O calatorie migratoare absolut remarcabila a unei balene tinere pe distante foarte mari din ocean i-a facut pe oamenii de stiinta sa descopere noi aspecte legate de balenele gri din intreaga lume.

Balenele gri ajung in fiecare vara pe Insula Sahalin din orientul indepartat al Rusiei. Una dintre cele mai mici populatii de balene din lume, balenele gri vin in perechi si in grupuri mici, incepand din luna mai si pana la inceputul lunii iunie, urmand sa isi petreaca vara hranindu-se in apele de suprafata de la tarm. Iar cand iernile rusesti extrem de geroase isi fac din nou simtita prezenta, balenele pleaca.

Oamenii de stiinta au presupus intotdeauna ca balenele migreaza vara catre sud, asemeni pasarilor migratoare, urmand coasta Asiei catre Marea Chinei de Sud.

Iata insa ca in anul 2010, o balena in varsta de 13 ani avea sa schimbe – odata cu migratia sa pe distante foarte mari
tot ceea ce expertii in biologie marina si cercetatorii din domeniu stiau pana la acel moment despre intreaga populatie de balene gri.
Calatoria a demonstrat ca micul grup, de aproximativ 170 de balene gri vestice, care ajunge la Sahalin in fiecare vara are de fapt legaturi cu mai extinsa populatie de balene gri din Est. Pana atunci, oamenii de stiinta au crezut ca ele exista separat, despartite de cel mai mare ocean al lumii, Oceanul Pacific.
Balena gri vestica este considerata specie pe cale de disparitie de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Pentru a colecta informatii care sa ii ajute sa inteleaga si sa protejeze aceasta populatie – inclusiv locul unde traiesc balenele si cat de departe calatoresc acestea – o echipa de oameni de stiinta din Rusia si Statele Unite, cu sprijin din partea IUCN si a Comisiei Internationale privind Vanatoarea de Balene, a urmarit cu succes, in octombrie 2010, una dintre balenele gri vestice, cu ajutorul unui dispozitiv de urmarire prin satelit.

In cateva zile, tanara balena mascul, numita Flex datorita modului in care isi flexa trupul in forma de S cand era pui, a parasit insula. Dar, spre surpriza oamenilor de stiinta, Flex nu s-a indreptat catre sud, ci catre nord.
“Era ca si cum descopeream un secret. Nu puteam crede ceea ce vedeam” spune Stephanie Lock, care conduce programul de mediu al Sahalin Energy. Shell este partener al Sahalin Energy, unul dintre cele mai mari proiecte integrate de petrol si gaz din lume, care isi desfasoara actiunea in largul coastei de nord a insulei.

Flex a inotat prima data catre Peninsula Kamchatcka, tot in Rusia – intr-o miscare ce a surprins si ea echipa – apoi a iesit in larg si a traversat Marea Bering catre Alaska. Evitand iceberg-urile si balenele ucigase pradatoare, Flex a reusit sa ajunga in Alaska, a calatorit de-a lungul coastei de vest a Canadei si a coastei Statelor Unite. Pentru ca se stie ca balenele nu migreaza singure, oamenii de stiinta cred ca este posibil ca si alte balene sa fi calatorit alaturi de Flex.

CEA MAI LUNGA MIGRATIE

“Toata cariera mea am studiat balenele. Dar asta a schimbat tot ce stiam despre aceste specii!” spune dr. Randall Reeves, specialist in mamifere marine in Canada. “Noi credeam ca balenele gri prefera linia de coasta. Nu stiam ca pot traversa aceste distante in larg” explica el.

In cele din urma, pe cand se indrepta catre sud de-a lungul coastei de Vest a SUA, tag-ul cu care Flex fusese urmarit a cazut, insa chiar si asa tot ce vazusera specialistii pana la acest moment fusese de ajuns… Flex se indrepta in mod clar catre o zona cunoscuta pentru reproducere, situata in apropiere de Mexic…

Flex a avut nevoie de 56 de zile pentru o calatorie de 7661 de km, inotand la o viteza medie de 5.7 km pe ora.
“Aceste balene infrunta provocari uriase in calatoria lor, ele fiind mamiferele cu cea mai mare migratie de pe pamant” spune Anete Berzina, manager al proiectului pentru balene gri vestice la IUCN. “Cu cat avem mai multe informatii despre ele, cu atat le putem proteja mai bine. Pana la urma, pentru ca sunt cele mai mari mamifere din apele noastre, balenele sanatoase sunt un sem pentru oceanele sanatoase”, mai adauga ea.

Foto: freepik