Mare parte din luxurianta padure tropicala amazoniana ar putea deveni in final o savana plina de ierburi, datorita unei combinatii indelungate de exploatare forestiera si incendii – aceasta este concluzia unui studiu recent, publicat in Nature Climate Change.

Studiul a observat ca rezilienta Amazonului – capacitatea sa de a se recupera dupa evenimente precum secete sau incendii – a fost in cadere libera constanta, de la inceputul anilor 2000, in peste trei sferturi din padurea tropicala. In plus, cercetatorii subliniaza ca rezilienta se pierde mai repede in regiunile cu precipitatii mai putine si in acele parti ale padurii tropicale mai apropiate de activitatea umana.

O astfel de rezilienta redusa ar putea declansa o moarte la nivel amplu a copacilor si arbustilor, ceea ce va avea un impact major asupra biodiversitatii, stocarii globale de carbon si schimbarii climatice, sunt de parere autorii studiului.
“Multi cercetatori au formulat teorii legate de eventualitatea de a ajunge la un punct critic, insa studiul nostru ofera dovezi empirice vitale ce ne arata ca ne apropiem de acest prag”, se arata intr-o declaratie a co-autorului studiului, Niklas Boers, de la Institutul pentru

Cercetarea Impactului Climatic din Potsdam si Universitatea Tehnica din Munchen.
Rezilienta padurii tropicale amazoniene la schimbarile climatice si la schimbarile in ceea ce priveste utilizarea terenurilor este cruciala pentru biodiversitate, pentru clima regionala si pentru ciclul global al carbonului. E posibil, insa, ca defrisarile si schimbarile climatice, prin cresterea duratei sezonului uscat si a frecventei secetelor, sa fi impins Amazonul aproape de un prag critic al mortii padurilor tropicale.

Sursa: https://thehill.com/policy/equilibrium-sustainability/597231-equilibrium-sustainability

Foto: freepik