Indreptandu-se cu incredere catre o productie mai sustenabila, compania de design interior Liaigre a lansat colectia „Upcrafted”, o serie de obiecte in editie limitata pentru casa, realizate cu atentie din materiale care altfel ar fi ajuns sa fie deseuri ale studioului.

Colectia Liaigre „Upcrafted” este o demonstratie a abordarii bine gandite pe care studioul o are asupra designului. „Toate creatiile din Colectia Liaigre sunt concepute pentru a optimiza resturile”, explica echipa Liaigre. Insa in cazul seriei „Upcrafted”, procesul de proiectare incepe prin preintampinarea risipei in cadrul productiei, iar deseurile rezultate totusi sunt folosite pentru a produce piese mai inventive. „Lucrul cu materii prime pornind de la schite genereaza deseuri, astfel ca punctul de plecare pentru piesele de colectia „Upcrafted” este materia prima si nu schita”, spun cei de la Liaigre.

Colectia rezultata cuprinde piese numite „Vaza”, „Tava”, „Suportul pentru carti” si „Opritorul de usa”, fiecare menita sa demonstreze potentialul materialelor reziduale.
In cadrul piesei numita „The Vase” (Vaza), au fost lipite manual cap la cap cateva cercuri mici de piele, cu ajutorul unui lipici vegetal. Structura rezultata este un mozaic 3D din acest material, iar fiecare vaza are o varianta unica de aceeasi forma, in functie de amplasarea particulara a elementelor sale. Fiecare vaza este realizata din aproximativ 400 de petale de piele, iar marginile fiecarei piese colorate si ceruite adauga un ton contrastant.
Subliniind aspectul uzat al materialelor care capata o destinatie noua, „Suportul de carti” este realizat din bucati de lemn ramase, fixate in bronz texturat. Fiecare piesa are un caracter unic, determinat de varsta si de tratamentele din trecut al lemnului.

Acelasi fier vechi folosit pentru turnarea si structurarea suporturilor de carti este utilizat si pentru “Opritorul de usa”, iar piesele de bronz sunt asezate ca un turn peste bucati de piatra asimetrice. Opritoarele de usi difera in functie de materialele disponibile, iar modelele curente sunt din marmura si onix. Elementul din bronz se aseaza in piatra cioplita fin, asemeni unui dop intr-o sticla. Formele organice atractive demonstreaza inca o data beneficiile schimbarii destinatiei resurselor care altfel ar fi ajuns la gunoi.

50% din profiturile obtinute cu colectia „Upcrafted” sunt donate fundatiei “Compagnons du Devoir et du Tour de France”, o organizatie de caritate ce finanteaza pregatirea prin munca si studii in profesii ce tin de dezvoltare, mestesuguri si inginerie. Studioul contribuie astfel din toata inima la revolutiile inovatoare in materie de design.

Sursa: https://www.wallpaper.com/design/liaigre-upcrafted-sustainable-design-objects-are-made-from-would-be-waste

Foto: freepik