BirdLife promoveaza atentia fata de pasarile migratoare in proiectele de parcuri eoliene din Africa. Organizatia de conservare a naturii ofera mai multe instrumente precum Avistep si Shut Down on Demand, ce ajuta la evitarea coliziunilor pasarilor in parcurile eoliene.

Centralele de energie verde nu functioneaza neaparat intr-un mod „curat”. In special in Africa, parcurile eoliene reprezinta uneori o amenintare pentru biodiversitate, si mai ales pentru pasari. Vulturul egiptean migrator pe distante lungi, listat de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) drept specie pe cale de disparitie la nivel global, este una dintre pasarile expuse riscului in parcurile eoliene din Africa. Mii de specii au murit din cauza electrocutarii si a ciocnirii cu liniile electrice prost proiectate sau cu palele turbinelor eoliene aflate pe coridoarele de migratie ale speciilor.

Potrivit studiilor efectuate in Africa de Sud de catre organizatia de conservare BirdLife, intre 2006 si 2011 au fost contorizate 2.294 de pasari moarte, in locurile de producere a energiei regenerabile. Soimul Amur (Falco amurensis), Sacalul Buzzard (Buteo rufofuscus) si Kestrel (Falco tinnunculus) au fost cele mai afectate.

Metode de preventie

Pentru a preveni caderea pasarilor migratoare deasupra locatiilor de productie a energiei eoliene, BirdLife a dezvoltat instrumente de screening al riscurilor, cum ar fi Avian Sensitivity Tool for Energy Planning (AVISTEP), care este implementat in Africa si in alte parti. Avistep este o aplicatie online open source care ajuta factorii de decizie sa identifice locurile in care infrastructura de energie regenerabila ar putea afecta pasarile si care ar trebui, prin urmare, evitate, asigurandu-se ca instalatiile energetice sunt dezvoltate in cele mai adecvate locatii.

BirdLife sustine, de asemenea, utilizarea masurilor de combatere a problemei, asa cum este Shut Down on Demand (Shod) – Oprire la cerere – pentru a preveni ciocnirile pasarilor in parcurile eoliene. Shod implica oprirea rotatiei turbinelor pentru a evita coliziunile cu pasarile vulnerabile care vin din directia opusa. Dispozitivul reporneste turbinele atunci cand amenintarea de coliziune nu mai este prezenta.
O alta solutie este vopsirea in negru a palelor turbinelor eoliene. Potrivit cercetatorilor norvegieni, aceasta tehnica ar putea reduce cu 70% coliziunile cu pasarile din parcurile eoliene. O serie de teste sunt planificate, in special in parcuri eoliene din Olanda si Africa de Sud, pentru a confirma ca aceasta reducere semnificativa nu are legatura doar cu particularitatile speciilor de pasari testate in Norvegia.

Sursa: https://www.afrik21.africa/en/africa-how-to-protect-biodiversity-in-wind-farms/

Foto: freepik