Primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa ar putea fi construit in Romania, iar Bulgaria este si ea interesata de aceasta tehnologie. Cele doua tari au semnat acorduri cu partenerii americani cu privire la dezvoltarea de proiecte pentru noul tip de centrale de energie nucleara.

Potrivit unui acord semnat la Conferinta Natiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climatica COP26, ce a avut loc recent la Glasgow, compania americana NuScale Power si compania romaneasca de stat Nuclearelectrica vor construi o centrala nucleara cu o capacitate de 462 de MW, constand in sase reactoare modulare mici (SMR-uri) a cate 77 de megawati fiecare. Uzina va fi data in exploatare cel mai devreme in 2027 sau 2028, potrivit celor doua companii.

Tranzactia a fost sustinuta de catre presedintele american Joe Biden si presedintele american Klaus Iohannis. Contractul a fost semnat de presedintele si CEO-ul NuScale Power, John Hopkins si de Cosmin Ghita, directorul executiv al Nuclearelectrica.
“Statele Unite vad energia nucleara ca o tehnologie primordiala in eforturile globale de a reduce emisiile, de a extinde oportunitatile economice si de a combate schimbarea climatica” a spus ministrul american al Energiei, Jennifer Granholm.
Decarbonizarea cu energie nucleara este posibila, a accentuat ministrul roman al Energiei, Virgil Popescu. Tara intentioneaza sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 55% pana in 2030. In acest moment exista sapte centrale energetice cu carbune in Romania.

In luna iunie, Parlamentul de la Bucuresti a ratificat acordul din 2020 cu SUA, pentru centrala nucleara de la Cernavoda, in valoare de 8 miliarde de dolari.
Acordul – care a primit unda verde de la Comisia Europeana in luna noiembrie a anului trecut – include incheierea constructiei unitatilor 3 si 4 si reconditionarea unitatii 1 a centralei nucleare din Romania.

Tehnologia reactoarelor modulare mici – SMR

NuScale a dezvoltat un reactor modular usor cu apa pentru productia de electricitate si hidrogen, incalzire, desalinizare si alte procese de incalzire. Tehnologia SMR utilizeaza o versiune mai mica si scalabila a unui reactor cu apa sub presiune.
Compania ofera si instaleaza module on-site si centrale energetice, iar centralele pot avea pana la 4, 6 sau 12 module individuale de energie.

NuScale e prima si singura tehnologie SMR care a primit aprobarea pentru design din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC) in august 2020. SMR-urile pot fi usor integrate cu alte energii curate si ajustate foarte rapid in functie de nevoile si cerintele specifice din reteaua de energie, potrivit companiei cu sediul in Portland, Oregon.
Investitorul majoritar in NuScale este Fluor Corp. din Irving, Texas.

Bulgaria a semnat si ea memorandumul de intelegere cu partenerii americani

Holdingul Energetic din Bulgaria (BEH) si Fluor din SUA au semnat pe 1 noiembrie un memorandum de intelegere, cu privire la planificarea si construirea unor noi facilitati nucleare cu tehnologie SMR.
Un alt memorandum de intelegere a fost semnat in februarie intre NuScale si centrala nucleara de la Kozloduy.

Cele doua parti au spus ca vor lucra la numeroase studii, planificare si pregatiri si ca vor efectua analiza costurilor si termenelor limita. Intentia este sa deschida noi centrale cu tehnologie SMR in cadrul centralei nucleare existente la Kozloduy.
Multe tari din SE Europei au recunoscut energia nucleara ca fiind un element important in atingerea obiectivelor climatice. Alaturi de Romania si alte 8 state membre ale Uniunii Europene, Bulgaria a cerut Comisiei Europene sa includa centralele nucleare in taxonomia sa verde si sa le eticheteze drept tehnologie cu emisii reduse de carbon.

In cadrul unei vizite recente in Bulgaria, vice-presedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a dezvaluit ca administratia de la Bruxelles va sprijini constructia centralei nucleare Belene daca Bulgaria decide sa o construiasca.
Compania energetica de stat din Macedonia de Nord, Elektrani na Severnan Makedonija (ESM) a suspendat recent investitiile in proiectul Belene. ESM estimeaza ca terminalul pentru gaz natural lichefiat de la la Alexandroupolis, Greece, va fi terminat inainte de centrala nucleara bulgara.

Serbia va cumpara actiuni in centralele nucleare din regiune

La summitul COP26, presedintele sarb Aleksandar Vucic a anuntat ca el si premierul maghiar Viktor Orban vor lua in calcul posibilitatea ca Serbia sa cumpere un pachet de actiuni de 10% – 12% in centrala nucleara planificata Paks 2, din tara vecina. El a subliniat ca Serbia este interesata si de alte centrale nucleare din regiune. Totodata, Vucic a mai spus ca Serbia va discuta si cu partenerii bulgari posibilitatea de a cumpara un pachet de actiuni intr-o centrala nucleara din aceasta tara.

Sursa: https://balkangreenenergynews.com/romania-bulgaria-intend-to-build-small-nuclear-power-plants/

Foto: freepik