NASA, Coreea de Sud si Agentia Spatiala Europeana lucreaza in colaborare la o “constelatie virtuala” de instrumente spatiale, avand ca scop sa ofere informatii mai detaliate ca niciodata in ceea ce priveste calitatea aerului la nivel global. Pentru prima data oamenii de stiinta vor putea urmari poluarea din spatiu, la intervale de o ora.
Primul instrument lansat a fost Spectrometrul Geostationar al Coreei de Sud pentru Monitorizarea Mediului (GEMS), lansat la data de 18 februarie, care a pornit in spatiu montat pe un satelit coreean, insarcinat si cu monitorizarea suprafetei oceanului.
NASA are in plan sa trimita un instrument aproape identic in spatiu la bordul unui satelit de comunicatii comerciale in 2022, a anuntat recent agentia spatiala americana. Acestea vor fi urmate de inca doua instrumente ale Agentiei Spatiale Europene, care se vor alatura satelitilor existenti de monitorizare a calitatii aerului, prima decolare fiind programata pentru 2023.
Datele pe care le colecteaza vor amplifica eforturile de a tine sub control poluantii, inclusiv dioxidul de azot, smogul, formaldehida si aerosolii. Informatiile actualizate la fiecare ora vor capta mai bine poluarea care apare episodic, de pilda cea inregistrata in timpul orelor de varf din trafic, sau cea generata de o uzina care se activeaza pentru a raspunde cererilor de varf.
Instrumentele montate pe satelit vor fi, de asemenea, capabile sa vada daca poluarea constata in cadrul unei regiuni anume a fost generata in acel loc sau daca a ajuns pe calea aerului dintr-o alta tara.
“Partea interesanta este ca vom surprinde aceste surse de poluare si de transfer al poluarii, in momente diferite ale zilei” a spus Barry Lefer, manager de program al Diviziei Earth Science a NASA. “Vom putea avea astfel prognoze mai exacte in ceea ce priveste calitatea aerului si poluarea atmosferica, pentru ca vom sti care sunt sursele, dar si cum se modifica in timp aceste surse”.
Instrumentele spatiale mai vechi au capacitatea de a masura poluarea atmosferica doar o singura data pe zi. Ele trec pe deasupra unui punct anume de pe Pamant la acelasi moment in fiecare zi, incercuind o orbita polara sincrona cu Soarele. GEMS a devenit primul senzor de calitate a aerului care inconjoara Pamantul pe o orbita geostationara, ceea ce ii permite – atat lui cat si celorlalte instrumente din constelatie – sa faca observatii constante asupra aceleiasi zone.
GEMS va monitoriza aerosolii si smogul de deasupra Asiei; datele sale vor fi disponibile pana anul viitor.
NASA este interesata de urmarirea poluarii provenite de pe campurile petroliere si de gaz, de la vapoare si platforme de forare, precum si de poluarea generata de traficul de varf din America de Nord.
Agentia Spatiala Europeana lucreaza la imbunatatirea acuratetei prognozelor sale zilnice privind calitatea aerului si se va ocupa de zona Europei si Africii de Nord.
Dincolo de aceste obiective, oamenii de stiinta implicati in acest proiect sunt de parere ca datele colectate pot creste nivelul general de informare si constientizare cu privire la o gama ampla de probleme legate de calitatea aerului, care afecteaza sanatatea umana. “Printre beneficiarii serviciului si informatiilor referitoare la poluare se numara atat persoanele obisnuite, interesate care va fi nivelul de poluare in aceasta dupa amiaza, dar si factorii de decizie care sunt interesati de tendinte si de incadrarea nivelurilor de poluare in anumite standarde agreate” spune Ben Veihelmann, investigator principal pentru ESA in Olanda. El a subliniat ca, potrivit unui studiu recent, poluarea atmosferica in Europa scade cu doi ani media sperantei de viata.
Foto: freepik