Sub coordonarea organizatiei non-profit European Green Cities (Orasele Europene Verzi) si beneficiind de sprijinul Organizatiei pentru Energie Inteligenta a Agentiei Daneze pentru Energie, in perioada 2019-2020, va avea loc o actiune de dezvoltare si diseminare pe marginea solutiilor “Smart Energy”. Actiunea se va desfasura in cateva locatii din Danemarca, in care se pune foarte mare accent pe utilizarea la scara larga a energiei regenerabile in combinatie cu solutiile optimizate de furnizare a energiei care cauta sa foloseasca pompele de caldura in paralel cu asa numita incalzire si racire a apei subterane.
“Vreau sa subliniez aici ca bazandu-ne pe expertiza companiei Enopsol, si beneficiind de colaborarea cu compania de furnizare a energiei HOFOR, din Copenhaga, incepand din anul 2019, o centrala energetica este insarcinata sa foloseasca pompele de caldura ca mijloc de racire in cadrul proiectului de redezvoltare generala majora pentru Spitalul Bispebjerg din Copenhaga”, spune Peter Vejsig Pedersen de la European Green Cities.
Asa numita tehnlogie ATES (Aquifer Thermal Energy Storage – Stocarea Energiei Termice in Acvifer) evita instalarea obisnuita pe acoperis a unor sisteme de racire mecanice mari si zgomotoase, economisind in acelasi timp 75% din consumul total de energie pentru racire si incalzire.
De se intampla acest lucru? Pentru ca este posibil sa utilizezi caldura furnizata in cadrul procesului de racire cu ajutorul apelor subterane in sezonul de vara, folosind pompe de caldura iarna, care acopera apoi varful nevoilor de incalzire in cele mai reci luni. Acest lucru face posibil si ca temperatura apei subterane sa nu fie afectata de la an la an, pentru ca se ajunge astfel la un echilibru termic.
Investitia in sistemul ATES este o solutie economica foarte buna pentru utilizatori si pentru comunitate si se amortizeaza in cinci sau sase ani. Acest avantaj poate fi folosit, de asemenea, si in cazul spitalelor si cladirilor cu destinatii asemanatoare.
Pe langa acest proiect, exista si o colaborare cu compania Green Island care este implicata in dezvoltarea unui cartier fara combustibili fosili la Vinge Nord, in Frederikssund.
Racirea si incalzirea apei subterane cu sistemul ATES
Pentru Spitalul Bisperberg din Copenhaga s-a optat pentru folosirea sistemului ATES – Stocarea Energiei Termice in Acvifer – ca o alternativa mai ieftina comparativ cu sistemul central de racire al HOFOR, Compania Energetica din Copenhaga.
Economiile anuale de energie sunt de 75%, iar peste 90% din caldura stocata in perioada de vara poate fi recuperata.
In perioada de iarna reteaua de termoficare locala este folosita pentru necesarul de baza, iar pompele de caldura asigura varful (exclusiv in perioada noiembrie – martie).
In Danemarca s-a dovedit ca sistemele ATES pot fi folosite chiar si foarte aproape de statiile de pompare a apei potabile, insa este necesar ca apa subterana sa nu fie niciodata incalzita la o temperatura mai mare de 0.5 grade Celsius in apropierea acestora.
In plus, sistemul nu produce niciun fel de zgomot, mai ales in comparatie cu sistemele normale de racire cu compresoare, care au o problema clara cu zgomotul, din pricina condensatorilor de pe acoperisuri, in lunile de vara.
Din punctul de vedere al dezvoltatorului sistemului ATES, Enopsol, noul si inovatorul sistem de incalzire/racire SOLUS, de la Lindab cu temperaturi de operare cuprinse intre 19 si 24 de grade Celsius este extrem de interesant. Motivul: poate exista astfel perspectiva evitarii utilizarii unei parti ample a functionarii pompelor de caldura (si in consecinta, evitarea unui consum destul de mare de electricitate) daca temperatura apelor subterane ar putea fi intrucatva ridicata in perioadele de vara.
Pentru o zona noua de dezvoltare urbana, Koge Nord din sudul Copenhagai, s-a sugerat implementarea unei solutii de incalzire centrala avansata bidirectionala, cu temperatura scazuta, care sa poata fi combinata in mod ideal cu tehnologiile sus mentionate, si tipuri noi de fatade BIVP pentru o zona ampla de dezvoltare, cu cladiri comerciale.
Foto: freepik