Zilele noroase reprezinta o problema reala pentru panourile solare. Insa o inovatie recenta poate transforma lumina UV in energie, chiar si atunci cand soarele nu straluceste!

Cand vine vorba despre energie regenerabila, panourile solare sunt excelente. Eficienta lor s-a imbunatatit in timp, iar costul lor a scazut pana la punctul in care ar fi fezabil ca fiecare casa din SUA sa faca trecerea la energie solara si sa economiseasca si bani in timpul acestui proces.

Insa apoi apar norii… Intermitenta luminii soarelui si inconstanta sa ca resursa a fost una dintre provocarile majore pentru aceasta sursa de energie regenerabila, de altfel extrem de valoroasa.

Desi nu putem controla gradul de acoperire cu nori, o noua inventie a gasit o cale de a rezolva problema inconstantei energiei solare prin colectarea luminii ultraviolete nevazute, prezenta indiferent de vreme. Aceasta inovatie ar putea transforma in curand ferestrele si peretii cladirilor intr-o noua sursa bogata de electricitate.
Conceptul poarta numele AuREUS – o denumire ce provine de la Energie Regenerabila si Captare UV Aurora – si a fost inventat de Carvey Ehren Maigue, student la inginerie electrica in Filipine. Conceptul AuREUS implica o combinatie de particule luminescente organice, care absorb lumina UV si o transforma in lumina vizibila, si un film solar care transforma apoi acea lumina vizibila in energie. “Este similar modului in care inspiram oxigen si expiram dioxid de carbon”, spune Maigue. “Preia lumina ultravioleta si apoi, dupa un timp, o revarsa sub forma de lumina vizibila”.

Produsa sub forma unei rasini similare cu cea utilizata pentru sticla antiglont, aceasta tehnologie de recoltare a luminii poate fi utilizata pentru a crea ferestre, pereti sau orice alta parte a exteriorului unei cladiri, un pas inainte fata de traditionalele panouri solare de pe acoperisuri.
Inventia a fost aleasa recent castigatoare a primului trofeu pentru sustenabilitate James Dyson, care ofera si un premiu de 35.000 de dolari.

Maigue a dezvoltat AuREUS transformand deseuri din fructe si legume intr-un material luminescent care poate converti lumina UV. Amestecand acest material cu o rasina si captusind cu un film solar, el a creat panouri asemanatoare sticlei, ce pot produce o cantitate surprinzatoare de electricitate. Prototipul sau este un singur panou de 1 metru pe 60 de cm, pe care l-a instalat in fereastra din apartamentul sau. Avand o culoare verde lime, dar fiind si transparent, panoul de testare poate genera intr-o zi suficienta energie pentru a incarca doua telefoane. Marite, aceste panouri ar putea permite cladirilor sa-si produca toata energia electrica pe care o consuma, spune Maigue.

El mentioneaza ca flexibilitatea materialului va permite proiectantilor sa integreze forme generatoare de energie electrica cu aproape orice design. „Putem crea panouri curbate, forme mai complicate pentru pereti sau designurile dorite de clienti, fara a afecta eficienta” spune el. „Acesta este unul dintre modurile in care putem permite arhitectilor si inginerilor sa se exprime mai liber si sa fie mai artistici.”
Proiectul a fost selectat pentru premiu de catre James Dyson, venerabilul inventator si unul dintre cei mai creativi oameni ai Fast Company, alaturi de un grup de ingineri.

AuREUS s-a remarcat dintre cei aproximativ 1.800 de participanti, deoarece are un potential comercial extrem de clar pentru rezolvarea unei provocari globale, potrivit lui Tom Crawford, directorul global pentru sustenabilitate al Dyson si unul dintre jurati. „Cred ca va putea schimba in mod masiv regulile jocului, in domeniu”, spune Crawford. „Ma astept ca business-urile din zona energiei solare sa bata curand la usa sa”, a mai spus acesta.

Maigue spune ca urmatorul pas va fi crearea unui proiect pilot in cadrul caruia panourile sa fie utilizate la o scara mai mare. Prima instalatie la scara de cladire va fi o clinica de dimensiuni reduse din insula izolata Jomalig, aflata la o distanta de patru ore cu barca de pe zona continentala filipineza. Unul dintre prietenii lui

Maigue este medic pe aceasta insula, iar clinica sa ramane adesea fara curent in timpul furtunilor. „Efectul panourilor ar fi acela de a permite infrastructurii vitale – asa cum sunt si clinicile – sa functioneze chiar daca nu exista electricitate pe reteaua insulei”, spune Maigue.
El mai spera, de asemenea, ca tehnologia sa poata fi utilizata intr-o gama mai larga de produse. Rasina poate fi utilizata in fire, de exemplu, iar Maigue spune ca exista posibilitatea de a o folosi chiar si pentru a crea materiale generatoare de energie. El crede ca preluarea energiei solare de la fermele solare de dimensiuni mari si de la retelele de acoperis si plasarea acesteia in ferestrele oamenilor, pe pereti sau chiar in tesatura hainelor pe care acestia le poarta poate fi o modalitate de a face mai multi oameni sa inteleaga potentialul energiei regenerabile.
Daca putem democratiza energia regenerabila, o putem aduce mai aproape de oameni, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihologic”, spune Maigue. „Le-ar oferi sentimentul ca au acces la ea, ca sunt mai aproape de ea, ca nu trebuie sa fie institutii mari, care au capacitatea de a colecta energia solara cu acoperisurile lor”.

Sursa: https://www.fastcompany.com/90578605/these-solar-panels-dont-need-the-sun-to-produce-energy?partner=feedburner

Foto: freepik