Impartasirea standardelor si a instrumentelor de raportare a datelor privind amprenta de mediu poate creste increderea si poate debloca inovatia, pe masura ce companiile fac eforturi pentru a-si atinge obiectivele de sustenabilitate si se straduiesc sa reduca emisiile de-a lungul lanturilor valorice.

Shell a devenit un membru fondator in cadrul Open Footprint Forum al The Open Group, din convingerea ca secretul ce va permite inovatii digitale benefice pentru mai multe sectoare industriale este colaborarea. Shell a adus in aceasta colaborare expertiza sa in materie de tehnologii digitale si arhitectura de date pentru managementul emisiilor.

Un instument de acces pentru datele legate de emisiile de gaze cu efect de sera

Minimal Viable Product One (MVP1) al Open Footprint Forum va oferi o platforma de date cu un model standardizat, bazat pe standarde deschise, si un set de interfete de program de aplicatie (API) pentru a accesa datele. Acesta va fi de tip open-source si gratuit, putand fi folosit de catre oricine. In calitate de grup inter-sectorial, Shell construieste un mediu deschis ce permite partilor sa colaboreze pentru un obiectiv comun: luarea de masuri eficiente pentru a evita, a reduce si a compensa emisiile de-a lungul lanturilor valorice.

Instrumentele de acces liber ale Open Footprint Forum sunt aplicabile tuturor industriilor si produselor. Companiile isi vor putea stoca datele privind emisiile de gaze cu efect de sera intr-un mod standardizat.
API-urile fac posibila dezvoltarea de catre companii a unor aplicatii digitale compatibile, inclusiv utilizarea tehnologiei inteligentei artificiale, stimuland astfel inovatia. Aplicatiile vor rula intr-un mediu de tehnologie a informatiei (IT) al unui utilizator – inclusiv in cloud – pentru a analiza datele raportate. Fiecare companie va ramane proprietara datelor sale si in acelasi timp le va putea pune selectiv la dispozitia altora.

Acces deschis pentru a aborda problema masurarii si raportarii

Este nevoie de standarde in materie de date pentru a ajuta companiile si pe cei care le analizeaza sa inteleaga raportarea si contabilitatea emisiilor, in special in lanturile globale de aprovizionare. In mod crucial, datele exacte si interoperabile sunt esentiale pentru a lua masuri eficiente de evitare, reducere si compensare a emisiilor de gaze cu efect de sera. Astazi, diferentele dintre standardele de raportare existente intre jurisdictii si industrii fac dificila colectarea si cumularea acestor informatii.
„O platforma digitala, open-source – bazata pe date – pentru definirea, stocarea si schimbul de date privind amprenta de mediu, permite organizatiilor sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, incurajeaza colaborarea si democratizeaza inovatia”, spune directorul global Energy Digital, Infosys Ltd, Sourabh Roy.

Tehnologiile digitale ne pot ajuta sa depasim aceasta povara si sa inovam pornind de la date, cu conditia ca acestea sa fie interoperabile. De aceea, membrii Open Footprint Forum au definit indicatorii cheie de performanta de mediu care stau la baza platformei de date open source. MVP1 se va concentra pe asa-numitele emisii de gaze cu efect de sera Scope 1 si 2. Ceea ce inseamna ca aplicatiile dezvoltate pe API-uri pot procesa date despre emisiile directe din sursele detinute sau controlate de compania raportoare, precum si date despre emisiile indirecte produse de generarea de energie electrica achizitionata, abur, incalzire si racire consumate de respectiva companie.

Profita la maxim de datele tuturor

Standardele open data inseamna ca afacerile nu vor mai cheltui resurse semnificative pentru colectarea sau stocarea datelor. Ele vor putea in schimb sa se concentreze pe analiza datelor si pe dezvoltarea de noi solutii digitale pentru a-si reduce amprenta generala asupra mediului.
„Ne-am alaturat Open Footprint Forum ca verificator si certificator independent, deoarece impartasim viziunea sa de a aduce incredere si transparenta datelor privind amprenta asupra mediului in lantul valoric global prin inovatii tehnologice”, spune global accout managerul Intertek, Arjen van de Voort.

Cei 29 de membri activi ai Open Footprint Forum, impreuna cu ceilalti 77 de membri ai The Open Group, impartasesc aceeasi viziune de a permite conexiunea in timp real intre companii din mai multe industrii. Platforma de date ofera consistenta, scalabilitate si sustinere a datelor pentru a stimula adoptarea. De asemenea, este foarte important ca ofera un grad ridicat de flexibilitate, deoarece masurarea, raportarea si verificarea emisiilor si a amprentelor de mediu este un spatiu in miscare rapida in care reglementarile se vor schimba si prioritatile vor evolua.

Un prim pas catre raportarea holistica de date privind amprenta de mediu

Platforma de date s-ar putea extinde, in cele din urma, dincolo de emisiile de gaze cu efect de sera incluzand si alti indicatori de mediu, cum ar fi utilizarea apei, utilizarea gropilor de gunoi si performanta privind reciclarea materialelor plastice.

Obiectivul in timp este ca aceste calcule de baza pentru normalizarea si agregarea datelor sa permita o raportare mai precisa a amprentei totale de carbon a unei companii. Iar aceasta include si emisiile din lantul sau de aprovizionare, ce fac parte din asa-numitele emisii Scope 3.
Emisiile Scope 3 – emisiile indirecte ce apar in contul lantului valoric al unei companii – reprezinta aproximativ 90% din amprenta de carbon a Shell. Atenuarea acestor emisii pentru ca Shell sa isi atinga obiectivul climatic necesita o intelegere precisa a amprentei de mediu a lantului sau valoric.
Aceasta este urmatoarea provocare pe care Forumul Open Footprint o va aborda: un al doilea produs ce isi propune sa se concentreze pe calculele legate de emisii si sa ofere un cadru pentru raportarea emisiilor Scope 3. Pe termen lung, companiile care utilizeaza aceste instrumente ar trebui sa poata raporta amprenta asupra mediului atat la nivel de companie, cat si la nivel de produs.

Instrumentul ar putea include si tehnologia de baza, asa cum este blockchain. Acest demers ar spori increderea in date si ar contribui la dovedirea conformitatii cu cerintele de reglementare. Colaborarea si partajarea tehnologiei prin intermediul platformelor digitale cu acces deschis vor juca un rol din ce in ce mai important in accelerarea tranzitiei energetice intre industrii.
Nicio companie nu detine toate raspunsurile. De aceea, Shell considera ca standardele open data sunt esentiale pentru a permite corporatiilor, guvernelor si consumatorilor sa actioneze in mod eficient asupra datelor legate de amprenta asupra mediului si, de aceea, Shell va continua sa joace un rol activ in forumurile de colaborare, asa cum este Open Footprint Forum.

Sursa: https://www.shell.com/energy-and-innovation/digitalisation/news-room/a-transparent-carbon-footprint-of-supply-chains.html

Foto: freepik