Dezastrele naturale au avut ca efect stramutarea a trei milioane de americani anul trecut, dintre care aproape 1 milion numai in Florida, potrivit datelor Biroului pentru Recensamant al Statelor Unite ale Americii.

Datele, publicate prima data de Pluribus News, arata ca aproximativ 3.33 milioane de persoane au fost nevoite sa se mute anul trecut din cauza dezastrelor naturale. Cei mai multi dintre acestia au fost in Florida, unde acest gen de evenimente au obligat 999.401 de persoane – aproximativ 7% din populatia statului – sa isi paraseasca locuintele.
Statul american Florida a fost lovit in luna septembrie de Uraganul Ian – o furtuna de categoria 4, una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodata SUA – care a ajuns in partea de SV a statului, povocand moartea a cel putin 114 persoane si producand pagube de aproape 65 de miliarde de dolari in bunuri asigurate.

In statul Louisiana numarul de persoane care au fost nevoite sa plece a fost mai mic, insa proportia la nivel de populatie totala a fost mai mare. Biroul pentru Recensamant a anuntat ca anul trecut 410.000 de locuitori ai Louisianei – 15% din procentul populatiei statului – au fost nevoiti sa isi lase in urma locuintele.
Dezastrele naturale care au afectat statul in 2022 au inclus mai multe tornade, inclusiv una in decembrie, care a ucis cel putin trei persoane.
Statele Small New Egland, Midwestern si Great Plains au avut parte de cel mai mic procent de dislocari de populatie in urma dezastrelor naturale din 2022, potrivit datelor de la Biroul pentru Recensamant.
Maine, Dakota de Nord si Ohio s-au confruntat toate cu stramutarea a 0.2% dintre locuitori din cauza calamitatilor de anul trecut.

Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati a numit stramutarile cauzate de dezastre naturale unul dintre “cele mai devastatoare” efecte ale schimbarii climatice.
Administratia Biden a facut deja pasi pentru a aloca plati pentru stramutarea voluntara a umr comunitati tribale din zonele care ar fi urmat sa devina de nelocuit in urma efectelor schimbarii climatice.
Ministerul de Interne a anuntat in luna noiembrie ca va furniza 25 de milioane de dolari fiecarei comunitati sub forma de fonduri pentru relocare pentru comunitatile Quinault Indian Nation din Statul Washington si pentru satele Newtok si Napakiak din statul Alaska.
Atat Newtok cat si Napakiak sunt situate in locatii instabile afectate de eroziune, inundatii si dezghetarea stratului de permafrost.

In afara de Quinault Indian Nation, Newtok si Napakiak, alte 8 comunitati tribale, dintre care 3 in Alaska, au primit granturi in valoare de cate 5 milioane de dolari pentru a planifica relocarea sau alte forme de rezilienta climatica.

Sursa: https://thehill.com/policy/energy-environment/overnights/3817166-energy-environment-disasters-displaced-3-million-americans-last-year/

Foto: freepik