O manopera de intretinere a masinii, asa cum este schimbarea uleiului de motor, poate fi usor de uitat in goana vietii de zi cu zi. Sarim in si din masina in fiecare zi, facem o multime de drumuri cu ea si totul merge exact cum trebuie, astfel ca ajungem sa luam lucrurile ca pe ceva normal… pana cand se intampla ceva rau!

Schimbarea regulata a uleiului este, insa, o masura simpla, care te ajuta sa eviti surprizele neplacute. Este o manopera rapida si ieftina si absolut vitala pentru a garanta functionarea lina a vehiculului tau.

De asemenea, este si o manopera foarte usor de amanat pe mai tarziu. Dar ce se intampla daca acest “mai tarziu” nu mai apuca sa vina? Uleiul este o componenta esentiala a motorului, care il mentine in stare de functionare, lubrifiind partile metalice incinse si in miscare rapida, pentru a le impiedica sa se defecteze.

Majoritatea producatorilor auto recomanda schimbarea uleiului dupa ce ai folosit masina pentru un anumit numar de kilometri. Iar multi dintre noi suntem obisnuiti cu regula generala potrivit careia trebuie sa facem un schimb de ulei odata la 5000 de km. Desi vremurile s-au schimbat, iar numarul de variante de ulei disponibile a crescut, aceasta regula ramane aceeasi.
Nu mai e nevoie sa spunem ca trebuie sa stii cat de des e necesar sa schimbi uleiul de motor. Insa este si mai important sa stii ce se intampla cu adevarat cu masina ta atunci cand nu o faci! Pentru ca, din pacate, multi proprietari de vehicule nici macar nu isi dau seama cat de rau pot sta lucrurile daca nu schimba uleiul la timp.

Indiferent de motivele care te fac sa uiti de schimbarea uleiului de motor, trebuie sa respecti intotdeauna intervalul recomandat pentru schimbarea uleiului de motor.
Inainte de a detalia efectele negative ale omiterii schimbarii uleiului, iata de ce este important sa schimbi uleiul de motor la intervale regulate.

De ce trebuie sa schimbi uleiul de motor?

Uleiul de motor al masinii tale contribuie foarte mult la mentinerea acesteia intr-o stare buna de functionare. Cel mai important, lubrifiaza motorul masinii si tine caldura la distanta. Pe masura ce uleiul trece prin motor, el lubrifiaza in mod constant nenumarate componente ale motorului care lucreaza impreuna pentru a face vehiculul functional.

Cand uleiul trece prin motor si printre piesele acestuia, el va colecta simultan murdaria si diverse reziduuri mici. Insa in timp ce mentine astfel de particule la distanta, uleiul devine treptat mult prea murdar pentru a fi eficient. Aici intervine schimbarea uleiului, care te ajuta sa mentii vehiculul intr-o stare buna de functionare.

Alte beneficii ale schimbarii regulate a uleiului de motor

Depistarea timpurie a altor probleme

Cand faci o schimbare a uleiului, mecanicul va avea posibilitatea de a inspecta vizual masina sub capota. El va vedea bateria, filtrele de aer, franele si orice altceva de pe lista standard. Ceea ce inseamna ca va putea observa orice probleme potentiale inainte ca acestea sa apara.

Te ajuta sa respecti programul de revizie

Fiecare masina are un program de revizie regulata, sugerat de producator. Concentrarea asupra schimburilor de ulei te ajuta sa urmaresti intervalele si sa te asiguri ca ajungi la service cel putin o data pe an.
Mecanicul tau iti va aminti probabil despre orice intretinere viitoare in afara de schimbarea uleiului, astfel incat sa poti face o programare.

Ce se intampla cand nu schimbi uleiul?

Atunci cand nu schimbi uleiul de motor la timp, nu se intampla doar un singur lucru rau, ci mai multe. Iata mai jos care sunt acestea.

1. Uzura componentelor motorului

Asa cum am aratat anterior, uleiul lubrifiaza piesele motorului, inclusiv supapele, pistoanele si rulmentii arborelui cotit. Datorita vascozitatii formulei sale, uleiul de motor creaza o bariera moleculara intre suprafetele metalice, lubrifiaza partile si permite motorului sa functioneze fara probleme, reducand frecarea si caldura excesiva.

Daca nu respecti intervalele recomandate de schimbare a uleiului, acesta va continua sa adune resturi, iar eficienta sa va scadea. Astfel, componentele motorului vor fi predispuse la un grad mare de frecare, ceea ce duce automat la deteriorarea grava si la uzura pieselor. Daca lasi sa treaca mult timp fara sa schimbi uleiul va trebui sa platesti pentru reparatii frecvente ale motorului.

2. Infundare din cauza depunerilor de murdarie

In afara de racire si lubrifiere, uleiul este util si pentru curatarea interiorului motorului, colectand resturile si praful. Daca nu schimbi uleiul in mod regulat, murdaria se va acumula si va infunda canalele de ulei, reducand semnificativ durata generala de viata a motorului.

Neschimbat, uleiul va incepe sa se solidifice si se va transforma treptat in mazga. Acest lucru il va impiedica sa ajunga la componentele motorului, provocand lipsa de ulei in rulmenti, arbori cotiti, arbori cu came si alte parti ale trenului de supape. In acest fel se poate ajunge la deteriorarea ireversibila a motorului masinii, pana la punctul in care singura solutie va fi inlocuirea sa.

3. Supraincalzirea motorului

Multe persoane cred ca sistemul de racire este suficient pentru a raci motorul masinii. Nimic mai fals! Uleiul de motor joaca un rol cheie si aici, pentru ca el nu doar lubrifiaza, ci si raceste anumite parti ale motorului, ajungand in locuri in care lichidul de racire nu poate ajunge.

Insa daca uleiul de motor imbatraneste prea mult, el se poate degrada si va deveni mai vascos din cauza expunerii la caldura extrema. Aceasta deteriorare termica reduce capacitatile uleiului de a absorbi caldura, provocand supraincalzirea motorului, uzura pieselor si explodarea garniturilor.

Toate aceste simptome sunt daunatoare motorului, mai multa caldura echivaland in general cu o eficienta mai mica si sanse mai mare ca ceva sa se strice definitiv.

4. Anularea garantiei vehiculului

Garantia care vine la pachet cu o masina noua este un avantaj extraordinar. Insa nerespectarea specificatiilor si recomandarilor din fabrica poate anula garantia masinii tale.
Aceste specificatii prestabilite includ si calendarul pentru schimburile de ulei, iar daca te intrebi cat de des ar trebui sa schimbi uleiul de motor, respecta autocolantul de pe parbriz.

5. Cedarea generala a motorului

Daca lasi sa treaca prea mult timp fara sa schimbi uleiul, in cele din urma poti pierde intreaga masina. Cand uleiul de motor se transforma in mazga si supraincalzeste motorul sau arunca in aer garnitura de chiulasa, repararea acestuia poate fi foarte costisitoare. Iar in cel mai rau caz, o reparatie costisitoare e posibil sa nu fie alegerea potrivita, daca valoarea si varsta masinii tale nu sunt cele mai fericite.

In plus, atunci cand capacitatea de lubrifiere a uleiului este neutralizata, piesele din motor se vor freca metal pe metal. O blocare a motorului va fi inevitabila si, din pacate, nu exista nicio solutie pentru aceasta, in afara de inlocuirea motorului, care are un pret foarte mare.

6. Turbochargerele pot ceda si pot distruge motorul

Extrem de frecvente la masinile moderne, turbochargerele utilizeaza energia reziduala din esapament pentru a creste puterea si eficienta. Turbochargerele sunt responsabile pentru avalansa moderna de motoare mici, cu MPG ridicate, cum ar fi cele cu care sunt echipate vehiculele Ford, Audi si Volkswagen.

Turbo-urile se rotesc incredibil de repede, cu peste 10.000 RPM. Pentru a se invarti eficient, ele au nevoie sa fie aprovizionate cu ulei in forta, o pauza partiala sau momentana in alimentarea cu ulei putand cauza supraincalzirea si defectarea turbinelor.

Pentru ca o jumatate din turbocharger se afla pe calea pe care aerul intra in motor, daca se intampla ca aschii din turbo sa patrunda in motor din cauza unei defectiuni catastrofale, ele vor provoca daune grave.

7. Eficienta redusa a combustibilului

Ca o consecinta a intensificarii caldurii, a reducerii compresiei din cauza cilindrilor uzati si a lipsei de racire, cel mai probabil va scadea si eficienta combustibilului.
In timp, aceasta ar putea echivala cu o crestere semnificativa a costurilor cu combustibilul, probabil mai mult decat costul unui schimb de ulei!

8. Emisii mai mari

O reducere a eficientei combustibilului coincide in general cu o crestere a emisiilor nocive, in special prin arderea uleiului din cauza uzurii excesive a motorului.
O cantitate mica de ulei de motor va intra intotdeauna in camera de ardere a motorului, dar cu cat peretii cilindrilor sunt mai uzati, cu atat va intra mai mult si va arde provocand emisii neplacute.

9. Performanta redusa a masinii

Daca ai asteptat vreodata prea mult intre schimburile de ulei, probabil ca ai observat o diferenta in ceea ce priveste performantele masinii dupa schimbarea uleiului. Mai simplu spus, cu un ulei nou, piesele in miscare ale motorului vor functiona fara probleme si pot folosi mai putina energie pentru a-si face rotatiile.

10. Valoare de revanzare redusa

Atunci cand cumperi o masina, probabil ca valoarea de revanzare a acesteia nu va fi primul lucru pe care la care te vei gandi. Insa la un moment dat va veni si ziua in care vei dori sa vinzi masina veche sau sa o schimbi cu una noua.
Respectarea unui program regulat de schimbare a uleiului de motor va creste valoarea de revanzare a masinii tale. La inspectie sau la un drive test, motorul va functiona mult mai bine. Tine o evidenta detaliata a schimburilor de ulei si a altor manopere de intretinere regulata; acestea ar putea chiar creste pretul de vanzare.

Cat de des trebuie sa schimbi uleiul de motor?

Intervalul de schimbare a uleiului depinde in primul rand de varsta vehiculului, de conditiile de condus si de tipul de ulei. Daca inca mai vorbim despre intervalul standard de 5.000 de km, lubrifiantii moderni permit si un interval de 8,000-12.000 de km.

E in regula sa nu schimbi uleiul un an intreg?

Schimbarea uleiului de motor depinde de numarul de kilometri parcursi si nu de numarul de ani sau luni. Cu toate acestea, majoritatea producatorilor recomanda doua schimburi de ulei pe an, indiferent cat de mult ai condus masina.

Care sunt semnele ce indica nevoia unei schimbari de ulei?

In timp, motorul masinii tale va incepe sa prezinte semne comune ca are nevoie de o schimbare a uleiului. Un zgomot intens de la motor, consum crescut de combustibil, performanta redusa si un gaz de esapament fumuriu sunt semne ca e nevoie sa schimbi uleiul de motor, la fel cum sunt si textura neregulata a uleiului sau scaderea nivelului acestuia.
Pericolul consta in faptul ca schimbarea tarzie a uleiului nu are semne usor de remarcat sonor sau vizibil, cel putin in primele luni. Astfel, cand aceste simptome incep sa apara, poate insemna ca motorul tau este deja serios deteriorat – asa ca asigura-te ca respecti intervalele recomandate de service.

Uleiul este schimbat la revizie?

Da, uleiul este schimbat atat la revizia intermediara cat si la cea anuala. Aceasta manopera include in general si schimbarea filtrului de ulei, pentru ca uleiul nou sa ramana curat mai mult timp.

Concluzie

Toate aceste probleme, incepand de la anularea garantiei si pana la defectarea motorului, sunt usor de evitat. Trebuie doar sa schimbi uleiul masinii la intervalele specificate si esti in siguranta! In cazul in care intampini in continuare probleme din cauza schimbarii intarziate a uleiului, solicita ajutor profesionist la un service bun.

Sursa imagine: freepik.com

Foto: freepik