Nevoia crearii unui sector IT sustenabil nu a fost niciodata mai acuta decat in aceasta perioada in care companiile incearca sa combata provocarile complexe ce presupun cantitati mari de date in cloud, pe fondul cresterii costurilor pentru energie si a limitarilor resurselor, precum si in contextul unei crize climatice urgente si al unor reglementari stricte. Companiile din domeniul IT care pot face o transformare rapida isi pot depasi obiectivele financiare la fel ca si pe cele de sustenabilitate si de business, pentru a obtine un avantaj competitiv in aceasta lume hibrida. Desi e mai usor de spus decat de facut, o transformare digitala prezinta o oportunitate unica pentru companii de a analiza critic ineficientele dotarilor IT invechite pe care le au si de a lua in calcul modurile in care ar putea structura modernizarea tinand cont de sustenabilitate.

O abordare circulara

Desi companiile sunt adesea constiente de castigurile potentiale in ceea ce priveste eficacitatea, precum si de eficienta din punct de vedere al costurilor pe care le aduce cu sine tranzitia catre cloud, foarte putine detin o perspectiva completa a ceea ce inseamna cererea de resurse energetice si naturale din domeniul IT si infrastructura de date necesara. Este foarte adevarat ca se depun eforturi extrem de importante in sensul imbunatatirii eficientei folosirii energiei in centrele de date, insa din pacate costurile pentru mediu ale producerii de servere, durabilitatea si managementul sfarsitului de viata al acestora este adesea neglijat.
Hewlett Packard Enterprise este un exemplu foarte bun pentru modul in care organizatiile fac din ce in ce mai multe eforturi pentru a intelege efectele pe care deciziile lor de achizitionare le au fata de mediu si mai ales pentru a tine cont de aceste efecte in strategiile lor de business.

Efectele pentru mediu ale intregului ciclu de viata al echipamentelor hardware din domeniul IT trebuie sa fie luate in calcul in cadrul practicilor de procurare sustenabila. La HPE, o abordare a inovatiei per ciclu complet de viata permite companiei si clientilor sai sa isi reduca amprentele de mediu contribuind in acelasi timp la ceea ce este numit adesea “economie circulara”, un model economic in care valoarea resurselor naturale este maximizata, iar risipa este minimizata.
In plus, data fiind invechirea rapida a echipamentelor IT hardware, providerii de solutii pot minimiza pe mai departe impactul fata de mediu al dotarilor IT retragand in mod responsabil echipamentele invechite, in scopul refurbisharii si reutilizarii lor.
Prin investitia continua in oameni si in instalatii – incluzand aici si Centrul de ultima ora de Reinnoire a Tehnologiei din Scotia – HPE nu ofera numai asistenta practica in ceea ce priveste eliminarea responsabila fata de mediu a deseurilor, reutilizarea, reciclarea si managementul finalului de viata al echipamentelor, dar deblocheaza si o valoare reziduala tangibila obtinuta din realocarea acestor echipamente pentru a contribui la finantarea unor noi inovatii.

“Economia circulara este un mod de a ajuta domeniul IT sa isi atinga atat obiectivele de business, cat si pe cele legate de sustenabilitate. Privind infrastructura intr-un mod nou, poti construi strategii de extindere si poti extrage valoare din ceea ce ai, de multe ori  valoarea dotarilor IT retrase putand fi folosita pentru a contribui la finantarea catre noua infrastructura” spune Steve Gair, director al HPE Financial Services in UK si Irlanda.

O realitate hibrida in cloud

Tranzitia catre virtual necesita adesea o abordare hibrida multi-cloud, ce impune modele de functionare si de gestionare fara greseala, pentru a evita proliferarea necontrolata a datelor in cloud si costurile financiare si de mediu asociate acesteia.
Trecerea la modele IT bazate pe consum poate elimina supra-aprovizionarea care vine la pachet cu risipa si sub-utilizarea dotarilor, putand actualiza in acelasi timp dotarile energofage fara cheltuieli de capital.

De pilda exista solutii care pot ajuta organizatiile sa gestioneze si sa optimizeze spatiul din cloud printr-un model automatizat, specific cloud-ului, prin care companiile consuma si platesc exclusiv resursele de care au nevoie. In plus, atunci cand companiile IT fac tranzitia infrastructurii, scotand din uz dotari vechi si ineficiente printr-un service de refurbishare precum HPE Asset Upcycling, ele pot aduce valoarea reziduala a acestor echipamente inapoi la punctul de pornire.
In plus, folosind o strategie adecvata, trecerea catre cloud poate fi facuta si prin autofinantare – scazand costul total de detinere cu 30%, prin modele de consum si eliberand capitalul blocat monetizand dotarile retrase.

Primii pasi ai calatoriei sustenabile catre cloud

Pentru multe dintre companiile din mediul de business actual cea mai mare provocare este sa inteleaga de unde sa inceapa in acest demers. Iata, asadar, mai jos trei pasi cu ajutorul carora orice business poate incepe calatoria sustenabila care cloud.
1. Initiative avand ca scop definirea mixului corect de cloud hibrid si intelegerea perfomantei de sustenabilitate a furnizorilor cu care lucreaza, astfel incat beneficiile sa poata fi maximizate.
2. Trecerea catre solutii bazate pe consum pentru centrele de date on si off premise, astfel incat utilizarea sa fie maximizata, iar consumul de resurse redus la minin.
3. Deblocarea de capital reimprospatand dotarile invechite cu solutii mai eficiente din punct de vedere energetic si monetizand dotarile retrase, prin servicii de repozitionare pe piata.

Foto: freepik