Victoria lui Sebastian Vettel  la Mare Premiul de Formula 1 din Malaiezia a venit parcă de nicăieri, dar a reprezentat o binevenită supriză pentru un sezon care începuse sub auspiciile dominației sterile a celor de la Mercedes.

Este prematur să afirmăm că Ferrari reprezintă un real pericol pentru speranțele la titlu ale celor de la Mercedes, dar victoria căluțului cabrat aduce cu siguranță o binevenită doză de suspans în acest debut de sezon. Toto Wolff, managerul echipei Mercedes, a confirmat după cursă faptul că victoria lui Vettel a sunat deșteptarea în paddock-ul germanilor obișnuiți cu victoriile la pas obținute de Hamilton și Rosberg. Deși Ferrari a avut prestații constant bune în sesiunile de antrenament care au precedat cursa, o victorie a lui Vettel părea imposibilă, mai ales în condițiile în care Hamilton obținuse pole-position-ul. Totuși, climatul tropical din Malaiezia și utilizarea inteligentă a anvelopelor de consistență medie i-a permis lui Vettel să adopte o strategie cu două opriri la boxe, în timp ce Mercedes a efectuat trei opriri.

sursa foto: www.zimbio.com

sursa foto: www.zimbio.com

Un alt factor care a facilitat succesul celor de la Ferrari este modul în care Vettel s-a adaptat la noua sa echipă și motivația pe care acesta a regăsit-o. În ultimul său an la Red Bull, Vettel părea lipsit de motivație, nefericit și se purta adeseori ca un copil răsfățat aflat în căutarea atenției părinților, frustrat de faptul că Ricciardo obținea rezultatea mai bune decât el. Criticii săi s-au grăbit să afirme că, lipsit de un monopost excelent, Vettel se dovedește a fi un pilot de pluton. În Malaiezia, Vettel și-a dovedit însă clasa și a adus aminte de pilotul care domina autoritar cursele în perioada de glorie a Red Bull.  Victoria lui Vettel nu ar trebui să eclipseze nici excelentul loc 4 obținut de coechipierul său Kimi Raikkonen. Finlandezul a stat aproape de Rosberg și a dovedit că poate pune la rândul său presiune pe duo-ul Mercedes așa că nu ar fi exclus să-l vedem și pe el cîștigând o cursă în acest sezon.

Este interesant să vedem cum se va descurca Ferrari în următoarele curse. Circuitul de la Sepang este unul solicitant care testează la maximum abilitățile monopostului în orice regim de viteză, ceea ce sugerează că italienii ar trebui să fie la fel de rapizi pe majoritatea circuitelor inclusiv în următoarea cursă din China.

Foto: freepik