In timpul celei mai mari caderi din ultimele decenii a pretului petrolului, unele proiecte energetice au fost nevoite sa gaseasca moduri inventive de a supravietui. Unul dintre proiectele aflate in aceasta situatie a fost si Appomattox, o dezvoltare majora subacvatica din Golful Mexic, despre care cei implicati spun ca stabileste un nou standard pentru dezvoltarea de proiecte majore Shell in viitor.

La finele anului 2014, cand pretul petrolului a scazut, inginerii experimentati care puneau la punct planuri pentru construirea unui nou proiect de mare adancime in Golful Mexic recomandau colegilor mai tineri si mai nerabdatori sa nu-si faca griji. Este o industrie ciclica, spuneau ei, iar roata se va intoarce, asa cum se intampla intotdeauna.
Viitorul proiectului Shell Appomattox parea sa depinda de asta. Cel mai mare proiect offshore al Shell in Golful Mexic Appomattox era proiectat sa produca 175.000 de barili de petrol si gaz pe zi, sapand la o adancime de 2200 de metri. Insa s-a conturat ca un proiect costisitor.
Dupa standardele industriei, Appomattox era genul de proiect vital pentru resursele de energie necesare pentru a conduce economia globala in deceniile ce vor urma.
“Modelele noastre proiecteaza un decalaj masiv in jurul anului 2025, in care cererea va depasi oferta” spune William Turner, analist senior la Wood Mackenzie, compania de cercetare si consultanta. “Iar productia onshore pur si simplu nu produce volumele din offshore”.
Dar cu cat pretul petrolului era mai mic, cu atat era mai greu ca Appomattox sa fie profitabil.
Odata cu scaderea continua a pretului petrolului in 2015, a devenit clar ca era vorba de mai mult decat o criza pe termen scurt.
Expertii din industrie au inceput in acest context sa discute despre “noul normal”. Conditiile economice dure reprezentau o amenintare nu numai pentru Appomattox, ci pentru o economie a Coastei Golfului bazata in mare masura pe industria petrolului si gazelor.
Echipa Appomattox a trebuit sa dovedeasca faptul ca intr-o era a pretului scazut la petrol era inca loc pentru proiecte majore si ca a fost posibila reducerea costurilor fara a face rabat la siguranta.

Criza

In ianuarie 2016 pretul petrolului a scazut sub pragul de 30 de dolari, adica mai putin de o treime din cat era in momentul conceperii Appomattox. In industria offshore planurile de investitii au fost anulate.

Metode-noi
Si pe Coasta Golfului cei care lucrau pe platforme offshore s-au temut pentru traiul lor si pe buna dreptate. Aproximativ 350.000 de muncitori din domeniul petrolului si gazelor au fost disponibilizati in toata lumea, in cei doi ani care au urmat prabusirii pretului la petrol. Criza istorica a cauzat disponibilizari din Canada in Brazilia, din Marea Nordului pana in Malaezia.

Lupta mintilor

Pe fondul disparitiei vechilor certitudini, echipa Appomattox stia ca avea de dus o lupta pentru supravietuire.
“Singurul avantaj psihologic este ca devine 100% clar ca va trebui sa castigam aceasta lupta cu scaderea preturilor, daca vrem sa ramanem in business” isi aminteste managerul de proiect Appomattox, Marno de Jong.
Membrii echipei de proiect de la toate nivelurile au fost incurajati sa priveasca atent la costurile care nu au fost contestate inainte.
Managerul pentru ingineria puturilor, Adrian Chesters, isi aminteste de brainstorming-uri cu cate 100 de angajati, cu peste 1500 de ani de experienta in operatiuni de mare adamcime.
Brieful: sa fie sceptici cu privire la ceea ce stiu, sa fie deschisi catre noi solutii eficiente, sa riste propuneri curajoase si idei neconventionale si sa nu renunte la principiile de siguranta.
“De fiecare data cand cineva venea cu o idee de reducere a costurilor, analizam riscurile potentiale spune Chesters. “Iar daca existau riscuri legate de siguranta ce nu puteau fi reduse, acea idee ramanea pe loc. Siguranta a fost prioritatea noastra numarul 1”.
Cat despre reducerea costurilor, nu a existat niciun singur silver bullet.

Metode noi

Puturile de forare reprezinta unul dintre cele mai mari costuri dintr-un proiect de mare adancine, iar Appomattox urma sa aiba 20 de puturi. Echipa de forare a reusit sa reduca la jumatate costurile cu forarea puturilor, realizand economii uriase prin forarea puturilor in serie, un proces mai rapid decat cel traditional. Aceasta abordare a facut posibila reducerea timpului de forat si astfel si a cheltuielilor.
Demersurile echipei au atras si alte reduceri de costuri dar si initiative care au facut Appomattox un proiect mai sigur.
“Am constatat ca multe dintre eforturile noastre de a reduce costurile au redus si riscurile legate de siguranta” spune Mike Dupre, inginer principal pentru conducte.

Metode-noi
Desi eforturile echipei de proiect au vizat reducerea costurilor initiale, o alta prioritate a fost minimizarea costurilor de-a lungul ciclului de viata al Appomattox. Echipa a descoperit, de asemenea, un mod de a reduce impactul pentru mediu al operatiunilor desfasurate offshore.
Astfel, Appomattox va fi primul proiect care va aplica in Golful Mexic o tehnologie ultra eficienta – generarea de energie cu ciclu combinat – folosita de centralele si rafinariile onshore, ceea ce va permite proiectului sa ramana sub nivelul permis de emisii de oxid de nitrogen, reducand in acelasi timp utilizarea de combustibil – una dintre cele mai mari cheltuieli operationale – cu pana la 40%.

Motivarea oamenilor

Insa nu totul a fost despre inovatie si procese. Oamenii aflati sub presiunea uriasa de a da rezultate aveau nevoie de incurajare. Era important, de pilda, sa fie gasite moduri de a sprijini angajatii sub contract care se confruntau cu o perspectiva incerta vis-a-vis de angajare.
In paralel cu dezvoltarea proiectului, industria offshore a continuat sa se confrunte cu problema lipsei investitiilor, viitorul ramanand sumbru.
Proiectele mari, asa cum este Appomattox, sunt o sursa esentiala de locuri de munca pentru comunitatile de pe Coasta Golfului. Contractorii si echipa Shell au lucrat in stransa colaborare pentru a reduce costurile si a mentine eficienta, pastrand un nivel ridicat de profesionalism si motivatie.

 Drumul inainte

Dincolo de toate eforturile si progresele facute pana acum, mai sunt multi pasi pana la lansarea proiectului.
Appomattox este acum transportat la locatia sa din Golful Mexic, iar productia se asteapta sa inceapa inainte de finele lui 2019.
Depasirea fiecarei etape aduce echipa mai aproape de obiectivul sau: livrarea in siguranta si la timp a unui proiect energetic major, economisind in acelasi timp costuri de miliarde de dolari.

 

Foto: freepik