Managerii echipei de Formula 1 Mercedes au declarat presei că obiectivul său prioritar pentru cursa finală a sezonului de la Abu Dhabi este să asigure șanse egale la titlu celor doi piloți ai săi.

Lewis Hamilton și Nico Rosberg sosesc la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) pentru lupta decisivă pentru câștigarea campionatului la piloți după un sezon dominat clar de către Mercedes. În clasamentul piloților, Hamilton are un avantaj de doar 17 puncte față de Rosberg iar pentru ultima cursă a sezonului se oferă punctaj dublu așa că titlul se joacă. În acest context, pilotul britanic trebuie să termine pe una dintre primele două poziții pentru a-și asigura titlui. Germanul Rosberg în schimb are o singură șansă: victoria dublată de o clasare a lui Hamilton pe locul 3 sau mai jos. Cei doi piloți s-au aflat în situații limită de mai multe ori pe parcursul sezonului și este greu de crezut că miza uriașă din ultima cursă nu le va oferi o nouă ocazie de a se duela în mod spectaculos pentru primele două locuri.

rosberg hamilton

Directorul tehnic executiv al Mercedes, Paddy Lowe a afirmat că echipa sa de ingineri se concentrează exclusiv pentru a le oferi celor doi piloți monoposturi fiabile cu performanțe egale. Acesta a declarat: “În mintea noastră nu este nimic mai important decât pregătirea acestei curse. Da, complexul Yas Marina este unul impresionant iar circuitul în sine include multe șicane și necesită un nivel ridicat de aptitudini pentru ca piloții să obțină un tur rapid de circuit. Activitatea noastră în week-end-ul cursei se va desfășura exact ca de obicei obiectivul primordial fiind de a le oferi celor doi piloți șanse egale și corecte la titlul de campion.” La rândul său, team managerul Toto Wolff a încercat să atenueze tensiunea ultimei confruntări asigurându-i pe cei doi piloți că cel care va pierde campionatul anul acesta va beneficia de o nouă șansă de a deveni campion la Mercedes în sezoanele următoare. Germanul a precizat că este sigur că pilotul ca va pierde titlul în acest sezon va beneficia de o altă ocazie de a deveni campion și a făcut o paralelă cu sezonul din 1984 când Niki Lauda a deveni campion la o diferență de jumătate de punct în fața lui Alain Prost. Wolff a afirmat că lupta dintre Lauda și Prost din sezonul 84 arată că totul e posibil. După ce a pierdut titlul în fața lui Lauda, Prost s-a mobilizat și a reușit ulterior să câștige de patru ori titlul de campion. Boss-ul echipei Mercedes a dorit să sublinieze că un pilot de top va reuși întotdeauna să-și creeze o nouă oportunitate la titlu iar Hamilton și Rosberg au dovedit și în acest sezon că sunt într-adevar piloți de top.

Toto Wolff a confirmat mesajul lui Lowe subliniind că Mercedes are rolul de a le asigura piloților săi o luptă dreaptă de pe poziții egale, astfel încât cei doi să-și încheie duelul la limită pe pistă, diferența urmând să fie făcută doar de calitățile lor individuale și de inspirația de moment.

Foto: freepik