Desi poluarea apei este o problema ce afecteaza anumite populatii mai mult decat pe altele, ea este o problema resimtita pe intregul glob. Chiar si intr-o tara atat de dezvoltata si bogata ca Anglia, un procent de 14% din rauri si cursuri de apa au obtinut la ultimul review un standard ecologic “bun”. In mod clar, problema este una serioasa.

Si desi exista o gama variata de tipuri si cauze ale poluarii apei, unii dintre factori determinanti sunt responsabili pentru partea leului in ceea ce priveste problemele contaminarii apei pe care le resimtim astazi. Vom privi in cele ce urmeaza mai atent la cel mai important dintre acesti factori – eliminarea apei reziduale netratate in rauri, lacuri, mari si oceane.

Apa reziduala netratata

Fara indoiala, apa reziduala careia i se permite sa reintre in mediu fara a fi tratata este cea mai importanta cauza a poluarii apei in zilele noastre. Aceasta cuprinde o varietate de forme de ape reziduale, de la efluentii generati de fabricile de productie si de alte instalatii industriale, pana la gospodarii si deseuri umane, care sunt adesea aruncate direct in corpurile de apa din apropiere, mai ales in tarile in curs de dezvoltare din intreaga lume.
Pentru ca exista tari cu un sistem de canalizare si de aruncare a deseurilor, te-ai putea gandi ca un astfel de setup este parte a traseului normal. Din nefericire, insa, aceasta este o exceptie si nu regula, 80% din apa reziduala ajungand inapoi in mediu fara vreun tratament.

Un focar de boli

Cand substantelor chimice, bacteriilor si altor toxine li se permite sa se scurga in corpurile naturale de apa, ele pot avea un efect negativ imediat asupra organismelor acvatice care traiesc acolo. Echilibrul delicat al acestor ecosisteme poate suferi repercursiuni grave atunci cand este tulburat, promovand inmultirea nenaturala a unora dintre specii, periclitand supravietuirea altora si ducand la disparitia completa a unui numar si mai mare.
Si nu doar plantele si animalele sunt afectate de aceasta problema. In partile sarace ale lumii, o proportie semnificativa a populatiei umane depinde pentru supravietuire de surse de apa in care este permisa patrunderea deseurilor netratate. Aceasta duce la contractarea la scara larga si la propagarea unei multitudini de boli, periclitand sanatatea publica si cauzand mii de decese premature in fiecare an.

Ce se poate face?

Asa cum stim deja, indiferent de situatie, preventia este intotdeauna mai buna decat tratamentul. Ceea ce inseamna ca este responsabilitatea guvernelor, corporatiilor si indivizilor sa se asigure ca apa reziduala nu ajunge in mediu fara a fi tratata responsabil si solid.
La nivel legislativ, aceasta implica punerea in aplicare a unor cerinte obligatorii pentru monitorizarea si tratarea apelor reziduale, ca si pentru infrastructura care sa sprijine respectarea lor si penalizari pentru a descuraja raufacatorii.
La nivel corporate, implica implementarea unei filosofii de responsabilitate fata de mediu, sustinuta de initiative orientate spre prevenirea poluarii apei.
Iar la nivel individual, inseamna sa ne asumam propriile obiceiuri și sa le adaptam, astfel incat sa reducem amprenta asupra lumii naturale.

Sursa: https://www.envirotech-online.com/

Foto: freepik