evacuarea caldurii care se acumuleaza.
Aditivii care se regasesc in uleiul de motor sunt practic responsabili pentru controlul grosimii lichidului, protejand in acelasi timp partile motorului impotriva uzurii.

Cum functioneaza uleiul de motor?

Cand uleiul de motor este introdus in motor prin punctul de intrare (cunoscut drept conducta de ulei), el ajunge in anumite parti ce necesita lubrifiere frecventa. Printre aceste parti se numara sorbul de ulei, pompa de ulei, filtrul de ulei, supapa de eliberare a presiunii, etc.
Desi treaba uleiului este aceea de a mentine mobilitatea partilor motorului, el atinge acest obiectiv prin executarea catorva sarcini la nivelul sistemului motor.
In primul rand, uleiul imbraca partile mobile din cadrul motorului in sine, astfel incat atunci cand ating alte parti, acestea sa alunece mai degraba decat sa se izbeasca intr-un mod care se provoace zgomote puternice si sa uzeze partile printr-o frecare excesiva.
Uleiul de motor curata, de asemenea, praful si reziduurile care se pot acumula in partile mobile. De aceea, filtrul de ulei al masinii este o parte esentiala a motoarelor, care necesita si ea inlocuirea regulata.

De ce sunt importante schimbarile uleiului?

Este important sa faci schimbari la nivelul uleiului de motor si al filtrului de ulei al masinii, pentru ca in timp uleiul in sine se va deteriora, iar filtrul se va infunda cu agenti de contaminare. Daca lasi aceste aspecte nesupravegheate o perioada prea mare de timp, uleiul de motor nu va face o treaba eficienta in mentinerea miscarii partilor motorului, iar reziduurile se pot agata si ele de aceste parti. Ca urmare, motorul va inceta pana la urma sa functioneze in mod adecvat, iar masina ta nu va mai putea sa se deplaseze.
Cat de frecvent ar trebui sa schimbi uleiul de motor si filtrul de ulei depinde de cativa factori, printre care se numara si tipul de vehicul pe care il utilizezi si cat de frecvent il utilizezi. Manualul masinii ar trebui sa iti ofere date importante in acest sens, in sectiunea legata de intervalele de service.

Foto: freepik