Agricultura si activitatile conexe necesita vehicule scumpe si grele si masini agricole, cum ar fi tractoare, semanatoare, pluguri, combine de recoltat, sisteme de irigare. Aceste echipamente complexe trebuie sa desfasoare activitati intense in conditii extreme, fiind supuse unei uzuri uriase. Astfel lubrifiantii pentru masini agricole sunt indispensabili!
Fara o ingrijire corespunzatoare si o intretinere regulata, vehiculele agricole se vor defecta, ducand la reparatii costisitoare si intarzieri in program, ca sa nu mai vorbim de pericolele de siguranta. Prin urmare, mentinerea echipamentului in stare perfecta de functionare prin intretinerea regulata este esentiala pentru a asigura buna functionare de zi cu zi a unei ferme.

Rolul lubrifiantilor pentru masini agricole

Lubrifiantii precum uleiul de motor, uleiul de transmisie si uleiurile hidraulice joaca un rol vital in intretinerea si protejarea utilajelor agricole. Ei servesc ca sursa de viata a utilajelor agricole, garantand functionarea fara probleme a rulmentilor si a altor parti in miscare.
Masinile agricole folosesc motoare si transmisii de inalta performanta care necesita lubrifianti de inalta calitate. Acestia mentin motorul lubrifiat, asigurandu-i functionarea lina si protectia.
De asemenea, mediile cu stres ridicat in care functioneaza aceste masini necesita lubrifianti care pot rezista la temperaturi extreme, sarcini grele si conditii dificile. Lubrifiantii agricoli specializati nu numai ca reduc frecarea, ci ofera si protectie impotriva uzurii si coroziunii, pastrand longevitatea si eficienta echipamentului.
In plus, pe masura ce agricultura devine din ce in ce mai precisa, cu progrese precum tractoare ghidate prin GPS si masini automate, nevoia de lubrifiere de precizie creste si ea. Lubrifiantii formulati pentru aplicatii specifice contribuie la ecosistemul general al agriculturii de precizie reducand la minimum timpul de nefunctionare, reducand costurile de intretinere si maximizand precizia sarcinilor efectuate de masinile agricole.
Prin urmare, trebuie sa alegi intotdeauna lubrifiantii adecvati pentru a-ti mentine vehiculele agricole in stare buna. Iata tot ce trebuie sa stii despre uleiurile pentru utilaje agricole si despre proprietatile lor.

Tipuri de ulei pentru utilaje agricole si proprietatile lor

Fiecare componenta mecanica a vehiculului indeplineste functii diferite. Prin urmare, nevoile lor de lubrifiere variaza. Utilajele agricole folosesc mai multe tipuri de uleiuri.
Uleiul de motor. Motorul este inima oricarui vehicul. Protejarea acestuia cu cel mai bun ulei de motor va garanta performante bune si o viata prelungita pentru vehiculul agricol. Uleiul de motor heavy-duty de calitate conteaza extrem de mult in practicile agricole, deoarece previne acumularea de murdarie, uzura prematura si coroziunea.
Uleiurile de transmisie, de frane si hidraulice. In timpul proceselor agricole, vehiculele au o nevoie constanta de oprire/pornire, ridicare/cadere, tragere/impingere si schimbarea vitezelor. Aceasta ridicare constanta, franare si schimbare a vitezelor pune mult stres asupra pieselor, creand frecare intre partile in miscare si generand multa caldura in proces. Fluidele de inalta calitate garanteaza o frecare minima si distributia uniforma a caldurii.

Tipul si gradul de performanta

Exista trei tipuri de ulei de motor: mineral, semi-sintetic si sintetic. Uleiurile sintetice sunt cele care ofera eficienta maxima si sunt potrivite pentru vehiculele agricole.
Uleiurile de motor sunt clasificate in functie de nivelurile de vascozitate si de performanta lor in diferite conditii de temperatura.
In timp ce uleiurile groase (cu o vascozitate mai mare) ajuta la mentinerea rezistentei filmului si a presiunii uleiului la temperaturi ridicate, uleiurile subtiri (cu o vascozitate mai mica) curg usor la temperaturi scazute, reducand astfel frecarea si ajutand motorul sa porneasca rapid pe vreme rece.
Codul alfanumeric al calitatii uleiului arata cum se va comporta uleiul la diferite temperaturi.
Atunci cand alegi un ulei de motor, trebuie sa tii cont de:
– anotimp
– patternuri de utilizare
– climat
– intervaluri de schimb
– tipul motorului.

Lubrifiantii pentru tractoare, de exemplu, au o combinatie unica de ulei de baza si aditivi care gestioneaza mai bine activitatile riguroase ale unui tractor. Acesti lubrifianti sunt clasificati in doua standarde: UTTO (Universal Tractor Transmission Oil) si STOU (Super Tractor Oil Universal).
– UTTO este un ulei multifunctional care lubrifiaza sistemele hidraulice, franele, transmisiile si ambreiajul umed, dar nu poate fi folosit ca ulei de motor.
– STOU, pe de alta parte, lubrifiaza motorul, precum si cutia de viteze, franele umede si sistemul hidraulic.
Cel mai bun mod de a gasi uleiul de motor adecvat este sa consulti manualul masinii. Clasele recomandate pentru tractoare sunt 15W-40 sau 20W-40.

Consideratii de mediu

Agricultura evolueaza nu numai in ceea ce priveste tehnologia, ci si abordarea sa fata de sustenabilitatea mediului. Companiile de lubrifianti raspund prin dezvoltarea unor formulari ecologice. Lubrifiantii biodegradabili nu numai ca reduc impactul asupra mediului, dar se aliniaza si angajamentului industriei fata de practicile sustenabile.
Alegerea lubrifiantilor ecologici asigura ca sectorul agricol poate continua sa prospere, minimizand in acelasi timp amprenta ecologica.

Factorii care afecteaza uleiul

Sectorul agricol prezinta provocari unice pentru lubrifiere. Expunerea la praf, murdarie si conditii meteorologice extreme poate compromite performanta lubrifiantilor.
Fie ca este vorba de ulei de motor, ulei de transmisie, ulei hidraulic sau chiar ulei de frana, toate sunt afectate de contaminanti precum aerul, apa, combustibilul, depunerile de funingine, resturile metalice. Cand vine vorba de lubrifiantii agricoli, funinginea si acumularea de praf sunt principalii vinovati care degradeaza calitatea unui ulei.
Ca atare, este esential pentru companiile de lubrifianti sa dezvolte produse care pot face fata acestor provocari si sa continue sa ofere protectie fiabila masinilor agricole.

Concluzie

In peisajul in continua evolutie al agriculturii, rolul lubrifiantilor devine din ce in ce mai important. Pe masura ce utilajele devin mai avansate iar cererea de eficienta sporita creste, alegerea lubrifierii devine un factor critic in asigurarea succesului operatiunilor agricole. Companiile de lubrifianti joaca un rol esential in sprijinirea sectorului agricol prin dezvoltarea de solutii inovatoare care abordeaza provocarile unice cu care se confrunta fermierii.
Pe masura ce privim spre viitorul agriculturii, este clar ca lubrifiantii vor continua sa fie o forta motrice in cultivarea succesului la ferme.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik