Pana in anul 2030 emisiile de CO2 vor fi reduse drastic. Carnea va fi o aparitie tot mai rara la cina. Apa si aerul pe care il respiram vor fi mai curate, iar natura va fi in convalescenta. Banii din portofel vor fi cheltuiti pe timp petrecut alaturi de familie si de prieteni, si nu pe cumpararea de bunuri. Salvarea climei include schimbari uriase, dar ne poate face mai fericiti, in acelasi timp.
In acest moment omenirea pierde lupta cu schimbarea climatica… Insa cum ar fi oare daca am castiga acest razboi? Cum ar arata viata intr-o lume verde? Sa facem un exercitiu de imaginatie!

Iata o varianta de CO-topia

Iesi pe usa dimineata intr-un oras verde si locuibil, in care betonul s-a diminuat, iar fatadele verzi si parcurile s-au inmultit considerabil. Daca alegi sa chemi o masina, un algoritm va stabili cea mai inteligenta ruta pentru vehicul si va mai lua alte cateva persoane in drum.
Ca urmare a faptului ca primaria a interzis masinile private in oras, au aparut o multime de noi servicii de mobilitate. Este mai ieftin sa nu detii propria masina, un fapt ce are si avantajul suplimentar de a reduce aglomeratia, astfel incat sa ajungi la destinatie mai usor si mai rapid si sa nu fii nevoit sa pierzi timp cautand un loc in care sa parchezi. Poti, de asemenea, sa alegi sa te deplasezi cu bicicleta, cu scuterul, sau cu mijloacele publice de transport.

Aerul pe care il respiri in oras este mai curat, pentru ca sunt mai putine masini pe strazi, iar cele existente sunt electrice – toata electricitatea este verde, de fapt. Este mai putin zgomot si mult mai mult spatiu pentru parcuri si strazi pietonale, pentru ca toate spatiile de parcare devin disponibile.
Pentru pranz poti alege din zeci de feluri minunate de mancare, majoritatea acestora fiind bazate pe plante, astfel incat oamenii mananca mai sanatos si sunt mai prietenosi cu mediul decat atunci cand pranzul insemna sa alegi dintre cinci tipuri de hamburgeri.
Plasticul de unica folosinta este o amintire indepartata. Este adevarat ca in continuare iti iei cafeaua la pachet, dar in recipiente reutilizabile, pe care le lasi apoi la urmatorul magazin de cafea si iti iei inapoi depozitul platit pentru ele. Acelasi sistem se aplica si in cazul sticlelor de plastic, precum si al altor recipiente la pachet.
Acasa toate electrocasnicele s-au transformat in servicii pe baza de contract. Astfel, daca masina de spalat vase este pe punctul de a se strica, nu mai e problema ta. Furnizorul de servicii stie deja despre aceasta problema si trimite pe cineva sa o repare. Cand masina nu mai merge, providerul ridica masina si instaleaza una noua in locul ei.

Oamenii incearca tipuri noi de locuire, cu mai multe spatii si functii comune. Asta inseamna ca numarul persoanelor care isi permit sa traiasca in orase este mai mare. Tot mai multe case sunt construite din lemn, ceea ce le face mai primitoare si mai dragute, dar si mult mai benefice pentru clima decat cladirile din beton.
Atunci cand cumperi ceva, alegi produse durabile si le cumperi pentru ca ai nevoie de ele intr-adevar si iti doresti sa le ingrijesti. Dar pentru ca deja cumperi mult mai putine produse, poti practic sa iti permiti lucruri de o calitate mai buna si cu un design superior. “Refuza, reutilizeaza, redu, recicleaza” este noul mod de a privi produsele: daca nu ai nevoie de ele, le refuzi; daca le cumperi, le vei folosi iar si iar; iar la final le vei recicla. Toate ambalajele sunt facute din trei tipuri de plastic sau din alte materiale noi, astfel incat reciclarea se face mai usor acum.
Agricultura s-a schimbat dramatic, pentru ca noile alternative din plante pentru produsele din carne si lactate au facut din ce in ce mai greu ca produsele traditionale de origine animala sa poata tine pasul. Mare parte din pamantul folosit odinioara pentru a produce hrana pentru animale a devenit acum disponibil.
Pentru ca oamenii din orase au inceput sa puna pret pe iesitul in natura, turismul, vanatoarea si pescuitul ofera acum tipuri noi de venit pentru persoanele care locuiesc in zona rurala.

Padurile si natura se raspandesc din nou pe glob. Oamenii calatoresc mai mult in regiunea in care locuiesc si cu trenul, astfel ca traficul aerian a inceput sa scada. Majoritatea liniilor aeriene au trecut la electrocombustibili, biocombustibili sau electricitate.
Mai presus de toate, pentru ca cetatenii nu mai cumpara atat de multe produse, ei au mai muti bani de cheltuit pe alte lucruri. Acest nou venit disponibil este cheltuit pe servicii: curatenie, gradinarit, spalatul rufelor, sanatate si mese mai usor de gatit, distractie, experiente si restaurante noi si fabuloase. Toate aceste lucruri ofera unei persoane modene obisnuite mai multe optiuni si mai mult timp de petrecut cu prietenii si cu familiile, mai mult timp pentru a face sport, pentru a invata lucruri noi, pentru a face arta sau pentru orice altceva ii mai atrage.
Daca ne gandim cum poate arata viitorul nostru, nu mai pare atat de rau sa pornim lupta cu schimbarea climatica!

Ce face Forumul Economic Mondial cu privire la schimbarea climatica?

Schimbarea climatica reprezinta o amenintare urgent, care necesita actiune decisiva. Comunitatile din intreaga lume traiesc deja pe pielea lor impactul temperaturilor crescute, de la secete pana la inundatii si pana la cresterea nivelului marilor.
Raportul de Risc Global al Forumului Economic Mondial continua sa puna aceste amenintari la adresa mediului in topul listei.
Pentru a limita cresterea temperaturii globale la un nivel mult inferior pragului de 2 grade Celsius si cat se poate de aproape de 1.5 grade sub nivelurile pre-industriale, este esential ca firmele, factorii de decizie si societatea civila sa treaca la actiuni complexe pe termen lung si mediu in ceea ce priveste clima, avand in prim plan obiectivele Acordului de la Paris cu privire la schimbarea climatica.

Initiativa pentru Clima a Forumului Economic Mondial sprijina scalarea si accelerarea actiunilor vizand climatul global printr-o colaborare intre sectorul public si cel privat. Initiativa functioneaza pe cateva directii pentru a dezvolta si implementa solutii cuprinzatoare si ambitioase.
Acestea includ Alianta CEO din Domeniul Climatic, o retea globala de directori de companii din diverse industrii ce dezvolta solutii eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru trecerea la o economie saraca in carbon si rezistenta la schimbarile climatice. Directorii isi folosesc pozitia si influenta in randul factorilor de decizie si partenerilor pentru a accelera tranzitia si pentru a realiza beneficiile economice ale unui climat mai sigur.

Foto: freepik