Trendul global care pledeaza pentru sustenabilitate forteaza industria ambalajelor din intreaga lume sa reevalueze utilizarea de obiecte din plastic de unica folosinta. In ultimii ani a devenit din ce in ce mai clar ca aceste obiecte din plastic dauneaza in mod semnificativ planetei, si mai ales oceanelor.

In incercarea sa de a stopa distrugerea planetei, industria ambalajelor face in prezent presiuni importante in sensul folosirii de ambalaje fara plastic. Iata de ce, in cele ce urmeaza, vom analiza schimbarile care au loc la nivelul acestei industrii in lume si vom intelege care sunt alternativele la ambalajele din plastic.

CE PASI FACE INDUSTRIA AMBALAJELOR?

Exista foarte multe schimbari care au loc in industria ambalajelor in sensul reducerii utilizarii obiectelor de unica folosinta din plastic. Brandurile majore au inteles si ele ca este absolut necesar sa renunte la ambalajele din plastic, optand in schimb pentru variante mult mai prietenoase cu mediul inconjurator.

Unilever, Procter & Gamble, Coca Cola, Nestle si Danone sunt doar cateva dintre brandurile mari ce iau parte in prezent la schema Loop. Schema implica furnizarea catre clienti de ambalaje reutilizabile, returnabile, in locul ambalajelor curente de unica folosinta utilizate pentru produsele pe care le folosim in mod constant.
Schema este testata in prezent pornind din New York si Paris, iar daca se va dovedi un demers de succes, ea urmeaza sa fie aplicata in intreaga lume.

CE ALTERNATIVE DE AMBALARE AVEM LA DISPOZITIE?

Furnizorii incep, de asemenea, sa se focuseze pe oferirea de solutii alternative de ambalare. Exista deja pe piata un numar de alternative la traditionalul plastic, pe care companiile le pot folosi, printre care cartonul, amidonul de porumb si chiar iarba de mare. Aceasta din urma a fost folosita pentru a crea in UK sticle de apa inovatoare, comestibile, fara plastic.

Companiile de curierat precum TNT, au remarcat si ele o schimbare notabila in ceea ce priveste ambalajele utilizate in prezent pentru colete. Pe masura ce afacerile devin mai sustenabile, ele exploateaza diferite optiuni de ambalare, printre care si cartonul.

BENEFICIILE UTILIZARII AMBALAJELOR FARA PLASTIC

Exista o serie intreaga de beneficii pe care le implica trecerea de la ambalajele de plastic la cele fara plastic. In primul rand este extrem de benefic pentru mediul inconjurator. Reducerea numarului de obiecte de unica folosinta din plastic scade amprenta de carbon a fiecaruia dintre noi, protejand, in acelasi timp, si oceanele.
Mass-media acorda in ultima vreme o importanta extrem de mare efectelor socante pe care plasticul le are asupra faunei salbatice a planetei, un rau la eliminarea caruia putem contribui cu totii!

Un alt beneficiu este acela ca ambalajele fara plastic nu contin, in general, alergeni si toxine. Consumatorii cauta intotdeauna produse care sa fie mai bune pentru sanatatea si starea lor de bine; astfel, companiile care ofera ambalaje fara plastic vor beneficia de o crestere a vanzarilor. Clientii vor alege in mod activ un brand care arata ca ii pasa de sustenabilitate, in comparatie cu unul nepasator la aceste subiecte.

Per ansamblu, obiectele din plastic de unica folosinta au devenit o problema majora pentru mediul inconjurator. Efectele pe care plasticul le are asupra planetei forteaza companiile din industria ambalajelor sa vina cu solutii alternative, astfel incat sa poata oferi un grad mai ridicat de sustenabilitate.
Cele de mai sus sunt doar cateva dintre modurile in care companiile incearca sa reduca aceasta problema, alaturi de unele dintre alternativele cheie de ambalare pe care lumea este concentrata in acest moment.

Foto: freepik