Gazul natural – energie avantajoasa

Gazul natural este hidrocarbura cel mai puțin nocivă. Este spornic și versatil, satisface la nivel global cererea crescândă de energie, spijinind, totodată, sursele de energie regenerabilă. Gazul natural este răcit până când devine lichid, devenind, astfel, transportabil în regiunile ce au nevoie de energie și convertit pentru a produce emisii mai scăzute de carburant și alte substanțe.

 

Gazul natural este folosit atât pe uscat, cât și pe apă. Shell este unul dintre furnizorii de top ai gazului natural, respectiv ai gazului natural lichefiat (LNG).

Cererea globală pentru gaz este în creștere. Se așteaptă ca până în 2030 să crească cu 40% față de 2014.

Ce este gazul natural și la ce este folosit?

Gazul natural are nivelul cel mai scăzut de carbon dintre hidrocarburi, este inodor, incolor și non-toxic. Este folosit la gătit și încălzire și susține centralele electrice ale locuințelor și firmelor.

De asemenea, este utilizat în procesele industriale de fabricare a materialelor, cum ar fi sticla sau hainele, fiind o componentă importantă a vopselelor și plasticului. Shell răcește gazul la -162 grade Celsius (-260 grade Fahrenheit), pentru a-l putea transporta oriunde în lume. Ei furnizează gaz natural lichefiat (LNG) cu emisii scăzute pentru vapoare, camioane, autobuze și trenuri. În prezent, lucrează la cel mai mare proiect LNG pentru transportul maritim din lume, Prelude FLNG.

Avantajele gazului natural

Gazul natural este spornic. International Energy Agency (IEA) estimează că dacă se păstrează consumul la nivelele de acum, resursele regenerabile pot dura aproximativ 230 de ani.

Este versatil. O centrală electrică bazată pe gaz poate fi pornită și oprită mult mai repede decât una pe bază de cărbuni. Această flexibilitate se completează cu sursele regenerabile de energie precum cea solară și eoliană, care funționează doar atunci când soarele strălucește și vântul bate.

Gazul este cel mai puțin poluant dintre hidrocarburi, producând aproximativ jumătate din cantitatea de dioxid de carbon și a zecea parte din substanțele nocive în comparație cu cărbunele. Folosirea gazului în loc de cărbune reprezintă un potențial imens în a reduce emisiile de dioxid de carbon și poluarea.

Gazul este acum disponibil pretutindeni, LNG susținând țările ale căror aprovizionare a fost oprită pe termen scurt: după dezastrul de la Fukushima, Japonia și-a închis reactorii nucleari și s-a bazat pe LNG pentru a compensa deficitul de energie.

Gazul natural – o alternativa ieftina

În unele cazuri, este mai ieftin să folosești gaz decât cărbuni. Potrivit IEA, cea mai eficientă instalație bazate pe gaz costă 1100 dolari/kilowatt, comparativ cu cea mai bună instalație pe cărbuni, de 3.700 dolari/kilowatt.

Centralele pe gaz devin mai populare în ultimul timp, când costurile pe termen lung se asociază cu schimbările climatice și poluarea.

Gazul are multe utilizări, inclusiv LNG ca alternativă la diesel și uleiuri grele în transport.

Sursă: www.shell.com

Foto: freepik