Elevii italieni din toate ciclurile scolare urmeaza sa fie educati in ceea ce priveste urgenta climaterica pe care o are de infruntat planeta noastra. Orele pe teme de schimbare climatica si sustenabilitate vor deveni in curand obligatorii pentru toti elevii din tara, a anuntat recent ministrul italian al Educatiei, Lorenzo Fioramonti.
Potrivit ministrului, Italia este prima tara din lume in care scolile de stat vor adopta o programa legata de schimbarea climatica. Astfel, incepand cu urmatorul an scolar, scolile din Peninsula vor aloca 33 de ore pe an – aproape o ora de scoala pe saptamana – detalierii si dezbaterii provocarilor ridicate de schimbarea climatica, informeaza Reuters.

Fioramonti, in varsta de 42 de ani, este reprezentant al Miscarii 5 Stele din Italia (M5S), un partid cu un istoric intreg legat de sprijinirea politicilor de mediu. El spune ca lectiile de sustenabilitate vor fi inglobate in cateva materii traditionale, printre care si geografie, matematica si fizica.
Mai mult, Fioramonti citat de Reuters sustine ca “intregul minister va fi restructurat astfel incat sustenabilitatea si problemele climatice sa fie puse in centrul modelului educational”. “Vreau ca sistemul italian de educatie sa devina primul sistem care pune mediul si societatea in centrul a tot ceea ce se invata in scoli”.
Fioramonti a declarat, de asemenea, pentru New York Times ca un grup de experti pe probleme de mediu vor ajuta staff-ul ministerial sa alcatuiasca o programa in acest sens. El a mai spus ca ministerul va fi gata sa pregateasca profesorii pana in luna ianuarie.

In functie de clasa, abordarile pentru noua programa vor fi diferite, a spus Fioramonti citat de Times. Copiii din ciclul primar vor invata folosind ceea ce el a numit “modelul de basm”, care leaga mediul inconjurator de povesti din diferite culturi, in ciclul gimnazial copiii vor primi si informatii mai tehnice, in timp ce la liceu vor aprofunda agenda ONU pentru 2030 privind Dezvoltarea Sustenabila.
Aceasta stire vine la scurt timp dupa ce 11.000 de experti din intreaga lume au declarat in luna noiembrie stare de “urgenta climatica”, acestia avertizand ca situatia actuala va duce la “suferinte de nebanuit” daca vom continua pe traiectoria curenta.

In plus, Pamantul tocmai a traversat cea mai fierbinte luna noiembrie din istorie, iar administratia Trump a demarat deja procesul oficial de retragere din Acordul de la Paris, o intelegere in cadrul careia aproape 200 de tari si-au stabilit propriile targeturi privind reducerea sau controlul poluarii.
Fioramonti a fost criticat in trecut de catre liderii conservatori pentru impunerea de taxe pe zahar si pe materii plastice, ca si pentru faptul ca a incurajat elevii sa lipseasca de la ore pentru a participa la protestelele “Fridays for Future” (Vineri pentru Viitor), o miscare globala condusa de activista in varsta de numai 16 ani in domeniul climei, Greta Thunberg.
Insa chiar si in pofida criticilor conservatoare, generatiile tinere au inceput sa ia actiunea climatica in propriile maini, o miscare pe care Fioramonti vrea sa o ajute si sa o incurajeze. “Cetateanul secolului XXI trebuie sa fie un cetatean sustenabil!”, este de parere oficialul Italian.

Foto: freepik