Unii dintre conservationistii americani si guvernele locale isi manifesta opozitia ferma fata de fermele solare de mare intindere, punand industria in situatia de a cauta noi locatii pentru panourile solare.

Este o confruntare ecologica pe care niciuna dintre parti nu si-a dorit-o: sustinatorii energiei solare intr-un duel deschis cu activistii conservationisti.
Pe de o parte, fanii energiei solare fac presiuni pentru o alternativa mai curata la combustibilii fosili, iar companiile mari vin cu proiecte solare masive peste tot pe teritoriul Statelor Unite. Pe de alta parte, insa, conservationistii si cei care locuiesc in apropierea proiectelor solare mari privesc oripilati cum campurile verzi sunt umplute cu randuri de panouri solare din silicon, afectand zonele sensibile din punct de vedere ecologic.
“E destul de ciudat pentru mine sa vad ca exista o rezistenta a ecologistilor fata de energia eoliana si solara, care reprezinta de fapt o solutie pentru mediu” sune Michael Webber, profesor de resurse energetice la Universitatea Texas, din Austin. Insa el adauga ca nu i se pare complet neasteptat, pentru ca energia solara s-a transformat dintr-o tehnologie emergenta intr-una mainstream, acceptata la nivel general. “De diecare data cand vrei sa faci ceva la scara mare, incep si opozitiile. Exista opozitie si fata de petrol si gaz, si fata de energia nucleara si fata de centrele mari de cumparaturi. Energia solara da semne de maturitate, iar atunci cand se doreste dezvoltarea apare si opozitia” a mai spus Webber.
“Bataliile” s-au dus in SUA de la stat la stat si de la regiune la regiune, comunitatile fiind obligate sa se gandeasca daca si cate sacrificii sunt dispuse sa faca pentru a decarboniza economia.

Locatii neconventionale pentru sistemele solare

Aceste contradictii intre tabere au declansat, de asemenea, si o vanatoare de locatii noi in care se fie instalate milioane de panouri solare, iar uneori au fost gasite locuri neasteptate si aliati surprinzatori. Cercetatorii, ecologistii si companiile energetice se orienteaza din ce in ce mai mult catre locuri precum canale agricole, pasuni, acoperisuri si parcari ale hipermarket-urilor, terenurile de langa autostrazile interstatale si aeroporturi, precum si acoperisurile depozitelor de deseuri, minelor si statiilor de epurare a apelor reziduale.

Ideea care a stat la baza acestor optiuni este ca daca spatiile mari si deschise nu sunt potrivite pentru fermele solare de amploare utilitara, atunci panourile vor trebui sa fie inghesuite oriunde in alta parte.
“Trebuie sa ne indreptam atentia catre fiecare bucatica de pamant dezvoltata anterior: fiecare acoperis, fiecare parcare si, aici in California, 4000 de mile de canal deschis” este de parere Jordan Harris, CEO al companiei solare AquaGrid. Startup-ul este in curs de instalare a unor copertine din panouri solare deasupra canalelor de alimentare cu apa din California Central Valley – un proiect care va avea beneficiul suplimentar de a reduce evaporarea apei, si asa insuficiente. Proiectul beneficiaza de o finantare de la stat in valoare de 20 de milioane de dolari.

Pretul echipamentelor pentru panouri solare a scazut mult in ultimele decenii si a dus la un pret al energiei solare competitiv cu cel al combustibililor fosili. Panourile solare sunt acum o priveliste obisnuita pe case, pe cladiri de birouri si o parte a infrastructurii de stat.

Moratorii impotriva sistemelor solare de mare amploare

Dar analistii inca se asteapta ca, in viitorul apropiat, cea mai mare parte a productiei solare sa provina din proiecte de scara utilitara, in parte si datorita economiilor pe care le presupun instalatiile masive.

Si tocmai aceste proiecte sunt cele care au parte de respingere! Guvernele locale din state precum California, Indiana, Maine, New York si Virginia au impus moratoriumuri fermelor solare de mare amploare, iar presiunea la nivel national pentru o energie mai curata s-a lovit, astfel, de plangeri legate de modul in care aceste proiecte afecteaza viata salbatica si privelistile pitoresti. Intr-un oras din Nevada, la vest de Las Vegas, locuitorii incearca sa blocheze proiectul unei ferme solare ce ar urma sa aiba o suprafata de peste 930 de hectare.
NBC News a numarat 57 de orase si regiuni americane in care locuitorii au propus moratorii solare de la inceputul lui 2021, potrivit stirilor din presa locala (a se retine, totusi, ca nu fiecare interdictie propusa apare la stirile locale…). Cel putin 40 dintre acestea au aprobat masurile solicitate.

Aceasta opozitie reprezinta o amenintare la adresa obiectivelor ambitioase din domeniul energiei solare. O analiza a pietei americane de energie solara publicata in luna decembrie de catre compania de cercetare Wood Mackenzie si de Asociatia Industriilor Energiei Solare a numit “restrictiile privind amplasamentele” o limitare in calea dezvoltarii, alaturi de limitele lanturilor de distributie si de alti factori.
In acelasi timp, exista o urgenta tot mai mare cu privire la reducerea dependentei de combustibilii fosili. Panelul Intervernamental al Natiunilor Unite privind Schimbarea

Climatica a avertizat luna trecuta ca incalzirea globala pune deja in pericol resursele alimentare si de apa, in timp ce conflictul dintre Rusia si Ucraina a condus la un numar tot mai mare de apeluri in sensul independentei energetice a SUA.

Aliati neconventionali

Toate acestea i-au facut pe sustinatorii energiei solare sa caute aliati mai putin traditionali.
Anul trecut, grupul de sustinere Environment America a lansat o campanie in care a cerut Walmart, cel mai mare retailer din SUA, sa se implice in montarea de sisteme de energie solara pe aproape toate acoperisurile si parcarile sale, pana in 2035.

Pana in noiembrie 2021, peste 150 de alte organizatii de mediu au aderat la acest demers. Un studiu a descoperit ca montarea de copertine solare deasupra parcarilor doar la “supercentrele” Walmart ar crea suficienta electricitate pentru 346.000 de statii de incarcare pentru vehicule electrice.
“Este atat de mult pamant pe aceasta planeta, iar aceste acoperisuri nu fac nimic altceva decat sa ne fereasca de soare si de ploaie” a spus Johanna Neumann, director general al campaniei pentru energie regenerabila in cadrul Environment America. “Conferindu-le aceasta functie dubla si transformandu-le in centrale solare le putem da o valoare reala”. Ea a mai adaugat, totodata, ca acoperisurile marilor hipermarketuri si depozite fac ca sectorul energiei solare sa ramana in afara luptelor cu privire la impactul fata de mediu.
“Nu ne mai confruntam astfel cu problema asmutirii sustinatorilor energiei curate impotriva conservationistilor” a mai spus Neumann.

Energia solara si reducerea emisiilor companiilor

Energia solara a luat deja un avant important in randul corporatiilor care isi doresc sa isi reduca emisiile. Walmart se claseaza pe locul al treilea in ceea ce priveste capacitatea solara in randul companiilor americane, dupa Apple si Amazon si inaintea Target, potrivit Solar Energy Industries Associations. Mai mult decat atat, incepand din 2019, companiile americane – inclusiv depozite si hipermarketuri – au instalat o capacitate solara de 15 ori mai mare decat in urma cu un deceniu, se arata intr-un raport.

Walmart a declarat pentru NBC News ca are peste 550 de proiecte de energie regenerabila, inclusiv energie solara si eoliana, implementate sau in curs de dezvoltare. Unele dintre acestea au fost lansate recent in California, inclusiv copertinele solare in parcari. Compania are ca obiectiv ca pana in 2035 sa foloseasca in proportie de 100% energie regenerabila, fata de 36% cat estimeaza ca foloseste in acest moment.
“Alegerea noastra pentru energia solara versus energie eoliana si onsite versus offsite pentru orice proiect depinde de o gama larga de factori printre care si costul si disponibilitatea resurselor”, se arata intr-o declaratie a Walmart.

Siturile solare mai mici nu au aceleasi economii de scara ca siturile utilitare, insa expertii spun ca au alte beneficii, inclusiv venituri din vanzarea energiei, auto-suficienta locala, costuri reduse de transmisie si oportunitatea pentru stocare locala cu tehnologia bateriilor, din ce in ce mai putin scumpa.
“Cel mai bun loc in care poate fi amplasata energia solara este sa o integrezi direct in orice ai putea alimenta” spune Joshua Pearce, profesor de inginerie la Western University din Ontario, Canada, care a cercetat montarea panourilor solare pe rezervoare, parcari si in alte locatii.
“In acest moment, reteaua este complet centralizata si cred ca se va indrepta catre o federatie a diferite comunitati solare” a spus el.
Administratia Biden a spus ca energia solara ar putea reprezenta, pana in 2050, aproape jumatate din electricitatea Americii. Mai mult, energia solara si eoliana sunt foarte populare in sondaje.

Softuri de estimare a potentialului solar

O aripa intreaga a industriei solare s-a dezvoltat pentru a contribui la identificarea locatiilor omise pentru instalarea de panouri. Aurora Solar, un startup tehnologic cu sediul in San Francisco, ofera companiilor care se ocupa cu instalarea de panouri solare varianta unor softuri care le permit sa gaseasca potentiali clienti si sa proiecteze sisteme.

Softul extrage date cu privire la vreme si la lumina solara disponibila intr-o locatie anume si le combina cu date din imagini aeriene si tehnologia laser LIDAR cu privire la dimensiunile cladirilor indifuale – totul pentru a incuraja adoptarea energiei solare la o scara mult mai larga. Aceasta munca se facea personal, cate o cladire odata.
“Am intalnit oameni care cadeau de pe acoperisuri in timp ce faceau aceasta munca” spune Christopher Hopper, co-fondator al companiei, adaugand de asemenea ca acest stil vechi de a lucra nu este scalabil, necesita multe ore de munca si nici nu este foarte exact.
Google a lasat un website orientat catre clienti, Project Sunroof, din 2015, care poate estima cata energie solara s-ar putea crea la o anumita adresa din SUA.

Departe de caile batatorite…

Exista, de asemenea, un impuls de a pune fermele solare in locuri aflate in afara cailor batatorite, sau cel putin departe de peisajele pitoresti.
Houston a ales locatia de 97 de hectare a unui fost depozit de deseuri pentru a instala ceea ce considera a fi cel mai mare proiect solar de plombare a spatiilor.

Gazduit de un cartier numit Sunnyside, proiectul va genera suficienta electricitate pentru 5000 de case, potrivit autoritatilor. Proiecte similare au fost construite si pe depozite de deseuri din New Jersey.
O companie de energie construieste un proiect solar pe o fosta mina de carbune aflata la granita dintre Kentucky si West Virginia, in timp ce in statul New York, cercetatorii de la Universitatea Cornell testeaza amplasarea panourilor solare pe un teren unde in general pasc oile.

Un oras din California de Nord spune ca are cea mai mare ferma solara plutitoare din SUA, la statia de tratare a apei reziduale, iar in luna ianuarie, o companie de energie cu sediul in China a anuntat construirea celui mai mare sistem solar plutitor din lume, amplasat pe un rezervor local.
Anul trecut, administratia Biden a incurajat dezvoltarea de proiecte solare pe terenul destinat autostrazilor, Administratia Federala a Autostrazilor trimitand o notificare in care birourile din teren erau anuntate sa colaboreze cu statele la idei in acest sens.
Cercetatorii de la Universitatea Texas din Austin, printre care si Webber, au spus ca majoritatea statelor au peste 320 de km de deschidere interstatala, potrivita pentru dezvoltari solare, mai ales in apropiere de iesiri si popasuri.

Locatiile ingenioase au un beneficiu specific: mai putini potentiali vecini care s-ar putea plange. “Pentru a rezolva probleme, trebuie sa facem unele lucruri, iar oamenii uneori nu vor sa faca lucruri. Si e deranjant. Natiunea noastra trebuie sa decida daca vom investi sau nu in viitor” a conchis Webber.

Sursa: https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/county-county-solar-panels-face-pushback-rcna16233

Foto: freepik