Prezent la un eveniment Politico desfasurat la Bruxelles, CEO-ul Shell, Ben van Beurden, a vorbit pe larg despre obiectivul Uniunii Europene de a atinge pana in anul 2050 un prag de zero net emisii, precum si despre actiunile care pot contribui la realizarea acestui obiectiv.

“Atingerea acestui obiectiv, chiar si cu resursele necesare, talentul si tehnologia de care dispune Uniunea Europeana, va fi o provocare uriasa. Insa este o provocare compatibila cu obiectivele Acordului de la Paris” a spus Van Beurden, adresandu-se intregii audiente, precum si comisarului European pentru Politici Climatice si Energie, Miguel Arias Canete. Ben van Beurden si-a exprimat totodata intregul sprijin pentru propunerea Comisiei ca tarile UE sa atinga pragul de zero emisii pana in anul 2050.

Van Beurden a mai spus ca aceasta propunere vine la pachet si cu anumite oportunitati – energia solara si eoliana, biocombustibilii, bateriile si hidrogenul, captarea si stocarea carbonului, dar si cu solutii bazate pe natura, precum reimpadurirea si prevenirea despaduririlor. “Cred ca va fi extrem de important sa ramanem deschisi la toate formele de solutii, la toate formele de oportunitati” este de parere CEO-ul Shell.

Politicile

“Succesul in atingerea pragului de zero net emisii pana in 2050 se bazeaza, desigur, pe cateva politici cheie, iar Uniunea Europeana ar trebui sa faca miscari rapide pentru implementarea lor”, mai spune Ben van Beurden.
CEO-ul explica, totodata, ca progresele pe care UE le-a facut cu Sistemul de Comercializare a Emisiilor au fost foarte incurajatoare, dar ca este nevoie de o cooperare internationala mai ampla, la nivel global. “Progresul facut pentru a infiinta un sistem global de comercializare a emisiilor, asa cum este el descris in Articolul 6 al Acordului de la Paris, pur si simplu nu a fost de ajuns. Lumea are nevoie ca liderii UE sa contribuie la gasirea unui drum catre progres la urmatorul COP – Conferinta pe Teme de Schimbare Climatica – din Chile” crede van Beurden, care adauga ca un mecanism privitor la Articolul 6 care sa functioneze adecvat poate accelera in mod real actiunile vizand climatul.

O alta zona cheie in care politicile pot face o diferenta, potrivit lui van Beurden, este promovarea integrarii la nivel mai mare a energiei regenerabile, precum si stimularea investitiilor in gaze cu continut redus de carbon, in mod special hidrogenul. De asemenea, va fi nevoie de politici care sa garanteze ca atat solutiile bazate pe natura, cat si captarea si stocarea carbonului se vor putea ridica la nivelul cerut. Obiectivul va fi acela de a echilibra emisiile inevitabile, in paralel cu mentinerea competitivitatii industriale.

Politici de facilitare

“Cu ajutorul politicilor existente, UE beneficiaza de cele mai mari sanse de a atinge obiectivul de zero net pana in 2050. Si chiar sper sa o faca. Sustin cu toata inima propunerea Comisiei si as vrea sa o vad adoptata de catre Consiliul Europei” a mai spus Ben van Beurden, care a adaugat ca reducerea emisiilor pana la pragul zero net – scaderea lor pana la punctul in care lumea sa nu mai contribuie deloc la stocul de gaze cu efect de sera din atmosfera – este singura cale.

“Unii spun ca intreaga lume ar trebui sa ajunga in acest punct pana in 2070, altii spun ca pana in 2050. Orice interval temporar am alege, eu cred ca atingerea pragului zero net va necesita o actiune coordonata fara precedent. Si cred ca guvernele vor avea nevoie de foarte mult ajutor pentru a ajunge acolo. Desigur, sunt foarte multe lucruri care se intampla deja. Multi dintre voi probabil stiti despre Summitul pentru Actiune in zona Climatului, al Secretarului General al ONU, care urmeaza sa aiba loc in luna septembrie, si care va avea drept scop principal sa determine companiile si guvernele sa isi accelereze eforturile legate de decarbonizare”, a mai spus CEO-ul Shell.

Cooperarea

In ciuda tuturor celor de mai sus si a altor initiative, van Beurden este de parere ca lumea nu se misca suficient de rapid incat sa combata schimbarea climatica.
“Cred, insa, ca actiunile companiilor si cooperarea au potentialul de a contribui la aceasta schimbare”, spune Ben van Beurden care adauga: “iata de ce Shell isi doreste sa puna bazele unei coalitii a companiilor, care sa lucreze impreuna, pe sectoare, astfel incat sa permita decarbonizarea fiecarui sector in parte. Vorbesc despre un nivel total diferit de ambitie fata de ceea ce se intampla astazi”.

“Stiu ca Uniunea Europeana a facut deja o treaba foarte buna stabilind cadre care sa permita cooperarea la nivelul sectoarelor. Si cred ca acest lucru ne face parteneri naturali. Pentru ca eu vorbesc despre un efort care sa permita actiunea concreta, o baza globala cu obiectivul de zero net emisii”.

Mixul energetic

Desigur, schimbarea climatica se refera in mare masura la utilizarea energiei.
Utilizarea unor produse energetice precum petrol, gaz si carbune – pentru electricitate, incalzire, racire, industrie si transporturi – cauzeaza majoritatea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel global. Astfel ca schimbarea mixului de produse energetice din sistemul energetic este un punct esential in rezolvarea problemei schimbarii climatice.

“Orice incercare de a rezolva problema schimbarii climatice pe aceste baze nu va reusi” avertizeaza, insa, Ben van Beurden, care este de parere ca schimbarea sistemului energetic nu este doar o problema de oferta, ci este si o problema de cerere.
“O mare parte din cerere are legatura cu alegerile pe care le fac consumatorii individuali, precum si cu modelele de consum. Iar in acest sens guvernele au un rol primordial: reglementari; semnale catre consumatori – asa cum sunt taxele bine gandite si bine echilibrate; stimulente – asa cum sunt granturile pentru masini electrice; si in plus necesitatea existentei unor mecanisme de tarifare a carbonului menite sa incurajeze alegerile cu continut redus de carbon”, mai spune van Beurden.

Coalitia

CEO-ul Shell subliniaza, insa, cu tarie si necesitatea unei coalitii a companiilor. “Eu cred ca firmele care furnizeaza enegie – inclusiv sectorul de electricitate – ar trebui sa lucreze in colaborare cu sectoarele care utilizeaza energie. Ar trebui ca cererea si oferta sa fie in stransa legatura, propunand o noua abordare care sa vizeze decarbonizarea progresiva a sectoarelor care utilizeaza energie” spune van Beurden.

In viziunea CEO-ului Shell, procesul de baza ar trebui sa inceapa cu afacerile mari din cadrul diverselor sectoare care utilizeaza energie, care sa colaboreze cu industria furnizoare de energie. Aceasta colaborare ar urma sa scoata la lumina modul in care fiecare sector in parte trebuie sa se schimbe, in asa fel incat sa fie complet aliniat cu obiectivele Acordului de la Paris.

“Fiecare sector este diferit, iar unele sunt extrem de fragmentate, astfel ca modul de actiune va diferi. Un domeniu bazat pe munca de birou (asa cum este contabilitatea) poate decarboniza masiv trecand la o sursa regenerabila de electricitate si la pompe de caldura. Insa acesta nu este un raspuns si pentru industria siderurgica sau industria cimentului. Toate sectoarele care utilizeaza energie trebuie sa fie curate si sa ajunga la pragul de zero net emisii. Fiecare parte trebuie sa actioneze in asa fel incat sa isi reduca progresiv intensitatea carbonului net, pana la nivelul zero. Iar intensitatea carbonului poate fi utilizata pentru a urmari progresul companiilor si a sectoarelor care folosesc energie” a explicat van Beurden.

CEO-ul Shell a mers mai departe si a explicat cum va functiona acest lucru: “realist vorbind, ar trebui sa inceapa cu cativa jucatori mari din fiecare sector, care sa isi uneasca fortele cu ale companiilor furnizoare de energie, actionand catre pragul de zero net emisii in sectorul respectiv”.

Continutul redus de carbon

Potrivit lui Ben van Beurden, indiferent de traseu, exista trei moduri de a progresa in acest sens. In primul rand vorbim despre imbunatatirea eficientei energetice. In al doilea rand, despre orientarea catre produse energetice cu un continut redus de carbon. In al treilea rand, compensarea sau stocarea emisiilor care nu pot fi evitate.

“Modul in care aceste cai vor fi echilibrate si combinate depinde de fiecare sector in parte, insa toate sectoarele vor avea nevoie de toate cele trei componente” mai spune CEO-ul Shell care adauga ca “exista si o a patra cale de a merge inainte: lumea trebuie sa remedieze cumva patternurile de consum. Si nu este vorba doar despre alegerile consumatorilor. Exista industrii in care normalitatea ar trebui sa fie reciclarea, nu productia de la zero”.

O companie energetica nu poate stabili pattern-uri de consum la scara globala sau nationala, ci poate doar sa ofere produse cu continut redus de carbon pentru a incerca sa reduca pe cat posibil intensitatea consumului de carbon. “Vinderea unui mix energetic cu o intensitate din ce in ce mai mica de carbon este exact ceea ce isi propune Shell sa faca” spune Ben van Beurden.

Determinarea in vederea reducerii intensitatii carbonului

“Poate ca unii dintre voi stiu ca Shell are ambitia de a reduce cu pana la 50% (pana in anul 2050) intensitatea neta de carbon a produselor energetice pe care le vinde. Aceasta este o rata de reducere compatibila cu obiectivele globale ale Acordului de la Paris. Este ceea ce noi numim ambitia Amprenta Neta de Carbon” spune van Beurden, care subliniaza, insa, ca Shell poate vinde numai ceea ce oamenii si companiile sunt dispusi sa cumpere! “Nu vom reusi sa ne miscam destul de repede pentru a indeplini obiectivele de la Paris daca nu vom avea acelasi ritm si din partea consumatorilor nostri” spune executivul Shell care subliniaza ferm ca “eforturile Shell de a schimba mixul produselor sale energetice nu se opresc, si nici nu trebuie sa se opreasca, aici. Shell trebuie sa faca tot ce se poate pentru a ajuta societatea sa faca pogrese rapide.”

“Noi, si alte companii furnizoare de energie, nu putem controla cererea de energie. Dar ceea ce putem face noi este sa lucram in colaborare cu sectoarele care utilizeaza energie pentru a optimiza decarbonizarea cererii. Sa lucram, asadar, la ce combustibili pot fi folositi. Sa lucram la cat de eficient pot fi ei folositi. Nu numai la nivelul Uniunii Europene – unde mare parte din aceste lucruri se intampla deja – ci si la nivel global”.

CEO-ul Shell, Ben van Beurden, a oferit si cateva exemple in acest sens:

  •  Alimentarea transporturilor – o statie de alimentare cu hidrogen, de pilda, are nevoie de vehicule cu propulsie cu hidrogen. Cat de usoare sunt aceste vehicule? Cat de eficient le este motorul?
  •  Transporturile maritime – daca societatea isi doreste un domeniu al transporturilor maritime cu zero net emisii, trebuie sa existe colaborare in acest sens. Companiile de transport maritim, porturile, furnizorii de carburanti, constructorii de nave, guvernele, precum si intreaga societate trebuie sa faca in asa fel incat sa ajunga la un prag de zero net emisii pentru acest sector.

Van Beurden a spus insa si ca nu se asteapta sa fie usor. “Vor fi multe provocari. Distorsionari ale pietei, cadre de reglementare, nevoia de a permite tarilor sa se dezvolte asa cum altele au facut-o deja. Iar la acest ultim punct, sper ca toti putem fi de acord ca trebuie sa gasim o cale care sa ne asigure ca tarile in curs de dezvoltare dispun de energia cu care sa construiasca un viitor mai bun, fara saracie, chiar si mergand pe drumul indeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris.

Conducerea

“Faptul ca Uniunea Europeana are drept obiectiv pragul de zero net emisii, va reprezenta o initiativa pentru intreaga lume, pentru ca toate tarile vor trebui, pana la urma, sa atinga pragul de zero emisii”, este de parere van Beurden.

“Si desi nu ofer raspunsuri aici, sunt decis sa contribui la gasirea lor. Ceea ce mi-as dori este ca Shell sa fie o parte a unei coalitii globale mult mai mari, in acest sens. O coalitie dedicata obiectivelor Acordului de la Paris. Avem dorinta puternica de a colabora cu ceilalti pentru a incerca sa gasim raspunsuri. Noi intindem o mana; va rog sa va alaturati noua! Pentru ca lumea trebuie sa indeplineasca obiectivele Acordului de la Paris. Iar daca furnizorii si utilizatorii de energie – oferta si cererea, practic – nu intreprind o actiune coordonata, nu am niciun dubiu ca vom fi in criza de timp! Insa actionand impreuna, astazi, stiu ca putem gasi o cale!” a conchis van Beurden.

Sursa: https://www.shell.com/media/speeches-and-articles/2019/getting-to-net-zero-emissions.html

Foto: freepik