Randunicile si lastunii de vara sosesc in anotimpul cald dinspre Africa sub-sahariana – si tot ce putem face noi pentru ele este sa le primim intr-o baie de namol, nicidecum cu plase…

Probabil ca o “baie de namol” este putin nepotrivita intr-o ferma imaculata, dar ea este extrem de necesara. Dupa o primavara extrem de uscata, randunicile au nevoie de noroi moale pentru a-si construi cuiburile.
Mai mult, in unele gospodarii oamenii testeaza “acoperisurile duble” pentru a ajuta puii de randunica. Atunci cand e nevoie de cate un acoperis nou pentru un corp de cladire, inlocuirea se face adaugand direct un al doilea strat peste cel vechi. Vrabiile adora asta, facadu-si chiar loc intre cele doua straturi de acoperis.

Acest artificiu ar trebui sa impiedice supraincalzirea randunicilor, care apare in general sub acoperisurile din tabla ondulata, cand temperaturile depasesc deja 30 de grade, iar puii tineri nu au alta optiune decat sa se salveze din cuiburile ca o sauna si sa cada la pamant. Cu ciocurile galbene deschise larg, uneori lipsiti de vedere, roz si abia avand pe ei cateva pene, puii sunt vulnerabili si lipsiti de ajutor in fara pradatorilor, sau sunt supusi riscului de a fi calcati in picioare, de oameni sau de cai, daca se afla la o ferma cu multe animale.

Din nefericire, insa, nu toata lumea primeste cu bratele deschise pasarile migratoare, iar magazinele, institutiile, primariile si dezvoltatorii imobiliari sunt adesea decisi sa le tina la distanta. Cateodata intr-atat de decisi incat monteaza pana si plase pentru a le prinde. Iar asta inainte chiar ca pasarile sa revina din tarile calde, pentru ca – potrivit legii – cuiburile active nu pot fi tulburate. Cum oamenii stiu ca pasarile migratoare pleaca, dar raman in general loiale locurilor in care au fost si anii trecuti, ei ii asteapta in noul sezon cu plase si usi inchise in spatiile care odinioara le erau case si in care isi puteau instala cuiburile…

Adesea pentru ca nu au variante viabile la intoarcere, vestitorii verii pleaca in alte locuri, si astfel se imputineaza din ce in ce mai mult.
In fiecare an, randunelele au marele dar de a ne umple de bucurie cu frumusetea si eleganta lor. Si tocmai pentru a nu ne priva in viitor de acestea, ar trebui sa facem mai multe pentru ele!

Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2022/may/20/country-diary-helping-our-summer-migrants-in-a-hostile-environment

Foto: freepik