Informatiile de mai jos reprezinta un update pentru analiza primului trimestru al anului 2022. Efectele prezentate pot fi diferite de rezultatele reale si sunt conditionate de finalizarea rezultatelor primului trimestru din 2022.
Volatilitatea existenta in ceea ce priveste preturile materiilor prime a generat necesitatea unor intervale mai mari de asistenta financiara pentru acest trimestru.
Update-urile legate de Veniturile Ajustate si EBITDA Ajustate sunt oferite la nivel de segment, in timp ce update-urile CFFO sunt oferite la nivelul Shell Group.
Acest update urmeaza segmentarea din 2021, pentru a permite o comparatie cu rezultatele celui de-al patrulea trimestru din 2021.

Dupa publicarea rezultatelor primului trimestru vom alinia segmentele de raportare cu strategia Powering Progress a Shell si vom oferi un plus de transparenta pentru pilonul de Crestere. Divizia de Surse Regenerabile si Solutii Energetice va fi raportata separat de Integrated Gas. Divizia Produse Petroliere si Produse Chimice va fi reorganizata in doua segmente – Marketing si Chimice& Produse.

Asset-urile diviziei Shales din Canada vor fi raportate ca parte a segmentului Integrated Gas, in loc de segmentul Upstream. Nu exista niciun impact la nivelul Shell Group.
Pentru rezultatele primul trimestru din 2022, impactul dupa impozitare al deprecierii activelor imobilizate si al cheltuielilor suplimentare (de exemplu, deprecierea creantelor, pierderile anticipate din credite si contractele oneroase) legate de activitatile din Rusia se asteapta sa ajunga la 4 – 5 miliarde de dolari. Se estimeaza, de asemenea, ca aceste taxe sa fie identificate si, prin urmare, nu vor afecta castigurile ajustate.
Detaliile privind tratamentul contabil si impactul asupra evolutiilor in curs vor fi furnizate la anuntarea rezultatelor primului trimestru din 2022.

Divizia Integrated Gas (inclusiv Surse Regenerabile si Solutii Energetice)

EBITDA Ajustat (Profitul inainte de Dobanzi, Taxe, Depreciere si Amortizare)
 •  Se estimeaza ca productia va fi cuprinsa intre 860 si 910 mii de barili echivalent petrol pe zi (kbep/zi), fiind determinata de activitatile de intretinere, inclusiv de schimbarea planificata a unuia dintre trenurile de la Pearl GTL. Perspectiva include aproximativ 50 kbep/zi pentru activele Canadian Shales.
 •  Volumele de lichefiere a gazului natural lichefiat se asteapta sa ajunga la un nivel cuprins intre 7,7 si 8,3 milioane de tone.
 •  Rezultatele de tranzactionare si optimizare pentru Integrated Gas (inclusiv Surse Regenerabile si Solutii Energetice) se estimeaza ca vor fi mai mari comparativ cu trimestrul al 4-lea din 2021.
 •  Opex-ul de baza pentru Integrated Gas (inclusiv Surse Regenerabile si Solutii Energetice) se estimeaza ca va fi intre 1,7 si 1,9 miliarde dolari.
Castiguri ajustate
 •  Deprecierea inainte de impozitare se asteapta sa fie cuprinsa intre 1,2 si 1,4 miliarde de dolari.
 •  Taxa fiscala este de asteptat sa fie intre 700 si 1.100 de milioane de dolari.
 •  Rezultatele segmentului Surse Regenerabile si Solutii Energetice, care pana acum au fost incluse in rezultatele Integrated Gas, vor fi anuntate separat dupa rezultatele pentru trimestrul intai din 2022.

Din totalul de Castiguri ajustate al diviziei Integrated Gas (inclusiv Surse Regenerabile si Solutii Energetice) contributia Surselor Regenerabile si Solutiilor Energetice este estimata la 100 – 600 milioane de dolari.

Divizia Upstream

EBITDA Ajustat (Profitul inainte de Dobanzi, Taxe, Depreciere si Amortizare)
 •  Productia estimata este cuprinsa intre 1.900 si 2.050 de mii de barili echivalent petrol pe zi. Perspectivele reflecta o reducere de aproximativ 50 kbep/zi, asociata transferului activelor Canada Shales catre Integrated Gas.
 •  Opex-ul de baza este estimat intre 2,3 si 2,7 miliarde de dolari.
Castiguri ajustate
 •  Deprecierea inainte de impozitare este estimata la o valoare cuprinsa intre 2,8 si 3,1 miliarde de dolari.
 •  Taxa de impozitare este estimata la 2,8 – 3,3 miliarde de dolari.

Produse Petroliere

EBITDA Ajustat (Profitul inainte de Dobanzi, Taxe, Depreciere si Amortizare)
Marketing

Se estimeaza ca rezultatele de marketing vor fi in concordanta cu trimestrul 4 din 2021.

 •  Opex-ul de baza este estimat intre 1,8 si 2 miliarde de dolari
 •  Volumul vanzarilor este estimat intre 2.200 si 2.600 de mii de barili pe zi.
Produsele (Rafinarea si Tranzactionarea)
 •  Rezultatele ce tin de Tranzactionare si Optimizare vor fi, conform estimarilor, semnificativ mai mari decat in trimestrul 4 din 2021.
 •  Marja orientativa de rafinare este de aproximativ 10,23 dolari/bbl, in comparatie cu 6,55 dolari/bbl in trimestrul 4 din 2021.
 •  Utilizarea rafinariei va fi, conform estimarilor, la un nivel de 70% – 74%, superior fata de trimestrul 4 din 2021, ca urmare a unui numar scazut de tulburari.
 •  Opex-ul de baza este estimat la 1,6 – 2 miliarde de dolari.
 •  Volumul vanzarilor este estimat la 1.500 – 2.300 de mii de barili pe zi.
Castiguri ajustate
 •  Conform estimarilor, deprecierea inainte de impozitare este estimata la 700 – 900 de milioane de dolari, din care aproximativ 50% pentru marketing si 50% pentru rafinare si tranzactionare.
 •  Taxa de impozitare este prognozata la 400 – 700 de milioane de dolari, dintre care aproximativ 20-30% pentru marketing si 70-80% pentru rafinare si tranzactionare.
 •  Ca parte a eforturilor de resegmentare in curs de derulare, divizia de conducte este transferata, incepand cu primul trimestru din 2022, de la Marketing catre subsegmentul de Rafinare si Tranzactionare.

Divizia de conducte a avut castiguri de aproximativ 150 milioane de dolari in trimestrul 4 din 2021. Nu exista nici un impact asupra veniturilor totale ajustate pentru produse petroliere.

Produse chimice

EBITDA Ajustat (Profitul inainte de Dobanzi, Taxe, Depreciere si Amortizare)
 •  Conform estimarilor, marjele produselor chimice vor fi in concordanta cu cel de-al 4-lea trimestru din 2021, din cauza marjelor unitare mai slabe determinate de costurile mai mari ale materiilor prime si ale utilitatilor, compensate de o utilizare mai mare.
 •  Volumul vanzarilor de produse chimice este estimat la 3.100 – 3.600 de mii de tone.
 •  Utilizarea fabricilor de produse chimice va fi la un nivel de 78% – 82%, superior celui din trimestrul 4 al anului 2021, ca urmare a unui numar redus de tulburari.
 •  Opex-ul de baza este estimat la 800 – 1.000 de milioane de dolari.
Castiguri ajustate
 •  Deprecierea inainte de impozitare este estimata la 250 – 300 de milioane de dolari.
 •  Taxele fiscale se asteapta sa fie un credit de pana la 100 de milioane de dolari.
 •  Potrivit estimarilor, castigurile ajustate vor fi in concordanta cu trimestrul 4 din 2021, datorita costurilor mai mari ale materiilor prime si utilitatilor, compensate de o utilizare mai mare.

Corporate

Castigurile Ajustate ale segmentului Corporate se asteapta sa reprezinte o cheltuiala neta de 450 pana la 650 de milioane de dolari pentru primul trimestru. Aceasta exclude impactul cursului de schimb valutar.

Shell Group

CFFO (Fluxul de numerar din operatiuni)
 •  Taxele platite sunt estimate la o valoare cuprinsa intre 1,8 si 2,3 miliarde de dolari.
 •  Se preconizeaza ca CFFO va fi afectat negativ de iesiri foarte importante de capital de lucru, deoarece cresterile de pret cu efecte asupra stocurilor au dus la o iesire de numerar de aproximativ 7 miliarde de dolari.

Reflectand volatilitatea fara precedent a preturilor marfurilor – resimita deplin pana la sfarsitul trimestrului – s-au putut observa miscari suplimentare importante in fluxul de numerar din operatiuni, ca urmare a efectelor de marja asupra instrumentelor derivate, modificarilor volumelor stocurilor si conturilor de platit si creantelor.

Pretul pe intregul an si sensibilitatea marjelor

Castigurile ajustate, CFFO si sensibilitatile marjelor sunt orientative si pot fi modificate. Acestea sunt raportate la rezultatele intregului an si exclud impactul pe termen scurt al miscarilor capitalului de lucru, caracterului sezonier al productiei, ajustarilor costului vanzarilor si derivatelor.
Acuratetea sensibilitatii depinde de performanta de tranzactionare si optimizare, inclusiv de oportunitatile pe termen scurt, in functie de conditiile pietei. Aceste sensibilitati sunt revizuite si actualizate anual.

Sursa: https://www.shell.com/media/news-and-media-releases/2022/shell-first-quarter-2022-update-note.html

Foto: freepik