Energia ne permite sa existam. Si nu doar energia pe care o avem in noi, ci tot ceea ce ne inconjoara. Fara energie, am fi izolati, nu am putea comunica, nu am stii ce se intampla in alte parti ale globului, nici macar la 20-30 kilometri distanta de propria noastra locatie, nu am putea calatori, nu am fi informati. Insa resursele de energie sunt pe sfarsite. Ori venim cu noi solutii de genul energiilor regenerabile, ori ne intoarcem in evurile trecute.

In mod evident, alegem prima varianta, iar pentru a vedea care sunt tendintele pentru acest an si pentru viitorul apropiat, in ce priveste energia, Wallenius Wilhelmsen Logistics a identificat cinci aspecte clare. Acestea se refera la o dependenta din ce in ce mai mica fata de petrol, la o reorientare a conceptiei privind gazele naturale, carbunii si energia nucleara si la faptul ca energiile valurilor, geotermala, a biomasei, a vantului si a soarelui vor deveni extrem de populare.

PETROLUL

In primul rand, se vede cu ochiul liber ca pe soselele noastre sunt tot mai multe masini hibrid si electrice. Petrolul va continua sa fie folosit, insa se deschide foarte mult calea electricitatii ca sursa de energie pentru autovehiculele de tot felul. Chiar daca ne indepartam de folosirea petrolului asa cum o faceam cu cateva decenii in urma, pretul la petrol va continua sa fie la fel, iar industria petroliera inca mai are multe de spus. Conform WWL, exista o cerere crescanda de petrol in China, unde in jur de 20 milioane de vehicule intra in circulatie in fiecare an.

GAZUL NATURAL

Si nu doar petrolul are o cerere in crestere in Asia, ci si gazul natural. Cu emisiile de dioxid de carbon scazute si fiind prezent in cantitati mari pe tot globul, gazul natural este atractiv atat pentru Statele Unite, cat si pentru europeni. Furnizarea de gaz petrolier lichefiat este pe val in Australia si Rusia. In Statele Unite, gazele de sist sunt o alternativa la extractia de petrol. Se considera ca resursele Europei sunt asemanatoare cu cele din Statele Unite, insa in Europa nu se exploateaza gazele de sist la scara larga din cauza procedurii de fracturare.

CARBUNII

Vremea carbunilor a apus, dar se pare ca soarele va mai rasari o data. Conform WWL, carbunii isi curata imaginea pe care au avut-o multi ani la randul si redevin o tehnologie de top. Pentru a-si satisface nevoile de electricitate, China si India depind in continuare masiv de carbuni. De fapt, 70% din totalul de energie electrica furnizata in China provine de la carbuni, iar chinezii planifica sa mai adauge in jur de 600 GW de energie provenita de la carbuni in urmatorii 20 ani. Cel mai probabil, chinezii vor continua sa importe carbuni de la vecinii lor mongoli, din Australia, Rusia si Indonezia.

ENERGIA NUCLEARA

In ce priveste energia nucleara, sentimentul pe care il avem acum, dupa dezastrul de la Fukushima este puternic impotriva folosirii ei. S-a vazut ce poate face energia nucleara si s-a vazut si la sfarsitul razboiului ce poate face o bomba atomica. Conform WWL, Japonia si Germania planifica sa isi inceteze planurile de expansiune ale producerii si folosirii energiei nucleare. Alte tari raman fidele ideii de energie nucleara. Tendinta in acest domeniu este ca dezvoltarea unei energii nucleare mai sigure va continua, insa noile regulamente si standarde de siguranta vor limita dezvoltarea sa puternica.

ENERGIA REGENERABILA

In final, nu trebuie sa uitam de energiile regenerabile care, desi nu sunt folosite pe scara larga, reprezinta, totusi, un procent important in totalul tipurilor de energie folosita si furnizata pe Pamant. Wallenius Wilhelmsen Logistics prezice faptul ca 80% din cerintele de energie totala ar putea sa fie satisfacute de energiile regenerabile, ca energia valurilor, geotermala, a biomasei, a soarelui si a vantului. Intensificarea sau stagnarea eforturilor de dezvoltare a energiile alternative depinde mai mult de politicile guvernamentale decat de energiile regenerabile in sine, care ne sunt puse la dispozitie in fiecare zi de natura.

Foto: freepik