Vehiculele militare opereaza in conditii dintre cele mai dure si solicitante. De la temperaturi extreme la teren accidentat, aceste vehicule necesita o intretinere deosebita pentru a functiona optim. Un aspect esential al acestei intretineri este utilizarea de lubrifianti si uleiuri pentru vehicule militare. Aceste produse nu doar ca asigura functionarea lina a componentelor mecanice, dar si contribuie la prelungirea duratei de viata a vehiculelor, reducand uzura si prevenind defectiunile costisitoare.

Studii recente au aratat ca aproximativ 70% din opririle neplanificate ale echipamentelor sunt cauzate de alegerea si utilizarea incorecta a lubrifiantilor. Cu toate acestea, studiile arata si ca majoritatea administratorilor de flote folosesc orice lubrifianti sintetici pentru a-si lubrifia flotele, fara sa aiba un principiu clar pe care sa il respecte pentru gestionarea flotei. Aceasta nu este abordarea corecta, ducand de-a lungul timpului la probleme mecanice multiple si serioase cauzate de defectiuni grave.
Cand vine vorba despre fluide care intra in contact cu partile metalice ale unei masini si de uleiuri de motor specifice vehiculelor militare, exista instructiuni specifice cu privire la fiecare tip de lubrifiant industrial si unde si cand ar trebui sa fie utilizat.
Cand te gandesti la compatibilitatea uleiului cu specificatiile unui echipament militar si la specificatiile uleiului militar, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont. Iata care sunt acestea.
Regula numarul 1. Consulta intotdeauna manualul de intretinere. Manualul pentru echipamentul sau vehiculul tau va avea intotdeauna listati clar lubrifiantii autorizati. Daca uleiul militar nu este disponibil dintr-un motiv oarecare, este indicat sa gasesti o alternativa adecvata.
De pilda, cand vine vorba de uleiurile de motor pentru avioane cu turbopropulsor, MIL-PRF-7808 si MLI-PRF-23699 sunt singurele doua alternative acceptabile. MIL-PRF-7808 este un ulei militar cu baza sintetica, conceput in mod special pentru motoarele cu turbina ale aeronavelor, transmisii de elicopter si echipamente accesorii. Acest ulei este proiectat pentru medii cu temperaturi scazute (cum ar fi operatiunile in medii Arctice si operatiunile la mare altitudine). Vascozitatea acestui ulei permite temperaturi de pana la -51 de grade Celsius.
A doua optiune pentru uleiul militar pentru avioane este MIL-PRF-23669. Acest ulei ofera aceleasi proprietati ca si primul, desi permite vreme rece doar pana la o temperatura de -40 de grade Celsius. Din cauza naturii intense a multor operatiuni militare, utilizarea uleiurilor standard nu este acceptabila. Atat temperaturile extreme, cat si stresul extrem asupra motorului necesita utilizarea unui ulei specific, de calitate superioara.

Vascozitatea uleiului

Unul dintre cei mai importanti factori ce tin de uleiul militar este vascozitatea. Vascozitatea este o masura a rezistentei la curgere a unui fluid. Un fluid mai gros este considerat a avea o vascozitate ridicata, pentru ca va curge mai lent. Fluidele mai subtiri vor curge mai repede si, astfel, au o vascozitate mai mica.
Vascozitatea unui ulei variaza in functie de temperatura. Gradul de vascozitate arata care este debitul maxim al uleiului la temperaturi scazute. Daca temperaturile devin extreme, asa cum se intampla in multe operatiuni militare, tipul incorect de ulei sau lubrifiant poate opri curgerea si poate provoca daune catastrofale echipamentelor si vehiculelor.

Beneficiile uleiurilor de motor militare

Lubrifiere imbunatatita

Rolul principal al unui lubrifiant este acela de a preveni diferitele forme de uzura. Prin eliminarea frecarii, motorul va functiona bine fara a fi nevoie de reparatii si inlocuiri regulate. Exista insa si lubrifianti care nu sunt suficient de buni incat sa poata imbunatati sistemul de lubrifiere al unei flote.
Specificatiile pentru uleiurile militare indeplinesc toate valorile necesare pentru uleiuri de calitate. Acestea reduc uzura cu peste 90%, ceea ce este greu de realizat cu alte forme de lubrifianti din industrie.

Motoare curate

Orice manager de flota si mecanic trebuie sa apeleze la un lubrifiant de mare rezistenta care nu numai ca va lubrifia sistemul motor, ci va mentine curate diferitele parti ale motorului.
Majoritatea motoarelor sunt caracterizate de reziduuri, grasimi si alte uleiuri. Cu toate acestea, majoritatea uleiurilor existente pe piata contribuie la murdarie, mai degraba decat sa curete si sa elimine toate resturile si materialele straine. Uleiurile militare, in schimb, joaca un rol esential in curatarea intregului motor, in special prin indepartarea tuturor urmelor de murdarie si a reziduurilor de pe piesele mobile.

Racire imbunatatita a motorului

Majoritatea vehiculelor grele trebuie sa-si raceasca motoarele in timpul calatoriilor lungi. Apa si aerul sunt principalele mecanisme de racire in majoritatea motoarelor. Cu toate acestea, partile mai fine ale acestor vehicule pot fi racite numai cu lubrifianti speciali. Specificatiile uleiurilor militare sunt esentiale in racirea tuturor partilor motorului datorita penetrarii extreme. Faptul ca uleiurile militare au puncte de fierbere foarte mari le face alternativa ideala pentru racirea partilor motorului.

Eficienta superioara a motorului

Deficientele si vulnerabilitatile mecanice si fizice ale motorului conduc la o situatie in care cea mai mare parte a sistemului este slaba si nu permite motorului sa isi indeplineasca rolul in mod optim. Aceasta situatie este foarte ineficienta din cauza pieselor slabite si uneori a motorului si a pistoanelor cilindrice prost etansate. Acest lucru poate duce la o performanta redusa a motorului. Uleiurile pentru vehicule militare sunt esentiale pentru a umple toate gaurile si golurile lasate de lucrarile mecanice slabe, ceea ce ajuta la cresterea eficientei si a performantei motorului.

Durabilitate sporita a motorului

Majoritatea producatorilor de lubrifianti standard discuta despre beneficiile utilizarii uleiurilor lor, dar niciunul dintre ei nu evidentiaza faptul ca uleiul lor va creste durata de viata a motorului. Explicatia este ca majoritatea uleiurilor standard nu sunt de cea mai buna calitate si joaca un rol major in reducerea duratei de viata a motorului. Insa uleiurile militare au capacitati de lubrifiere pe termen lung, ce nu sunt intalnite la alti lubrifianti.

Prietenos cu mediul

Exista in ultimii ani o serie intreaga de reguli si reglementari care guverneaza impactul pe care diferitele uleiuri il au asupra mediului. Majoritatea lubrifiantilor pentru constructii, la fel ca si majoritatea uleiurilor obisnuite se confrunta in acest moment cu dificultati in a respecta aceste standarde, ceea ce le face adesea inadecvate. Pe de alta parte, uleiurile folosite in aplicatii militare indeplinesc toate standardele de mediu necesare, ceea ce le face varianta ideala de ulei in ceea ce priveste protectia mediului.

Intretinerea vehiculelor militare

Intretinerea vehiculelor militare necesita o atentie deosebita la detalii si o planificare riguroasa. Iata mai jos cateva sfaturi esentiale in acest sens.

Schimburi regulate de ulei. Respecta intervalele de schimb recomandate de producator pentru a mentine performanta optima a motorului.
Monitorizarea nivelurilor de ulei si lichide. Verifica frecvent nivelurile uleiului si ale altor fluide pentru a preveni deficientele care pot duce la avarii.
Utilizarea produselor de calitate. Investeste in uleiuri si lubrifianti de inalta calitate, conceputi special pentru conditiile dure de operare ale vehiculelor militare.
Curatarea si inspectarea sistemelor. Mentine sistemele de filtrare curate si inspecteaza regulat componentele pentru a detecta eventualele semne de uzura sau scurgeri.

Concluzie

Nu toate uleiurile de motor sunt la fel de eficiente si nu orice lubrifiant de pe piata poate fi benefic flotelor de vehicule militare. Pentru a prelungi durata de viata a motoarelor, pentru a avea motoare curate si pentru a imbunatati performanta motorului si a reduce emisiile de mediu trebuie sa alegi intotdeauna uleiurile potrivite.
Uleiurile si lubrifiantii potriviti joaca un rol esential in mentinerea fiabilitatii si performantei vehiculelor militare. Alegerea si utilizarea corecta a acestor produse pot face diferenta intre un vehicul care functioneaza optim si unul care se confrunta cu probleme si defectiuni frecvente. Respectarea recomandarilor de intretinere si utilizarea produselor adecvate poate asigura ca vehiculele militare sunt pregatite sa faca fata celor mai exigente provocari.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik