Cu gandul la iminenta unui venit fix, temandu-se de costurile vietii si de inflatia care i-ar inghiti economiile, pensionarul John Collie s-a indreptat catre soarele din Nelson pentru a-si plati facturile.
Collie, acum in varsta de 70 de ani, a facut trecerea in 2014, cand sistemele sale solare l-au costat 12.000 fiecare, costuri de achizitie si de instalare. Acum estimeaza ca aceleasi sisteme l-ar costa in jur de 9000 de dolari.

Omul continua sa fie un convertit la acest stil de viata, iar entuziasmul sau transpare prin toti porii cand vobeste despre vanzarea energiei sale excedentare catre Octopus Energy, la 17 centi per kWh. El a trecut de la un utilizator cu nivel ridicat, la unul cu nivel scazut, cu toate beneficiile economice pe care i le aduce acest statut.
“Energia este o problema pentru care nici macar nu imi fac griji. Ma uit in fiecare seara la contul meu de Octopus, pentru ca imi place sa vad cat de mult am cumparat si am vandut in ziua care se incheie. In acest moment sunt undeva la un credit de 544 de dolari” spune el.
Motivatia sa initiala a fost aceea ca el si sotia sa, Pam, sa poata trai din pensiile lor, si nu una de natura ecologica. “M-am gandit ca trebuie sa incepem sa ne am seama cum vom sta cand ne vom retrage. Pam este cu doi ani mai mare decat mine, asa ca practic ambii ne-am pensionat in acelasi timp. Am inceput sa ne uitam la ce costuri avem, unde se duc banii nostri daca trebuie sa traim din pensie, fara sa ne uitam la alte sume incasate”.

El a luat in calcul toate costurile, ratele, facturile la apa, asigurarile, masinile… si energia, si a vazut o oportunitate in energia solara. Acum excesul de energie regenerabila il pune in situatia de a avea un credit peste vara, asa ca are la indemana bani pentru facturile pentru iarna.
Energia solara le permite sa economiseasca pentru o zi inorata, o noapte intunecata si pentru penele de energie cauzate de evenimente precum Ciclonul Gabrielle, daca au posibilitatea de a o stoca intr-o baterie.
“In acest moment al anului, cat timp Marele Galben este sus pe cer, facem bani, dar vor fi patru luni si jumatate sau chiar cinci luni (peste iarna) cand voi plati catre compania de electricitate. Practic incercam sa traim din veniturile pe care ni le asigura pensia”, spune el.
Pentru Collie, un fost inginer tehnic, aceasta este o solutie la indemana.
“Oamenii ma intreaba cum se amortizeaza sistemele solare? Iar eu folosesc analogia cu situatia in care esti foarte fericit ca iti cumperi o masina noua cu 50.000 de dolari si platesti apoi pentru benzina, asigurare, service, intretinere, cauciucuri si tot tacamul. Iar dupa patru ani, o vei vinde si va trebui sa scazi 20.000 fata de pretul initial si tot ce mai cheltui. Pentru energia solara platesti o data, o cumperi si o ai pe acoperis. O data pe an vine electricianul, verifica si curata panourile, ceea ce costa 200 de dolari.

In plus, panourile sunt garantate pentru 25 de ani”, spune el. “Am in functiune trei congelatoare, doua frigidere, trei pompe de caldura. Acestea au adunat inca 2000 de dolari in contul meu, si inca facem bani cu energia solara. Sunt in atelier chiar acum, am spalat si am facut si alte treburi si inca putem trimite energie in retea”, explica el beneficiile trecerii la energia solara.
Multi varstnici par sa fie de acord cu el, pentru ca furnizorii de panouri solare si companiile de electricitate raporteaza un interes crescut din partea pensionarilor pentru gestionarea cel putin in parte a costurilor gospodariei.

Sistemele de panouri solare ofera consumatorilor flexibilitatea de a folosi energie generata in regie proprie in timpul zilei, cand este ieftin, si de a evita perioadele de utilizare de varf mai scumpe, de dimineata si seara; perfect pentru cei care sunt in general acasa in timpul zilei.
Consumul propriu de energie solara tot mai mare, prin stocarea energiei in baterii, este in crestere. Energia solara stocata poate fi folosita in orice moment al zilei sau noptii oferind caldura, lumina, comunicatii si apa calda atunci cand reteaua cade.
Pensionarii s-au obisnuit cu acest sistem pentru ca le ofera costuri mai mici, iar beneficiile cresc. Panourile devin mai ieftine, preturile de buyback sunt mai mari, dar consumul propriu este cel mai bun, compensarea unei facturi de electricitate cu energie solara este mai valoroasa decat exportul de energie catre retea.

In plus, bancile ofera sisteme de stimulente, precum imprumutul Good Energy Home de la ANZ, imprumutul pentru Energie Sustenabila al Kiwibank si Warm Up Loan de la Westpac.
„Majoritatea oamenilor care vin la noi… au varsta de pensionare”, spune directorul general al My Solar Quotes, Kristy Hoare. Iar aceasta tendinta se poate remarca si la vanzatorii de panouri, care spun ca nu numai ca exista interes, dar acest interes s-a transpus in actiune de cumparare.
Directorul de marketing al companiei de instalare de panouri Harrisons Solar, Mitchell Grant, spune ca exista o clientela masiva de pensionari sau persoane aflate in pragul pensionarii. „Un motiv important pentru care o fac este economia la facturile de energie – ceea ce este o realitate 100%”, spune el.
Directorul Future Energy, Heath Coleman, spune ca proportia clientilor in varsta de peste 65 de ani creste mai rapid decat a altor categorii demografice, iar el o pune pe seama cresterii rapide a costurilor pentru energie si a unei infrastructuri de retea imbatranita, care provoaca mai multe pene de curent.
„Trecerea la energie solara este excelenta pentru aceasta categorie demografica, pentru ca reduce costurile lunare, oferind in acelasi timp independenta energetica in cazul acestor intreruperi de curent.”
Desi in general vorbim despre o perioada de amortizare de 7-10 ani, exista multe variabile. Sistemele solare se vor amortiza mai rapid in unele regiuni decat in altele, si uneori chiar in unele case.
Aceasta depinde de aspecte precum cat de insorita este locatia, cat de mult percepe reteaua utilizatorului si cu cat cumpara retailerul energia solara in exces. Octopus Energy este cel mai mare platitor, cu 17 centi per kWh.

Cand toti acesti factori functioneaza bine impreuna, poate conta foarte mult. Northland are preturi mari pentru energie si mult soare, astfel ca este potrivit.
Asociatia pentru Electricitate Sustenabila din Noua Zeelanda spune ca cea mai buna amortizare ar fi un sistem dimensionat corect pentru fiecare gospodarie in parte. Un sistem supradimensionat costa mai mult, exporta toata ziua si atrage doar rate mici de buy-back.
In ceea ce priveste vanzarea energiei solare, pretul de buy-back variaza intre 7 si 17 centi per kWh pentru energia solara exportata. Octopus, care se mandreste cu 3 milioane de clienti in intreaga lume, este cel mai bun platitor, dupa ce anul trecut a intrat pe piata locala.
Margaret Cooney, directorul pentru relatii cu clientii, spune ca exista o metoda prin care compania plateste mai mult.
„La nivel global, sustinem energiile regenerabile mari si mici, asa ca am vrut sa oferim clientilor o rata excelenta de buy-back”, spune ea.
„Stim ca instalatorii de panouri solare ne recomanda clientilor lor, deoarece rata noastra de 17 centi (buy-back per kWh) ii va duce in punctul de a-si amortiza investitia ceva mai repede.
„In final, ne dorim ca neo-zeelandezii sa inteleaga ca trecerea la energie solara le va aduce beneficii si va juca un rol in trecerea retelei Noii Zeelande la 100% surse regenerabile”.
Octopus a lucrat si el si la tehnologie inteligenta pentru a le permite clientilor sai sa isi optimizeze utilizarea. Printre acestea s-a numarat optimizarea de la distanta a bateriilor pentru a reintroduce energia in retea la orele de varf.

Anul trecut, in Noua Zeelanda au fost instalate aproximativ 25.000 de sisteme de energie solara, iar Parlamentul are si el un astfel de sistem.
In Nelson, John Collie nu are o masina electrica si spune ca nici nu si-ar cumpara una. Fiind un tip pasionat de natura, le considera nepotrivite pentru tractare.
Dar Collie si-a convins fratele sa se alature sistemului solar, iar fiica sa, Toni, locuieste intr-o casa alimentata cu energie solara.
El ofera cateva sfaturi si un avertisment. „Trebuie sa-ti amintesti ca dupa ce soarele apune, nu mai ai nimic. Iar o zi de iarna friguroasa este o zi de iarna friguroasa pentru toata lumea. Nu produci decat o jumatate de kilowatt din toate aceste panouri – avem trei sau patru zile in timpul iernii in care, practic, producem un kilowatt de energie pentru o zi.”

Sfatul pe care il ofera el este ca „Nu e niciodata prea tarziu, conteaza doar daca iti poti permite. Multi oameni nu se uita la factura de energie, doar o primesc si o platesc. Ar trebui sa se uite foarte bine la modul in care folosesc energia si la felul in care Octopus organizeaza totul; poti vedea fiecare ora din zi ce ai folosit si cum ai folosit. Oamenii trebuie sa inceapa sa isi rationalizeze consumul”.
Acesta este un sfat demn de luat in considerare, intr-o perioada in care peste tot la stiri vedem oameni care se indatoreaza pentru a-si plati facturile de electricitate, iar cheltuielile casnice cresc intr-un ritm alarmant, de la o saptamana la alta.

Sursa: https://www.stuff.co.nz/life-style/homed/sustainable-living/300837277/retirees-go-solar-to-save-money-and-keep-the-power-on

Foto: freepik