Muntii de ambalaje aruncati dupa Ziua Oamenilor Singuri din China, cel mai mare eveniment de shopping online din lume, afecteaza incercarile guvernului de a reduce deseurile.

Daca iti faceai griji cu privire la toate deseurile generate de nebunia anuala a cumparaturilor pentru Sarbatori si de oferirea de cadouri, iata ca ele nu inseamna nimic in comparatie cu muntii de ambalaje aruncate ce provin de la un singur eveniment din China.
Pe 11 noiembrie in fiecare an, cea mai mare piata de consum din lume este suprasolicitata, in conditiile in care gigantii comertului electronic, precum Alibaba Group Holdings Ltd. si JD.com Inc., atrag cumparatorii cu chilipiruri uriase in timpul evenimentului numit Ziua Oamenilor Singuri, o adevarata mina de aur pentru comercianti.

Alibaba a raportat in 2020 vanzari de aproape 500 de miliarde de yuani (76 miliarde de dolari), aproape de patru ori mai mult decat s-a cheltuit in SUA cu ocazia Black Friday si Cyber Monday, cele mai cunoscute doua evenimente de shopping de pe continentul american. Pe platforma Tmall, tranzactiile au atins varful in momentul efectuarii a 583.000 de comenzi intr-o singura secunda.

Toate aceste cumparaturi au insemnat livrarea a 675 de milioane de pachete, o crestere cu 26% fata de 2019. Cumparaturile online din China au generat 9,4 milioane de tone de ambalaje in 2018, potrivit Greenpeace, care estimeaza ca cifra ar putea creste la 41 de milioane de tone pana in 2025, o suma aproximativ egala cu cea a deseurilor totale produse de Japonia intr-un an.

Greenpeace estimeaza, de asemenea, ca Ziua Oamenilor Singuri a generat in 2017 52.400 de tone metrice de CO2, in urma proceselor de productie, ambalare si transport. Caile ferate nationale trebuie sa foloseasca in fiecare an sute de trenuri de mare viteza pentru a ajuta la livrari.

In situatia in care presedintele Xi Jinping face presiuni pentru o protectie a mediului mai temeinica, iar consumatorii devin mai constienti de mediu, gigantii din comertul electronic chinez sunt supusi presiunii de a gasi modalitati mai ecologice de a gestiona extravagantele anuale, incepand de la plastic. Utilizarea din ce in ce mai accentuata a plasticului in China a devenit una dintre cele mai presante probleme de mediu din lume, insa trecerea la alte materiale este costisitoare pentru intreprinderile mai mici, iar guvernul a facut eforturi sa puna in aplicare un plan de eliminare treptata a materialelor plastice de unica folosinta.

Cutiile din carton cu fermoar

Companiile de comert electronic incearca sa mai domoleasca valul de poluare. Pentru Ziua Oamenilor Singuri din acest an, ramura logistica a Alibaba, Cainiao, a proiectat cutii reciclabile din carton ondulat, care nu trebuie sa fie sigilate cu banda adeziva din plastic. Compania a oferit solutia de ambalare unui numar de peste 500 de comercianti de pe Tmall, inclusiv branduri precum Nestle SA si Procter&Gamble Co. Asa-numitele cutii cu fermoar costa de doua ori mai mult decat ambalajele obisnuite, insa vanzatorii care aleg sa le foloseasca primesc o promovare suplimentara pe site. Cainiao spune ca a folosit 190.000 de cutii de ambalare fara plastic si 3 milioane de pungi biodegradabile pentru a ambala comenzile facute anul acesta cu ocazia Zilei Oamenilor Singuri. Desi acesta este in mod cert un pas inainte, el reprezinta doar o mica parte din cresterea totala a numarului de ambalaje din acest an.

La unul dintre depozitele Cainiao din orasul Langfang, in sud-estul Beijingului, cutiile cu fermoar au fost o aparitie frecventa pe linia de asamblare, iar angajatii au lucrat in schimburi non-stop pentru a satisface cererea in cea mai aglomerata saptamana din noiembrie. Cainiao inscriptioneaza aceste cutii cu imagini de delfini pentru a „aduce in atentia publicului modul in care plasticul polueaza oceanele”, a declarat Tang Linrong, membru al echipei care se ocupa de solutii de ambalare in cadrul companiei. Tang a declarat ca echipa sa intentioneaza sa promoveze cutiile cu fermoar si la alte evenimente de cumparaturi ce vor avea loc pe parcursul anului.

China face, de asemenea, si alte eforturi pentru a reduce deseurile provenite din transporturi. Oficiul Postal de Stat din China declara ca 96% din serviciile de livrare din tara au adoptat foile de parcurs digitale si au facut tranzitia catre o banda adeziva pentru ambalare mai subtire, pentru a reduce utilizarea plasticului.
Suning.com, un vanzator de electrocasnice, a lansat anul trecut programele de livrare comuna in 13 orase.

Insa punctul nevralgic este reprezentat de milioanele de retaileri mai mici care formeaza baza industriei de bunuri de consum din China.
Spre deosebire de Tmall, care se adreseaza in principal brandurilor consacrate si companiilor internationale, platforma Taobao a Alibaba permite acestor vanzatori sa vanda direct clientilor. Preturile sunt atat de competitive incat reducerea costurilor de ambalare si de expediere sunt cruciale pentru ca vanzatorii sa poata obtine profit. Angela Cai, director de Relatii Internationale la Cainiao, a spus ca Taobao va oferi retailerilor care se alatura initiativelor lor ecologice avantaje speciale pentru a-i ajuta sa atraga clienti.

Problemele birocratice

Si totusi, fara reglementari guvernamentale, decizia de a folosi ambalaje mai sustenabile ramane la latitudinea companiilor. Cumparaturile online au devenit un factor atat de important pentru economia interna a Chinei, in special in timpul pandemiei, incat autoritatile au ezitat sa instituie reguli care ar putea afecta industria. Ministerul Mediului, care stabileste politicile climatice, nu are puterea de a impune ambalaje mai ecologice.
Exista o discrepanta intre ce departament are puterea de a gestiona, ce poate gestiona el si ce trebuie gestionat“, a declarat Tang Damin, militant impotriva materialelor plastice la Greenpeace Asia de Est. „Autoritatea de reglementare responsabila cu ambalarea in sectorul de livrare nu poate face nimic altceva decat sa ofere sugestii companiilor din domeniul comertului electronic”.

China a interzis oficial pungile de plastic gratuite in piete inca din 2008 si a sustinut eliminarea pana in 2020 a paielor din plastic nedegradabile, insa aceste declaratii au fost in mare masura ignorate de public. Pungile de plastic sunt disponibile gratuit in majoritatea pietelor, iar cu cateva zile inainte de termenul limita pentru eliminarea paielor, magazinele de bauturi din cele mai luxoase cartiere din Beijing continuau sa le ofere clientilor.
Un program pilot ambitios de reciclare obligatorie, gandit pentru orase precum Shanghai si Beijing, a facut eforturi pentru demarare.

Expertii avertizeaza ca materialele plastice degradabile la care multe companii chineze fac trecerea nu sunt neaparat mai ecologice. Majoritatea plasticului degradabil, de exemplu, se descompune in sase luni numai in unitati in care temperaturile ajung pana 50 de grade Celsius si in care exista anumite conditii de umiditate. Aceste materiale plastice ajung adesea la gropile de gunoi, unde pot ramane intregi pentru o durata mult mai mare de timp.
Adoptarea cartonului ca solutie are si ea propriile sale probleme de mediu. Productia de carton consuma multa apa, genereaza emisii si risca sa incurajeze defrisarile, daca nu provine din surse sustenabile. De asemenea, cartonul este un material dificil de reciclat daca este contaminat cu deseuri alimentare sau de alte tipuri.

Tragand linie, cel mai eficient mod de a stopa inmultirea ingrijoratoare a ambalajelor poate fi incurajarea unui consum mai mic din partea consumatorilor. La cateva zile dupa Ziua Oamenilor Singuri din 2020, personalul de la o statie de reciclare de pe strada Beixinqiao din Beijing a fost nevoit sa faca ore suplimentare pentru a sorta tonele de plastic, carton si spuma de polistiren care s-au revarsat efectiv asupra lor.
Guvernul a pus peste tot anunturi si lozinci privind sortarea gunoiului, insa noi vedem tot mai multe gunoaie nesortate. Probabil ca este usor sa vorbesti despre mediu, dar este greu sa rezisti tentatiei de a cumpara”, spune unul dintre angajati.

Sursa: https://www.aljazeera.com/economy/2020/12/21/bb-onlineshoppinggreatfor-bargains-terrible-for-the-environment

Foto: freepik