Cercetatorii au in plan sa utilizeze un satelit pentru a studia poluarea aerului in 10 orase din intreaga lume.

Misiunea NASA prin satelit isi propune sa ajute oamenii de stiinta sa investighezeaz nu ce se intampla pe Marte sau in Calea Lactee, ci chiar pe Pamant, in aerul pe care il respiram.
Este o misiune legata de sanatatea publica, conceputa pentru a avea in centrul sau tocmai acest beneficiu pentru societate” spune Yang Liu, de la Universitatea Emory.
Liu face parte din echipa internationala de specialisti si experti in sanatate care lucreaza in cadrul misiunii MAIA (Multi-Angle Imager for Aerosols) derulata de NASA.
Grupul dezvolta tehnologia care va fi lansata pe orbita – probabil anul urmator – pentru a monitoriza poluarea aerului in peste 10 orase din lume.

Echipamentul va observa modul in care particulele minuscule de poluare reflecta sau absorb lumina. Oamenii de stiinta vor putea folosi apoi aceasta informatie pentru a determina concentratiile unor factori de poluare precum sulfati si nitrati.
“Majoritatea acestor poluanti sunt emisi in timpul arderii combustibililor fosili in centrale energetice, sau in trafic”, spune Liu.
Epidemiologii vor folosi datele pentru a studia conexiunile existente intre acesti agenti de poluare si prevalenta locala a unor probleme de sanatate precum atacuri de cord, boli de plamani si greutate scazuta la nastere.

Liu subliniaza ca misiunea va oferi date detaliate cu privire la impactul pe care arderea combustibililor il are asupra sanatatii, adaugand ca va putea contribui, astfel, la configurarea politicilor menite sa protejeze sanatatea oamenilor si va putea atenua schimbarea climatica.

Sursa: https://yaleclimateconnections.org/2022/04/nasa-mission-will-monitor-air-pollution/

Foto: freepik