Noii locuitori ai Carpatilor prefera sa stea la distanta de musafiri, insa urmele prezente sunt usor de vazut.
Urme de copite. Scoarta copacilor decojita… Acestea sunt semne ale succesului unui proiect avand ca scop reintroducerea zimbrilor in regiunea Carpatilor, dupa o absenta de cateva secole.

Ultimul zimbru salbatic din Europa a fost ucis de braconieri in 1927, insa actuala sa reaparitie in Romania este esentiala pentru a mentine uriasii parosi departe de lista speciilor in pericol.
“Se simtea o nevoie urgenta sa dam inca o data zimbrilor sansa de a trai in salbaticie si sa amestecam genele zimbrilor din captivitate” spune Matei Miculescu, responsabil pentru monitorizarea turmei carpatice.

Sub lumina soarelui de toamna, la marginea unei paduri vechi, Miculescu este in cautarea noilor ocupanti ai padurii, desi animalele sunt greu de observat. In ultimii ani, zimbrii au fost atrasi mai in profunzimea padurii de vegetatia abundenta si de posibilitatea de a-si extinde habitatul.
Miculescu spune ca animalele prospera acolo, fata de mediul din captivitate, care in plus “creaza riscul imperecherii intre rude” si slabeste sansele de supravietuire.

Taierea legaturilor cu omul

Romania a reprimit zimbrul in salbaticie in anul 2014, la mai bine de 200 de ani dupa ce a fost vazut pentru ultima data aici. “Aproximativ 105 zimbri traiesc acum liberi in Muntii Tarcului si s-au stabilit aici foarte bine” spune Marina Druga, seful proiectului derulat in colaborare de WWF si Rewilding Europe. Druga adauga ca obiectivul este acela de a “avea o populatie de 250 de indivizi in decursul a cinci ani”.

Dupa ce animalele ajung in tara, ele isi petrec cateva saptamani aclimatizandu-se la viata din salbaticie in Romania, urmand apoi sa fie eliberati si lasati sa se descurce singuri.
Ei traiesc in acest moment intr-o zona protejata, cu o suprafata de peste 8000 de hectare. Din 2014, s-au nascut in regiune 38 de pui de zimbri. “Fara acestia, proiectul nu ar avea niciun viitor” spune Miculescu, care recunoaste fiecare individ dupa coarne.
Dar cei care conduc proiectul s-au opus numirii puilor de zimbru. Pentru ca s-au nascut in salbaticie, orice legatura cu oamenii trebuie sa fie taiata, explica Druga.

Arhitectii padurilor

In prezent, in intreaga Europa traiesc aproximativ 6000 de zimbri salbatici. WWF spune ca urmatorul pas pentru ca populatia de zimbri din Romania sa fie sustenabila va fi introducerea zimbrilor si in alte parti ale Muntilor Carpati.

Pe langa faptul ca este in avantajul zimbrilor, sustinatorii acestui demers sustin ca resalbaticirea are avantaje si pentru ecosistemul larg, aducand beneficii pentru 600 de specii, incepand de la microorganisme si ajungand pana la carnivorele mari.
“Ei schimba peisajul si arhitectura padurii, impiedicand raspandirea speciilor invazive de copaci, imprastiind semintele a sute de plante si creand cai pe care animalele mai mici le pot folosi pentru a avea acces la hrana” spune Druga.

Membrii slabi sau bolnavi ai turmei servesc ca prada pentru lupi sau ursi, care la randul lor vor avea o probabilitate mai mica de a prada asezarile umane in cautarea hranei.
Chiar si cei care ii urmaresc de aproape sunt surprinsi de efectele pe care le poate avea prezenta zimbrilor.
“Pasarile colecteaza si folosesc bucatile de blana eliminate de zimbri, pentru a-si izola cuiburile, in timp ce broastele pot folosi urmele copitelor zimbrilor pentru a sari dintr-o apa in alta” spune Miculescu.

Sursa: https://www.euronews.com/green/2021/12/01/back-from-the-brink-bison-return-to-romania-after-200-year-absence

Foto: freepik