formula 1 mercedes

sursa foto: www.bbc.co.uk

Primele patru curse ale noului sezon de Formula 1 au dovedit clar superioritatea monoposturilor Mercedes în fața principalilor rivali, și vorbim aici de Red Bull Racing și Ferrari. Ambii piloți ai echipei conduse de managerul Toto Wolff au dominat fără probleme cursele din startul de sezon. Mai mult, în timpul Marelui Premiu din Bahrain, Lewis Hamilton și Nico Rosberg și-au permis “luxul” de a se lupta roată la roată pentru prima poziție, duelul oferind o serie de depășiri spectaculoase realizate totuși cu fair play și în limita regulamentelor. Această situație contrastează mult cu episodul din sezonul 2013, când, în timpul Marelui Premiu al Malaeziei, Hamilton a terminat pe locul trei în faţa lui Rosberg, deoarece germanului i-a fost refuzată cererea de a-l depăşi pe Lewis pentru că era mai rapid.

Perspectiva reeditării unor astfel de situații care văduvesc Marele Circ nu doar de spectacol ci și de spiritul nealterat al competiției nu este deloc una pozitivă. Duelul din Bahrain, în urma căruia Hamilton a ieșit câștigător alungase temerile legate de aceste situații, însă cele mai recente declarații ale lui Toto Wolff readuc în discuție strategiile de echipă. Wolff a declarat publicației Autosport că, în situația în care concurenții Red Bull sau Ferrari s-ar apropia amenințător de Mercedes în clasament, echipa va regândi strategia curentă de a-și lăsa piloții să se lupte pentru locul în cursă și va impune ordine de echipă pentru a câștiga campionatul.

Wolff a precizat că, în prezent, Hamilton și Rosberg sunt lăsați să lupte pentru primele locuri deoarece distanța dintre ei și monoposturile de pe locurile 3 și 4 este foarte mare. În situația în care concurența s-ar apropia foarte mult în clasament, Mercedes ar trebui să ia în considerare impunerea ordinelor de echipă pentru a-și atinge obiectivele.“Nu ne putem permite să pierdem timpul într-un duel intern atunci când concurența ne suflă în ceafă” a completat Wolff.

mercedes formula 1 rosberg hamilton

sursa foto: edition.cnn.com

Triplul campion de Formula 1 și actual președinte onorific în cadrul echipei germane, Niki Lauda, nu a fost însă de acord cu Wolff.  Austriacul este de părere că Rosberg și Hamilton ar trebui să fie lăsați să se lupte pentru fiecare victorie deoarece au dovedit că sunt suficient de maturi și experimentați pentru a evita accidentele. Lauda a declarat pentru GMM: “Hamilton şi Rosberg sunt piloţi de curse. Trebuie lăsați în pace, cu excepţia situațiilor în care vor atinge monoposturile. Ceea ce cu siguranță nu va fi cazul.“ Însă trebuie să ne amintim că Lauda este tributarul unor mentalități din epoca de glorie a Formulei 1 când banii nu reprezentau totul, iar piloții se luptau pentru orice punct pe circuit, fără a ține cont de strategii de echipă.

Anii au trecut și sportul cu motor s-a transformat radical. Echipa a devenit cea mai importantă iar piloții au trecut în planul second. Piloți talentanți precum Massa sau Webber au fost ținuți în frîu chiar și atunci când erau mai rapizi decât coechipierii lor Alonso sau Vettel, totul în interesul echipei. Se poate spune că acestor piloți li s-a răpit poate șansa la un titlu mondial.

Șansele ca ordinele de echipă să devină un obicei sunt tot mai mari și din cauza noilor reguli din Formula 1 care permit echipelor să utilizeze maximum 5 motoare pentru fiecare monopost într-un sezon. În această situație, defecţiunea la motor care l-a privat de victorie pe Hamilton la Melbourne s-ar putea dovedi mai importantă decât pare la prima vedere. Dacă Hamilton va fi în pericol să rămână fără motoare viabile până la sfârșitul sezonului iar Red Bull se va apropia în clasament de Mercedes, atunci cu siguranță pilotul britanic va fi “îndrumat“ de echipă să slăbească ritmul și să-i asigure spatele lui Rosberg. În aceste condiții, desi Hamilton pornește ca favorit pentru a deveni campion nu este deloc exclus ca un nou titlu mondial să se decidă la boxe.

Foto: freepik