Reteaua nationala britanica ESO raporta pe 18 decembrie 2020 ca energia eoliana a depasit recordurile de productie in Marea Britanie. Intre orele 13:00 si 13:30, pe 18 decembrie, energia eoliana a generat un total de 17,2 GW de energie electrica.
Desi vorbim despre o depasire a recordului de generare de electricitate prin energia eoliana, aceasta reprezenta in acel moment doar 43,2% din mixul energetic. Valoarea maxima a energiei eoliene in mixul energetic a fost de 59,9% – un procent inregistrat in luna august. Acest lucru a fost atribuit cererilor ridicate din perioada de iarna. Productia totala din surse cu zero carbon a ajuns la 74%.
In pofida pandemiei cauzata de noul Coronavirus, apetitul pentru productia de energie regenerabila este la cote mari in Marea Britanie, in special daca ne referim la parcurile eoliene offshore. La inceputul lunii decembrie, premierul britanic anunta un nou obiectiv de reducere a emisiilor din UK, cu cel putin 68% pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Noul obiectiv al Regatului Unit de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera – contributia sa determinata la nivel national (NDC) conform Acordului Climatic de la Paris – este printre cele mai importante din lume si obliga Marea Britanie sa reduca emisiile in cel mai rapid ritm asumat pana acum de o economie majora.
Noul obiectiv este sustinut de Planul in Zece Puncte al premierului britanic, care promite sa mobilizeze investitii guvernamentale in valoare de 12 miliarde de lire sterline pentru a sprijini acest plan. Este vorba despre un plan clar pentru actiunile pe care Regatul Unit le va intreprinde in continuare pentru a reduce emisiile in deceniile urmatoare, incurajand niveluri similare de determinare din partea intreprinderilor, organizatiilor si natiunilor din intreaga lume.
Acoperind energia curata, transporturile, natura si tehnologiile inovatoare, planul primului ministru va permite Regatului Unit sa mearga inainte prin eliminarea contributiei proprii la schimbarea climatica pana in 2050.
Planul in Zece Puncte face parte dintre planurile recente ale primului ministru britanic de a “Reconstrui Mai Ecologic” (Build Back Greener) ceea ce ar face din Marea Britanie liderul mondial in domeniul energiei eoliene curate. Boris Johnson a promis ca fiecare casa din Marea Britanie va fi alimentata cu energie electrica de la fermele eoliene offshore pana in 2030 si ca 160 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite in porturi si fabrici din intreaga tara pentru a produce turbine de ultima generatie. Planul include generarea unei cantitati de energie eoliana offshore de patru ori mai mare decat produce Marea Britanie in acest moment, ajungand pana in 2030 la un nivel de 40 GW.
Guvernul britanic a programat pentru anul acesta organizarea celei de-a patra runde a schemei Contracts for Difference (CfD). Programata pentru deschidere la finele lui 2021, cea de-a patra runda isi propune sa mareasca pana la 12 GW capacitatea de productie de energie regenerabila, de la un nivel de 5,8 GW obtinuti in ultima runda.
Schema CfD este principala metoda a guvernului de a sprijini electricitatea cu emisii reduse de carbon. Ea incurajeaza investitiile in energie regenerabila prin furnizarea de proiecte cu venituri stabile, protejand in acelasi timp consumatorii de plata costurilor crescute atunci cand preturile la electricitate sunt ridicate. Schema este deschisa facilitatilor energetice eoliene fixe offshore, celor plutitoare si celor terestre, precum si altor tehnologii din sfera energiei regenerabile.
Sursa: https://www.4coffshore.com/news/uk-wind-energy-breaks-records-nid20718.html
Foto: freepik