•  Pandemia si razboiul din Ucraina au subliniat nevoia urgenta de practici sustenabile.
  •  Atat sectorul public, cat si cel privat au de jucat roluri importante in atingerea obiectivelor globale zero-net.
  •  Retelele globale puternice in toate zonele, incepand cu lanturile de distributie si incheind cu finantele, sunt imperative pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

Venind in urma unei pandemii globale care a schimbat modul in care traim si lucram, razboiul din Ucraina a adancit nesiguranta si instabilitatea cu care ne confruntam. Daca exista vreun bine din toate aceste tulburari, acesta este ca organizatiile au primit sansa de a se reinventa si de a deveni mai bune. Ele pot reimagina modul in care inoveaza, functioneaza si creaza valoare pentru toti actionarii, lasand in urma practicile din trecut si imbratisand viziunea de sustenabilitate pentru viitor.

Deciziile bazate pe principii de sustenabilitate sunt cruciale pentru a depasi complexitatile lumii de astazi, pentru a face fata tensiunilor pe termen scurt si pentru a schimba sistemul global. Toate acestea construind fundatia pentru evolutie in anii ce urmeaza.
Exista trei concepte pe care leaderii de afaceri trebuie sa le prioritizeze atunci cand isi traseaza drumul catre un business sustenabil. Iata mai jos care sunt acestea.

1. Accelerarea utilizarii energiei regenerabile

Europa se bazeaza pe combustibili fosili. Inaintea razboiului din Ucraina, Europa importa din Rusia aproximativ 40% din gazul folosit si peste un sfert din petrol. Dupa ce a intors spatele carbunelui din Rusia, Uniunea Europeana se straduieste acum sa ajunga la un acord asupra modului in care sa boicoteze petrolul si gazul rusesc si cat de mult sa o faca. Multe tari cauta deja surse alternative, iar SUA, Arabia Saudita, Venezuela si alti producatori umplu acum acest gol.
Sectorul industrial foloseste aproximativ 54% din totalul energiei livrate in intreaga lume, mai mult decat orice alt sector. Peste 80% din aceasta energie este in continuare produsa cu combustibili fosili. E clar ca politicile energetice si climatice vor fi afectate pe termen scurt.
Razboiul va extinde probabil utilizarea combustibilului fosil, periclitand calendarul pentru atingerea obiectivului de emisii zero-net. Daca vrem sa evitam incetinirea sau chiar anularea progresului catre obiectivul emisii zero-net, sectorul privat trebuie sa isi accelereze tranzitia catre folosirea energiei regenerabile.

Costurile pentru energia regenerabila s-au redus dramatic in ultimii 20 de ani, iar utilizarea a crescut in consecinta. Cu toate acestea, pentru a obtine un sistem energetic sigur, sustenabil si fezabil economic, guvernele si leaderii de afaceri trebuie sa lucreze in coaborare pentru a crea medii de politici si finante care sa incurajeze adoptarea rapida. Tehnologiile pentru energie curata, cuplate cu solutii de eficienta energetica sunt esentiale pentru reducerea emisiilor.
Companiile trebuie sa isi formalizeze strategia energetica si sa sustina implementarea de surse de energie regenerabila, in mare parte domestice, mai safe, mai sigure si mai putin costisitoare la scara ampla. In acest scop, ele pot prioritiza energia auto-produsa sau se pot angaja sa foloseasca energie regenerabila 100%. De asemenea, pot crea parteneriate pentru a dezvolta proiecte de infrastructura pentru energie regenerabila si pot lua parte la coalitii precum RE100.

2. Participarea la retele colaborative

Invadarea Ucrainei de catre Rusia a crescut instabilitatea lanturilor globale de aprovizionare si a intensificat deficitul de resurse importante. Dezvoltarea unor lanturi de aprovizionare stabile, fiabile si sustenabile necesita retele de business conectate si bogate in date. Aceste retele vor oferi transparenta necesara pentru a gestiona mai bine disponibilitatea resurselor, vor oferi produse si servicii esentiale, vor aborda comportamentul lipsit de etica si vor reduce impactul asupra mediului.

De exemplu, peste 30% din hrana produsa la nivel mondial se pierde sau este irosita din cauza calculelor inexacte legate de cerere sau din cauza problemelor de transport. Ucraina are depozite mari de oxid de litiu, iar cum bateriile sunt cea mai scumpa parte a vehiculelor electrice, cresterea preturilor la nichel si litiu poate incetini adoptarea pe piata.
Conflictul poate da nastere, pe de alta parte, si unor practici de munca lipsite de etica, ceea ce face cruciala monitorizarea drepturilor omului si a conditiilor de munca de-a lungul lanturilor de aprovizionare.

Datorita planificarii si tehnologiilor axate pe sustenabilitate, guvernele, companiile si ONG-urile sunt mai bine pregatite pentru a gestiona raspunsul la criza, de pilda in cazul unor dezastre naturale sau urgente sociale.
Retelele de date din industrie, cum ar fi Catena-X si WBCSD Carbon Transparency Pathfinder, permit companiilor sa gestioneze performanta sustenabilitatii de-a lungul lanturilor de aprovizionare, incluzand aici procurarea materialelor, emisiile de carbon acumulate in produse si reutilizarea la sfarsitul ciclului de viata al unui produs.

3. Valorificarea finantelor sustenabile

Leaderii de afaceri presupun adesea ca mai multa sustenabilitate inseamna mai putina profitabilitate. Si nu e deloc asa! Transformarea intr-o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, cu deseuri reduse si cu o inegalitate redusa, precum si valorificarea finantarii sustenabile reprezinta o oportunitate uriasa.
Pietele de capital devin mai verzi. Obligatiunile durabile sunt in crestere, iar majoritatea sunt acum emitenti corporate. Creditarea sustenabila a crescut cu 300% anul trecut. Companiile cu certificari sustenabile devin din ce in ce mai mult targeturi pentru tranzactii din sfera fuziunilor si achizitiilor. In ciuda fluctuatiilor pietei de actiuni, valorile actiunilor companiilor sustenabile au crescut in 2021 cu 46% in medie.

Finantarea tranzitiei la companii si economii sustenabile inseamna ca leaderii de afaceri trebuie sa se indeparteze de prioritizarea randamentelor actionarilor si atat, si sa se indrepte catre un numar mai mare de parti implicate, inclusiv angajati, comunitati, clienti, parteneri, autoritati si, mai important, catre natura.
Finantarea sustenabila poate accelera investitiile de afaceri in solutii bazate pe natura, precum protejarea padurilor si a altor rezervoare de carbon pentru regenerarea ecosistemelor si sustinerea biodiversitatii.

Standardele sporite de raportare in zona de Mediu, Social si Guvernanta (ESG) obliga companiile sa colecteze, sa organizeze si sa raporteze cu exactitate impactul pentru multiple standarde. Investitorii isi doresc informari mai detaliate, deoarece ei vad nu numai reglementari, ci si tendinte ale cererii consumatorilor si angajatilor. Ei isi doresc produse, servicii, politici si performante de afaceri mai sustenabile; vor sa lucreze pentru companii responsabile si sunt mai implicati. Ceea ce contribuie la crearea de oportunitati economice si la stabilizarea locurilor de munca.
Leaderii de afaceri trebuie sa joace un rol in „tranzitia justa”, ajutand pietele emergente, care se confrunta cu cele mai mari riscuri legate de schimbarea climatica si provocarile ESG.
Pandemia si razboiul din Ucraina au pus o presiune dubla asupra pietelor emergente, cu un impact disparat. Finantarea pentru ajutor si sprijin venita din partea guvernelor occidentale, si-asa insuficienta, este redirectionata catre sprijin militar si umanitar in Europa.
Exista o dorinta din ce in ce mai mare pentru sprijin in zona de investitii. Investitiile ESG reprezinta acum aproape 18% din finantarea externa pentru pietele emergente, cu exceptia Chinei, un procent de 4 ori mai mare decat media din ultimii ani. Finantarea sustenabila poate oferi profituri importante, abordand in mod direct provocarile legate de clima, biodiversitate si inegalitate sociala.

Fiind un motor esential al impactului sustenabilitatii, sectorul privat are de jucat un rol important in solicitarea unor masuri politice, imbunatatirea performantei de sustenabilitate a operatiunilor, produselor si lanturilor de aprovizionare, in furnizarea de finantare sustenabila si solutii inovatoare la scara larga. In colaborare, se pot obtine rezultate pozitive pentru planeta si pentru comunitati si pot fi asigurate securitatea, stabilitatea si progresul economic echitabil pentru toti pe termen lung.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2022/05/sustainability-is-our-roadmap-to-security-stability-and-progress/

Foto: freepik