Conform Automotive News Europe, Google s-ar afla în discuții preliminare cu mai mulți producători importanți de automobile și cu cei mai importanți furnizori globali de componente în tentativa de a accelera lansarea pe piață a mașinilor sale autonome. Șeful proiectului Google Car, Chris Urmson, a declarat că este normal ca gigantul IT din SUA să caute parteneri pentru a construi vehicule complete și pentru a aduce tehnologia sa pe piață cât mai repede

Până în prezent, reprezentanții Google au confirmat negocierile cu următorii furnizori importanți: ZF Lenksysteme care ar urma să furnizeze sistemul de direcție, LG Electronics care va furniza acumulatorii, Continental și Roush. Urmson a confirmat că Roush, o companie americană de inginerie, a construit prototipul cu două locuri pe care Google îl va testa anul acesta pe drumurile publice.

masina-google

Dacă intentionează să-și comercializeze noua tehnologie pe scară largă, americanii vor avea nevoie de experiența și capacitățile de producție în masă ale unui mare producător de automobile convenționale. Chris Urmson a confirmat de altfel că, odată ce se va trece la etapa construcției unui automobil complet destinat vânzării pe piața globală, Google va apela la un partner important din industria de automobile. Reprezentantul Google a refuzat să furnizeze detalii cum ar fi numele acestor companii, însă agenția Reuters a dezvăluit că americanii au contactat deja mai mulți producători printre care General Motors, Ford, Toyota și Volkswagen. Întrebat când va fi gata de producție noul automobil autonom, Urmson a precizat că acest lucru se va întâmpla doar atunci “când mașina va fi sigură”.

În primă fază, Google intenționează să testeze o flotă de prototipuri produse de Roush pe drumuri închise. În această etapă, Google va utiliza mașini fără șofer sau pasager pentru a verifica modul în care funcționează frânele, direcția sau accelerația. Ulterior, un număr limitat de modele pre producție vor efectua teste pe drumurile publice din California. Din motive de securitate și pentru a respecta legislația în vigoare, automobilele vor fi dotate cu mecanisme de control și vor avea în permanență un pilot profesionist la bord pe parcursul testelor desfășurate pe drumuri publice.

Specialiștii sunt de părere că Google ar putea lansa mașina autonomă destul de curând, însă principalul obstacol este o revizuire atentă a legislației federale privind acest tip de automobile, proces de lungă durată care ar putea amâna comercializarea acestor automobile până în 2022.

Foto: freepik