Sistemele acuaponice reprezinta o combinatie de acvacultura cu sisteme hidroponice, care creaza un sistem auto-sustenabil, capabil sa produca hrana.

Graficul de mai sus explica pe scurt rolurile specifice ale pestilor si plantelor in cadrul unui sistem acuaponic. Indiferent de modul in care este realizat un sistem, relatia simbiotica trebuie sa ramana aceeasi pentru ca ciclul sa functioneze.

In toiul schimbarii climatice, epuizarea continua a resurselor naturale a devenit o cauza majora de ingrijorare in intreaga lume. Aceasta, in paralel cu pandemia cauzata de COVID-19, ridica multe intrebari cu privire la risipa si la penuria de alimente. Uriasa majoritate a americanilor se bazeaza pe magazinele alimentare ca principala sursa de hrana, astfel ca daca magazinele alimentare ar fi fost inchise in perioada pandemiei sute de milioane de americani ar fi ramas fara sursa de hrana.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabila reprezinta planul pentru obtinerea unui viitor mai bun si mai sustenabil pentru toti. Ele abordeaza provocarile globale cu care ne confruntam, inclusiv cele legate de saracie, inegalitate, schimbare climatica, degradarea mediului, pace si justitie”. Cel de-al doilea obiectiv de pe aceasta lista se numeste “Foamete Zero”, si reprezinta eforturile sutinute pentru a ne asigura ca cei care traiesc in saracie in intreaga lume au acces pe termen lung la o sursa durabila de hrana.

Tamara Caraballo, Profesorul Anului la nivel regional in anul 2019-2020 si fost profesor de stiinte la Liceul Glacier Peak din statul american Washington, a folosit sistemele aquaponice la orele sale de biologie avansata, tinand cont de Obiectivele ONU pentru Dezvoltare Sustenabila.
Pentru acest proiect elevii si-au desfasurat orele de curs in sera scolii, unde au avut de modificat sistemele cu care a lucrat fiecare echipa, astfel incat sa fie cat mai eficiente cu putinta.

Sistemele aquaponice combina acvacultura (peste, creveti, melci) cu sistemele hidroponice (cultivarea plantelor in apa), ceea ce creeaza un sistem auto-sustenabil capabil sa produca hrana. Pentru ca sistemul sa functioneze, trebuie adaugate in apa pestilor bacterii nitrificatoare. Aceste bacterii permit plantelor sa transforme amoniacul din deseurile pestilor in nitrati, care sunt folositi apoi ca nutrienti, de catre plante. Prin intermediul acestui proces plantele sunt capabile sa absoarba deseurile din acvariile de pesti si sa redea pestilor apa curata.
“Sistemele aquaponice sunt organice; nu este nevoie de folosirea ingrasamintelor sau pesticidelor”, spune Caraballo, care mai adauga ca “acestea nu au nevoie de sol si folosesc mai putina apa decat o gradina tipica de exterior”.
Fiecare dintre sistemele aquaponice ale lui Carballo consta intr-un acvariu de aproximativ 340 de litri de apa pentru pesti, care este conectat printr-o retea de tuburi la containere de apa de mica adancime de deasupra acvariului.

Plute de spuma scufunda cosuri de dimensiunea unui pahar, cu granule rotunde de lut in containerele de mica adancime. Aceste granule rotunde de lut actioneaza ca un biofiltru si mentin puietii pe loc in timp ce cresc. Pentru ca radacinile cresc sub plante, deseurile pestilor sunt absorbite, iar apa filtrata ajunge inapoi in acvariul pestilor. “Ca si alegere pentru speciile de pesti, clasele noastre au folosit tilapia, carasii aurii de acvariu si pestii koi. Ca sursa de hrana, sistemele cu tilapia au fost cele mai de succes, pentru ca atat pestii cat si plantele se pot manca. Alimentele care am descoperit ca pot fi crescute cu cel mai mult succes sunt rosiile, salata si ardeii – legumele radacinoase nu au fost ideale pentru sistemele noastre”, a spus Caraballo.
Asemeni unei gradini sau ferme, un sistem acuaponic este capabil sa inlocuiasca magazinele alimentare ca sursa principala de hrana. Cu o mare varietate de fructe, legume si ierburi care pot fi crescute, pe langa pestii care pot fi consumati ca proteine, un sistem acuaponic divers poate aduce in dieta unei persoane o gama larga de nutrient. Astfel, sistemele auto-sustenabile pot fie sa elimine complet dependenta pe care majoritatea oamenilor o au fata de magazinele alimentare, fie sa o reduca usor.

Sistemele acuaponice sunt versatile si pot fi personalizate. Dincolo de pesti si plante, materialele elementare necesare pentru a construi un sistem sunt: un acvariu pentru pesti, un pat de plante, surse de oxigen si de caldura pentru pesti, bacterii nitrificatoare, filtru pentru deseuri solide, pompa de apa si tubulatura.
Structura si designul pot varia de la persoana la persoana. Astfel, sistemele pot fi industrializate la scara mare, sau se poate instala doar un singur acvariu intr-o curte mica.
“Sistemele auto-sustenabile precum sistemele acuaponice sunt atat de importante, mai ales acum, din pricina scaderii sigurantei alimentare” spune Caraballo. “Peste tot pe glob, oamenii resimt lipsa unei cantitati suficiente de hrana. Pentru ca sistemele acuaponice pot fi realizate cu echipamente minime in aproape orice mediu, ele sunt unul dintre cele mai eficiente moduri de a crea o sursa de hrana de incredere”, spune Caraballo.

Sursa: https://everettclipper.com/13156/showcase/aquaponics-a-solution-for-self-sustainability/

Foto: freepik