O noua cercetare publicata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds si Universitatea din Islanda indica o legatura puternica intre poluarea vulcanica si un trend ascendent al bolilor respiratorii, mai ales in cazul persoanelor care locuiesc in regiuni vulcanice.

Studiul a utilizat eruptia de lava Holuhraun, a vulcanului Bardarbunga, din 2014-2015, ca studiu de caz principal.
Asa cum a explicat co-autorul principal al studiului, dr. Evgenia Ilyinskaya, “vulcanii sunt o sursa importanta de poluare atmosferica dar, desigur, vorbim despre o sursa care nu poate fi controlata. Eruptiile vulcanice mari pot cauza o poluare atmosferica daunatoare atat imediat, cat si atunci cand norul de cenusa vulcanica revine in aceeasi zona, ceea ce se poate intampla fara sa declanseze alerte de poluare a aerului”.

Eruptia Holuhraun a eliberat in atmosfera 11 milioane de tone de dioxid de sulf, care s-au raspandit in toata regiunea Islandei si Atlanticului de Nord. Eruptia a durat sase luni, iar in acest timp locuitorii capitalei Islandei, Reykjavilk, au fost expusi in mod repetat la lava tanara si matura – aceasta fiind prima data cand o populatie de o dimensiune si densitate considerabila a putut fi evaluata ca urmare a unei activitati vulcanice majore, facand-o astfel sa fie potrivita pentru un studiu de caz.

Un raport anterior al acelorasi oameni de stiinta, publicat in 2017, a urmarit evolutia chimiei norului de cenusa vulcanica, constatand ca cenusa a fost purtata de curentii din aer catre Marea Britanie si Europa continentala, dupa care a revenit in orasele si localitatile islandeze.

In timpul acestui proces compozitia norului de cenusa s-a maturat cat a ramas in atmosfera – ceea ce inseamna ca dioxidul de sulf vulcanic s-a tranformat in particule foarte fine capabile sa patrunda adanc in plamani si sa cauzeze efecte serioase pentru sanatate. Datorita reducerii nivelurilor de dioxid de sulf (gaz transformat in particule) concentratiile au aparut ca fiind in standardele atmosferice ale Comisiei Europene, iar ca rezultat nu a fost emis niciun mesaj de avertizare pentru sanatate in Islanda.

Cercetarile actualizate din 2021 au constatat ca, in urma acestei eruptii, incidenta bolilor respiratorii din Islanda a crescut cu aproape 25%, iar retetele care recomandau medicamente pentru astm s-au inmultit cu o cincime.

Rezultatele arata ca eruptiile prelungite, precum Holuhraun – cu nori de cenusa tanara si matura circuland simultan in atmosfera – amplifica efectele nocive asupra sanatatii celor care traiesc in regiunile vulcanice. Iar din pacate, aceasta „revenire a poluarii” nu este luata in considerare in prezent in cadrul raspunsurilor vis-a-vis de amenintarile reprezentate de vulcani la adresa sanatatii publice.

Cercetarea luata in discutie recomanda sustinut ca „raspunsurile viitoare ale Guvernului la poluarea vulcanica a atmosferei sa ia in calcul atat implicatiile asupra sanatatii cauzate de eruptiile initiale, cat si pe cele ale norului de cenusa vulcanica, ce revine dupa un timp cu noi amenintari la adresa sanatatii”.

Noile descoperiri ale acestui studiu fundamental evidentiaza riscurile pentru sanatate ale poluantilor care persista in atmosfera si implicatiile pentru monitorizarea emisiilor rezultate din activitatea vulcanica. Ele expun, astfel, nevoia globala de evaluare a riscurilor pentru sanatate si de gestionare a sigurantei populatiei in urma eruptiilor vulcanice.

Sursa: https://www.volcanodiscovery.com/volcanism/blog/news/127787/Volcanic-Pollution–a-threat-to-public-health.html

Foto: freepik