Impactul oamenilor asupra planetei
Impactul nostru, al oamenilor de pretutindeni asupra mediului înconjurător este din ce în ce mai vizibil. Ne-am lăsat amprenta, dar nu într-un mod exclusiv pozitiv. De fapt, influența noastră asupra lumii înconjurătoare tinde să devină sinonimă cu termeni sau noțiuni apocaliptice precum încălzirea globală, defrișări excesive, extincția unor specii și amenințarea altora cu aceeași soartă, poluare… pe scurt, distrugere.
Din noianul de lucruri rele pe care le-am generat se desprinde, însă și unul pozitiv. Așa cum ne-au obișnuit basmele din fragedă pruncie, în vremuri amare de restriște, trebuie să apară un erou – simbolul schimbării, al salvării și mai ales, al speranței. Așadar, faptele noastre rele au avut și un ecou bun: ne-au trezit. Da, azi suntem (mai) conștienți de impactul nostru asupra planetei, suntem mai responsabili, mai atenți, mai receptivi și mai conectați la tot ceea ce înseamnă protecția și conservarea mediului.
Nu a fost întotdeauna așa, dar probabil că nici impactul nostru nu a fost dintotdeauna atât de nociv. Reacția și percepția publica au fost educate, cultivate astfel încât azi, inclusiv generațiile tinere și foarte tinere sunt implicate activ în diverse acțiuni și procese de salvare a mediului.
Cum s-a produs această schimbare de percepție, de unde vine noul curent “eco-friendly“, orientat spre verde? Probabil că avem de-a face cu un cumul de factori, un mix de conjuncturi și o multitudine de elemente care au contribuit la șlefuirea unei conștiințe ecologiste. Noi ne-am propus să vedem mai în detaliu unul dintre acești factori, anume tehnologia.
Revolutia verde
Poate ești surpins de alegerea noastră, poate vei spune că tehnologia se numără printre principalii responsabili de degradarea mediului, dar lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, datorită evoluției tehnologice este acum mult mai ușor pentru oameni să participe și să se implice în “revoluția verde“. Bineînțeles că educația publicului în direcția “eco“ a jucat și ea un rol important în toată povestea, însă fără aportul tehnologiei, procesul educațional nu ar fi funcționat la fel de lesne.
Nu vrem să susținem că tehnologia a evoluat lin, lăsând în urmă parfum de levănțică și petale de gladiole presărate pe câmpuri verzi și fertile, cu siguranță toată ascensiunea ei amețitoare a strivit un mugur sau doi, pe alocuri. Contează, însă, foarte mult modul în care alegem să ne raportăm la tehnologie precum și scopurile în care o utilizăm. De exemplu, ne putem crește eficiența, gradul de implicare și rata de participare la tot ceea ce înseamnă transformarea planetei noastre într-un loc mai bun pentru generațiile viitoare – prin intermediul tehnologiei.
Iată 4 aplicații care îți vor permite, te vor stimula și / sau te vor ajuta să procedezi întocmai pentru a servi acest principiu:
- Wellwith de la Wellwith PBC
Wellwith este o aplicație revoluționară care creează premise pentru reutilizare și reciclare prin intermediul unui sistem bazat pe… stimulente. Te-am făcut curios? Ei bine, dacă îți iei plase sau pungi de acasă atunci când mergi la cumpărături (și nu cumperi altele de fiecare dată) sau dacă te duci cu propria cană de cafea la expresor în loc să consumi de fiecare dată un pahar de plastic de unică folosință, ai toate șansele să fii recompensat de Wellwith.
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi și chiar și astfel de lucruri – în aparență minore și nesemnificative – pot avea un mare impact în procesul de vindecare a planetei noastre.
Pentru moment, aplicația este disponibilă doar pentru dispozitivele IOS.
2. Recycle Coach de la Municipal Media
Dacă nu aveai pe cineva care să îți amintească să scoți gunoiul, acum ai o aplicație dedicată! Abordarea poate părea simplistă, dar uneori lucrurile simple se dovedesc a fi cele mai potrivite.
Încă nu îi vezi utilitatea? Dacă ai uitat vreodată să scoți pubela în ziua de colectare a deșeurilor, cu siguranță vei aprecia această aplicație. Dacă ai rămas vreodată cu reziduurile necolectate, poate chiar în preajma sărbătorilor când producem parcă mai multe ambalaje ca în tot restul anului cumulat, dacă ți-ai făcut vreodată planuri de vacanță și ai omis să rogi pe cineva să se ocupe de tomberonul tău, atunci vei fi recunoscător pentru această aplicație care ține legătura cu agenția de procesare a deșeurilor din zona ta și ține evidența zilelor de colectare sau te ajută să planifici în avans aceste zile.
La fel ca Wellwith, pentru moment, aplicația este disponibilă doar pentru dispozitivele IOS.
3. Code Check de la Codecheck AG
Aplicația are potențialul de a deveni prietenul tău cel mai bun sau măcar consilierul tău principal când vine vorba de decizii și obiceiuri sănătoase de shopping. Ce face concret? – Te ajută să scanezi coduri de bare și să primești instantaneu informații importante din punct de vedere al sănătății și al mediului despre diferite produse.
Mai mult, aplicația îți oferă posibilitatea de a crea propriul profil și de a primi notificări personalizate despre posibilii alergeni sau despre alte ingrediente care contravin principiilor și preferințelor tale.
Code Check este disponibilă atât pentru dispozitivele Android cât și pentru IOS.
4. Go Green de la Webworks
Aplicația vine cu o mulțime de sfaturi și recomandări utile care te vor ajuta să iei decizii mai bune pentru mediu. Dacă îți dorești să te implici și nu știi de unde să începi, atunci Go Green ar putea fi exact ceea ce îți trebuie ca să intri în joc!
Pentru moment, aplicația este disponibilă doar pentru dispozitivele IOS.
Dacă și tu îți dorești să te implici în mișcarea eco aflată în plină expansiune, dacă ți-ai propus să dezvolți obiceiuri sănătoase și eco-friendly pe termen lung, atunci ar trebui să știi că cel mai eficient mod de a obține ceea ce îți dorești e să faci lucrurile treptat, să îți stabilești obiective realiste și să nu exagerezi. Un țel realizabil aduce satisfacție și te încurajează să mergi mai departe și să faci mai mult, pe când o veritabilă revoluție programată de azi pe mâine ar putea să îți taie din elan și să creeze frustrări atunci când nu reușești să respecți dintr-o dată tot ce ți-ai propus.
Începe prin a descărca una sau maxim două aplicații, nu pe toate dintr-o dată, urmărește-ți progresul și permite-i fiecărei deprinderi noi să se sedimenteze, adică să se transforme efectiv în obicei. Politica pașilor mici s-a dovedit a fi foarte eficientă de-a lungul timpului – folosește experiența colectivă în avantajul tău, stabilește-ti obiective tangibile și nu uita că nici Roma nu a fost construită într-o singură zi (dar a devenit orașul etern!).
Foto: freepik