In primul rand, este important sa alegi uleiul potrivit pentru masina ta, in functie de recomandarile producatorului. Daca nu, incearca instrumentul rapid si simplu Shell LubeMatch.

Asigura-te ca masina este parcata pe un teren plat, cu frana de mana trasa si motorul oprit. Deschide capota si propteste-o in parghie. Evita sa atingi motorul cald. Asteapta un minut pentru ca uleiul sa se aseze.

Pune-ti o pereche de manusi protectoare si scoate joja de ulei (pe care o vei gasi iesind din blocul motor, poate fi recunoscuta dupa terminatia buclata). Sterge-o cu un prosop de hartie si introdu-o in ulei din nou, apoi scoate-o din ulei pentru a verifica nivelul acestuia.

Nivelul de ulei se va incadra intre semnul de minim si de maxim de pe joja si este posibil sa fie necesar sa il completezi. A se vedea diagrama pentru a putea stabili cat ulei trebuie adaugat. Cantitatile sunt aproximative si in scop orientativ.

Inlatura capacul filtrului de ulei pentru a adauga cantitatea corespunzatoare de ulei Shell Helix, preferabil folosind o palnie. Scala de pe flacon iti va indica cat de mult ulei a fost utilizat. Repeta pasii 2 si 3 pentru a verifica noul nivel.

Pune joja si capacul la loc. Curata urmele degetelor de pe capota si sterge-ti mainile de ulei cu un prosop umed, aruncand materialele folosite intr-un loc adecvat.

Atunci cand observi ca nivelul uleiului este sub semnul de minim, afla cati kilometri au fost parcursi cu masina de la ultima schimbare a uleiului. Daca nu esti sigur, verifica manualul masinii pentru a afla la ce interval de timp este recomandata schimbarea uleiului, iar daca kilometrajul masinii tale depaseste 15.000 km, este recomandat sa realizezi o shimbare completa de ulei. Daca kilometrajul este intre 4.000 si 15.000 km, va fi nevoie doar sa completezi nivelul de ulei. Poti afla cum sa schimbiuleiul aici.

Daca kilometrajul tau este sub 4.000 km si nivelul de ulei este scazut, ar putea exista o problema tehnica. Adauga cantitatea necesara de ulei si monitorizeaza nivelul acestuia saptamanal, sau contacteaza-ti mecanicul pentru mai multe indicatii.

Daca uleiul prezinta pete albe inseamna ca este amestecat cu lichidul de racire, din cauza unei probleme interne a motorului. In acest caz trebuie sa mergi cu masina la inspectie.

Pentru indrumari legate de cat de des trebuie sa schimbi uleiul consulta manualul masinii, unde vei gasi intervalul recomandat pentru schimbarea uleiului.

Pentru a afla care este uleiul potrivit pentru masina ta, foloseste instrumentul Shell LubeMatch.

Verificarea nivelului lichidului din baterie (doar in cazul bateriilor nesigilate)

Verifica aspectul bateriei. Aceasta ar trebui sa fie curata, in special in jurul terminalelor. Este posibil ca bateria ta sa fie sigilata pe viata, iar acest control sa nu fie necesar. Daca trebuie sa desfaci bateria, mare atentie: aceasta contine acid sulfuric, asa ca ai grija sa nu te stropesti pe tine sau masina cu lichid.

In primul rand, verifica daca bacteria este sigilata pe viata. Cele mai multe dintre aceste baterii au un hidrometru incorporate care afiseaza starea curenta a celelor bateriei. Daca masina ta are o astfel de baterie, nu este nevoie sa o reincarci.

Apoi, inlatura terminalul pozitiv si pe cel negativ. Curata terminalele de acid si de orice material coroziv, apoi reataseaza-le. Foloseste o surubelnita pentru a deschide capacele detasabile ale bateriei si aseaza-le deoparte.

Priveste acum nivelul de lichid din fiecare celula. Acesta ar trebui sa fie la acelasi nivel cu inelul de umplere, la aproximativ 2.5 cm mai jos de marginea superioara a bateriei. Daca nivelurile sunt scazute, foloseste o palnie pentru a umple fiecare celula cu apa distilata. Trebuie sa foloseste apa distilata, in mod contrar impuritatile ti-ar putea afecta bateria.

Dupa ce fiecare celula este umpluta pana la nivelul inelului de umplere, pune capacele si asigura-te ca sunt stranse bine. Verifica bateria dupa o saptamana pentru a vedea daca nivelul lichidului a coborat. Daca da, s-ar putea sa ai o problema, cum ar fi o crapatura in carcasa. Verifica bateria la un mecanic pentru a evita probleme ulterioare.

In concluzie:

  1. Verifica daca bateria este sigilata. Daca da, o verificare nu este necesara.
  2. Detaseaza cablurile terminalelor negativ si pozitiv, curata-le, apoi aseaza-le la loc.
  3. Foloseste o surubelnita pentru a scoate capacele.
  4. Verifica nivelul lichidului si adauga apa distilata daca este nevoie.
  5. Pune capacele la loc, strangandu-le bine.

Prin amabilitatea: http://www.ehow.com/how_7802577_measure-fluid-level-car-battery.html.

Alte niveluri

Consulta manualul de utilizare al masinii cu privire la modul de verificare și inlocuire a lichidul de frana, precum si a lichidul de racire a motorului. Verificarea regulata a acestor niveluri nu va schimba aspectul masinii tale, insa va fi o experienta revigoranta pentru autovehiculul tau.

Foto: freepik