Pandemia COVID-19 a sporit accentul pus pe probleme legate de clima, inclusiv nevoia de a construi o industrie a constructiilor mai curata si mai verde. Companiile de constructii din toata lumea se confrunta cu schimbari in evolutie rapida, inclusiv o supraveghere atenta cu privire la orientarea fata de mediu, orientarea sociala si orientarea fata de administratie.

Exista o tendinta marcanta catre schimbari strategice in ceea ce priveste modelele de business, companiile cautand inovatia in productie si in procese, pentru a crea o industrie mai sustenabila si pentru a “construi mai bine”.

Amprenta de carbon a domeniului constructiilor

La nivel global, mediul de constructii genereaza 30% din emisiile anuale de gaze cu efect de sera, iar constructiile consuma aproximativ 32% din resursele naturale ale lumii. Desi acest domeniu este unul dintre cei mai mari contribuitori la schimbarea climatica, el ofera si oportunitatea unei schimbari pozitive.

Interesul public fata de investitiile in sustenabilitate a crescut semnificativ in ultimile 12 luni. Exista o activitate din ce in ce mai mare la nivel mondial in sensul promovarii constructiilor mai verzi. Sustinute de angajamentele fata de Acordul de la Paris, un numar din ce in ce mai mare de entitati guvernamentale incurajeaza cladirile cu emisii de carbon zero-net.

Guvernul britanic a devenit unul dintre primele din lume care a oferit tuturor companiilor private si listate un plan clar in vederea prezentarilor obligatorii de informatii pe teme climatice, propuse pentru 2025 – 50% dintre companiile private mari din domeniul constructiilor din Marea Britanie trebuie sa ofere aceste informatii pana in 2022. In acelasi timp, consumatorii cer practici si proiecte de business responsabile fata de mediu.

Inovatia in actiune

Inovatia poate juca un rol cheie in sustenabilitate intr-o perioada in care industria constructiilor cauta in mod activ moduri de a imbunatati procesele, produsele si modelele de lucru stabilite.

Inovatia in materie de procese. Un secret al reducerii amprentei de carbon in industria constructiilor este reprezentat de dezvoltarea si implementarea de procese care imbunatatesc utilizarea materialelor sustenabile.

Datorita amploarei luate de miscarea ecologica, multe companii din domeniul constructiilor si-au stabilit standarde mai ridicate si conditii mai stricte. “Folosirea mai buna a resurselor naturale este importanta pentru promovarea unei eficiente energetice superioare. Inovatia procesului va fi cheia pentru a determina evolutia in cadrul industriei, dupa pandemie”, spune Borja Agullo, responsabil pentru gestionarea riscurilor la compania de constructii Grupo OHL.

Cu un accent din ce in ce mai mare pe sustenabilitate, multe companii de constructii si-au stabilit standarde interne mai stricte. Departamentele de responsabilitate sociala corporate functioneaza pe zone de proiect pentru a integra noi procese si strategii in afacere. La OHL, in 2019, 45% din toate materiile prime au fost materiale reutilizate. “Totul se rezuma la utilizarea mai eficienta a resurselor naturale si la gasirea de noi moduri de a construi cu materiale sustenabile” spune el, adaugand: “Incercam sa implementam inovatia in procesul de design. Aceasta duce la un efect pozitiv si direct asupra mediului”.

Designul constructiilor. Industria constructiilor a stabilit in multe regiuni anul 2050 ca fiind targetul pentru atingerea neutralitatii emisiilor de carbon, iar companiile ambitioase incearca sa atinga mai devreme aceasta borna. Organizatiile care nu reusesc sa achizitioneze materiale sustenabile sau sa se supuna legislatiei de mediu pot suferi daune la nivel de reputatie si pot resimti chiar un impact la nivel de profit. Acordul de la Paris prevede ca pana in 2050 emisiile de carbon provenind de la constructiile din intreaga lume ar trebui sa ajunga la un prag cu 80-90% mai mic decat nivelul de astazi. Industria contructiilor imbratiseaza provocarea.

Matt Gough, director de inovatie la Mace, spune ca “atunci cand totalizezi carbonul folosit in construirea si operarea cladirilor si infrastructurii, constructia in sine reprezinta aproape 40% din emisiile globale de carbon. Asistam acum, ca rezultat al impactului economic al pandemiei, la o graba masiva catre investitii verzi la nivel global”. Aceasta include investitii in proiecte ecologice – inclusiv energie regenerabila, programe de reconversie si planuri de cercetare si dezvoltare – toate concentrate pe imbunatatirea sustenabilitatii mediului de constructii ca raspuns la urgenta climatica.

Numeroase solutii, pornind de la inovatia progresiva a metodelor traditionale si ajungand pana la materialele inovatoare cu functionalitati complet noi, apar in industria materialelor de constructii, ele urmand sa reduca amprenta de carbon a industriei, conform asteptarilor. Modularizarea, printarea 3D, robotica, dronele si inteligenta artificiala contribuie toate la reducerea duratei proiectului si la incurajarea eficientei, inclusiv testarea de idei si concepte de design inainte de startul constructiei.

Valorificarea utilizarii Inteligentei Artificiale si a algoritmilor de invatare automata pentru a genera produse sau proiecte de cladiri in cateva minute permite arhitectilor si designerilor sa isi optimizeze ideile si sa creeze structuri considerate imposibile altadata.
Inovatia in mediul de constructii are un accent esential pe sustenabilitate, incluzand astfel noi forme de constructie, mai curate si mai verzi, care ajuta la reducerea deseurilor.

Industria constructiilor cauta sa utilizeze materiale noi si sa gaseasca moduri mai bune de a stoca energie regenerabila, precum si de a creste utilizarea centralelor electrice si a biodiversitatii in cadrul proiectelor. Oportunitatile de a crea un impact pozitiv sunt multe. Mare parte din tehnologia necesara pentru a reduce amprenta de carbon a constructiilor exista – industria nu trebuie decat sa o extinda rapid.

Colaborarea in vederea imbunatatirii sustenabilitatii

Toate institutiile – publice, private, si chiar orasele in sine – detin roluri importante in furnizarea celor mai bune solutii si in gestionarea riscurilor precum schimbarea climatica.
Oliver Wild, director de management de risc si asigurari la Veolia, este de acord ca “eco-designul” este esential si ca reducerea amprentei de carbon la inceperea proiectului este o zona esentiala, trecuta adesea cu vederea. “Industria detine un rol cheie in garantarea de orase reziliente, inteligente si locuibile”, spune el.

Asemeni multor companii importante din domeniul constructiilor, Veolia cauta in mod activ inovatia in faza de design, pentru a imbunatati sustenabilitatea proiectelor si pentru a reduce nevoia de reprelucrari si remodelari.

Intrebarile cu privire la obtinerea materialelor si reducerea emisiilor de carbon in etapa de productie trebuie sa fie si ele abordate. Companiile isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre partenerii din lantul de aprovizionare pentru a-si asigura o aliniere cu valorile corporate, inclusiv in relatie cu parametrii ESG. Multi duc aceasta tendinta un pas mai departe, luand in calcul sursa din care provin bunurile, impactul fata de mediu al transportarii lor la locatie si impactul ecologic al impachetarii, care in mod traditional se baza extrem de mult pe folosirea plasticului de unica folosinta.

Pe masura ce companiile incearca sa includa in proiecte inovatia in materie de procese si produse, ar trebui incurajata crearea unor cadre contractuale care sa permita o mai buna impartire a riscurilor intre parti.

Riscul proiectului de constructii, inclusiv achizitia asigurarii, este adesea responsabilitatea contractorilor, iar uneori ea este pasata chiar subcontractorilor.
Cum industria se straduieste sa ofere o valoare superioara prin inovatie, modelele traditionale de contract evolueaza, ceea ce inseamna ca sunt necesare relatii mai apropiate de munca intre toate partile. Ar trebui pus un accent special pe intelegerea riscurilor proiectelor si pe modul in care acestea pot fi alocate intr-o maniera corecta, astfel incat sa sprijine dezvoltarea si implementarea produselor, sistemelor si proceselor care transforma industria si ii asigura sustenabilitatea.

Promovarea sustenabilitatii si reducerea emisiilor este o prioritate pentru toti cei din industria constructiilor. Asa cum spunea Stephan Lammle, director executiv al companiei de asigurari Munich Re, “inovatia va fi un pilon major nu numai pentru economisirea costurilor, ci si pentru sporirea sustenabilitatii”.

Sursa: https://www.greenbiz.com/article/construction-needs-innovation-get-sustainability

Foto: freepik