Cercetatorii care studiaza habitatele si comportamentele faunei salbatice contribuie la crearea viitorului energiei regenerabile.

La distanta de doua ore in largul coastei Olandei oamenii de stiinta urmaresc cum un brat robotizat ridica niste custi cu stridii din Marea Nordului pe un vas de cercetare. Turbinele unui parc eolian offshore se invart la aproximativ 100 de metri deasupra capetelor lor.
Mica echipa de ecologisti monitorizeaza sanatatea a aproximativ 2400 de stridii care au fost plasate pe fundatiile celor patru turbine, in noiembrie 2020, ca parte a unui proiect pilot. Iar deocamdata analizele aduc vesti bune: stridiile par sa prospere, asa cum arata directorul de program Erwin Coolen, cel care urmareste evolutia acestui program.

Energia mai regenerabila este cheia pentru a atinge obiectivele asumate prin Acordul de la Paris – Agentia Internationala pentru Energie prognozeaza ca acest sector ar putea creste cu aproximativ 50% pana in 2025. Sistemele eoliene si solare pot imbunatati natura, iar proiectul pilot cu stridiile vine in sprijinul acestei idei.
Insa, pe de alta parte, proiectele de energie regenerabila pot risca sa cauzeze daune daca sunt planificate defectuos, spune Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), una dintre cele mai mari retele de mediu din lume.

La inceputul anului 2021, IUCN a publicat instructiuni detaliate cu privire la modul in care companiile ar putea face mai multe in sensul protejarii biodoversitatii – varietatea de animale si specii de plante care contribuie la reglarea sanatatii planetei.
In luna septembrie, aproximativ 5000 de persoane – experti in materie de conservare, leaderi de companii, factori de decizie si altii – din peste 170 de tari, au participat la Congresul Mondial de Conservare IUCN, ce a avut loc in Franta, la Marsilia.

Congresul a gazduit evenimente fata in fata si online, dupa o amanare de un an, cauzata de pandemia COVID-19. Pe langa promovarea de noi instructiuni, la dezvoltarea carora a participat si Shell, au existat in cadrul congresului si discutii privitoare la modul in care companiile pot interactiona mai bine cu biodiversitatea.

Stridiile lui Coolen sunt parte a Proiectului Rich North Sea, ce apare in raportul IUCN. In secolul 19, aproximativ 30% din partea olandeza a Marii Nordului era reprezentata de recifuri de scoici, potrivit lui Ole Olsen, expert in sectorul maritim si cartograf la acel moment. Dar recifurile au disparut acum, in mare parte din pricina pescuitului excesiv.
“Fermele eoliene sunt zone protejate si de aceea pescuitul cu traulere nu este permis, astfel ca fundul marii nu este perturbat”, spune Coolen, al carui proiect este sustinut de Consortiul Blauwwind, in cadrul caruia Shell este unul dintre cei cinci parteneri ce opereaza parcul eolian offshore Borssele III si IV. “Aceasta creaza o pepiniera perfecta pentru viata marina noua” adauga el.

Protejarea biodiversitatii

IUCN spune ca monitorizarea atenta a riscurilor pentru biodiversitate in etapa de planificare este cruciala. Turbinele eoliene si liniile de transmisie pot reprezenta un risc pentru pasari, iar mamiferele marine – broastele testoase, de pilda – pot fi vulnerabile la zgomotul produs de constructie. In plus, parcurile solare pot ocupa spatii uriase, ce ar putea fi importante pentru biodiversitate.

Oamenii de stiinta fac un apel catre guverne sa adopte politici care sa vizeze si biodiversitatea alaturi de schimbarile climatice, ambele probleme extrem de importante pentru bunastarea umana. Deteriorarea padurilor si a altor ecosisteme submineaza capacitatea naturii de a regla nivelul de gaze cu efect de sera din atmosfera. „Nu putem rezolva o problema in detrimentul alteia”, spune Giulia Carbone, director adjunct al programului de afaceri si biodiversitate in cadrul IUCN.

Natura – un rol important in designul proiectului

In statul american New Jersey, oamenii de stiinta au atasat pasarilor Red Knot (Calindris kanutus) – amenintate cu disparitia – etichete prin satelit pentru a intelege modelele migratorii, inainte de construirea joint-venture-ului eolian offshore Atlantic Shores, al celor de la Shell.

Datele legate de zbor vor informa conversatiile cu agentiile guvernamentale, influentand procesul de eliberare a autorizatiilor de mediu.
„Marcarea pasarilor ne permite sa vedem unde zboara acestea si la ce altitudine. Desigur, ne intereseaza in special daca zboara prin zona noastra”, a spus Paul Phifer, managerul pentru autorizari al Atlantic Shores.

Phifer experimenteaza, de asemenea, cu drone aeriene si subacvatice pentru a urmari fauna salbatica marina, inclusiv testoasele marine si balenele. El spune ca in perioada de constructie este extrem de important sa stii ce specii sunt prezente.
„Acest tip de inovatie in planificarea proiectelor este din ce in ce mai important pentru modul in care facem afaceri”, spune Koen Broker, manager de mediu pentru Solutii Regenerabile si Energetice in cadrul Shell. „Ca parte a strategiei sale Powering Progress, Shell si-a intensificat eforturile de mediu, avand inclusiv o noua ambitie de a avea un impact pozitiv asupra biodiversitatii.”

Giulia Carbone de la IUCN solicita un efort la nivelul intregii industrii pentru a inregistra progrese reale. „Numai printr-o actiune colectiva putem avea un impact cu adevarat pozitiv asupra biodiversitatii”, spune ea. „Toata lumea trebuie sa se indrepte in directia corecta.”

Importanta parcurilor solare pentru polenizatori

Tot in Olanda, la Rotterdam, ecologistii au studiat impactul unui parc solar construit in cadrul complexului chimic Shell Moerdijk, asupra biodiversitatii.
Centrul olandez pentru biodiversitate Naturalis a gasit mult mai multe specii de plante si insecte polenizatoare la Moerdijk decat pe terenurile agricole invecinate, inclusiv 50 de specii de albine salbatice.

Moerdijk si alte locatii industriale pot gazdui specii de plante si animale. „Acestea sunt cele mai benefice lucruri pentru natura din aceasta zona, dupa rezervatiile naturale” este de parere Koos Biesmeijer, director stiintific la Naturalis.
Naturalis studiaza parcul solar Heerenveen al Shell, o locatie de 20 de hectare in nordul Olandei.

Sursa: https://www.shell.com/inside-energy/designing-wind-and-solar-projects-that-help-protect-nature.html

Foto: freepik