Presedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat “stare nationala de dezastru” dupa crizele de alimentare cu energie din tara sa, spunand ca acestea reprezinta o amenintare existentiala pentru economie si pentru sistemul social. Compania de electricitate de stat Eskom a implementat cele mai severe intreruperi de curent din istorie, lasand gospodariile in intuneric si perturband activitatea afacerilor.
Leaderii Uniunii Europene au cazut de acord sa permita un sprijin “targetat, temporar si proportional” pentru a asigura viitorul Europei ca baza de productie pentru produse tehnologice verzi si pentru a contracara concurenta din SUA si China. Comisia Europeana a propus relaxarea reglementarilor cu privire la ajutorul de stat pentru investitii in energie regenerabila, decarbonizarea industriei, vehiculele cu hidrogen sau zero-emisii, in parte ca raspuns la Legea de Reducere a Inflatiei, din SUA.
Cea mai mare banca din UK, Natwest spune ca va stopa imediat toate creditele bazate pe rezerva pentru noii clienti care finanteaza activitati de explorare si extractie de petrol si gaz, urmand sa le elimine total pana la finele lui 2025. Producatorii mai mici de petrol si de gaz se bazeaza intens pe facilitati de credit bazat pe rezerva pentru a functiona, ceea ce ofera o linie de credit bazata pe rezerve de petrol si gaz.
Peste 99% din centralele electrice pe carbune existente in SUA sunt mai scump de mentinut in functionare decat inlocuitoarele lor cu energie solara si eoliana, potrivit unui nou studiu. Raportul think tank-ului Energy Innovation arata ca pretul surselor regenerabile a scazut semnificativ in ultimul deceniu, in timp ce costurile carbunelui au ramas constante sau au crescut.
O modernizare in valoare de 600 de milioane de euro a unei facilitati de productie de panouri solare din Sicilia a facut-o sa ajunga cea mai mare din Europa, potrivit Euractiv. Uzina 3Sun are acum o capacitate de productie de aproximativ 200 de megawati pe an si are in plan sa extinda si mai mult aceasta capacitate, pana la 3000 de megawati, pana la jumatatea anului 2024.
Citicore Renewable Energy, unul dintre cei mai mari producatori de energie solara din Filipine are in plan sa devina publica in cursul acestui an, pentru a finanta o investitie in valoare de 4 miliarde de dolari in proiecte solare noi, pe urmatorii cinci ani. Filipine isi propune sa isi mareasca ponderea de energii regenerabile din mixul energetic pana la 35% pana in 2030 si pana la 50% pana in 2040.
O companie canadiana spune ca a devenit primul producator de hidrogen verde din America de Nord pentru a asigura permisele necesare pentru o facilitate de scara comerciala. Autoritatile din Canada au garantat aprobarea de mediu pentru EverWind Fuels pentru a incepe transformarea unei foste facilitati de stocare de petrol si terminal marin din Nova Scotia intr-un hub de productie de hidrogen verde si de amoniac.
India, cel de-al treilea cel mai mare importator de petrol din lume si-a diversificat sursele de importuri de energie, dar va continua sa cumpere majoritatea petrolului sau din Orientul Mijlociu pentru “o perioada lunga”, a spus ministrul petrolului, Hardeep Singh Puri. El a mai spus, de asemenea, ca India va lua in calcul sa cumpere petrol din Iran si Venezuela daca sanctiunile sunt ridicate, si va continua achizitiile din Rusia daca preturile “continua sa fie bune”.
Cel mai mare producator de turbine eoliene, compania daneza Wind Systems, spune ca a dezvoltat o solutie folosind substante chimice pentru a descompune si recicla palele de la turbinele folosite, informeaza Bloomberg. Organismul energetic Wind Europe a facut anterior un apel la autoritati sa interzica ajungerea acestor pale la gropile de gunoi.

Energia solara va domina mixul energetic american in 2023

SUA are in plan sa adauge o noua capacitate de 54.5 gigawati de generare de electricitate in 2023, peste jumatate fiind alimentata de energia solara, spune Administratia Americana pentru Informatii in domeniul Energiei (EIA). Se estimeaza ca Texas si California vor avea cea mai mare parte a capacitatii solare din anul acesta, 7.7 GW, respectiv 4.2 GW. Aceste doua state vor reprezenta 41% din adaugirile solare planificate.
Adaugirile de capacitate solara au scazut cu 23% in 2022 in comparatie cu 2021, ca urmare a perturbarilor din lantul de furnizare si a altor provocari legate de COVID-19, a spus EIA. “Ne asteptam ca unele dintre proiectele amanate din 2022 sa inceapa sa functioneze in 2023, cand dezvoltatorii au in plan sa instaleze 29.1 GW de energie solara in Statele Unite”, a mai spus Administratia. Aceasta ar reprezenta aproximativ 45% din noua capacitate totala de generare.
Daca toate proiectele ajung sa functioneze conform plaurilor, noua capacitate solara de scara utilitara adaugata in 2023 va ajunge intr-un singur an sa genereze mai mult decat dublu fata de cota record, de 13.4 GW in 2021.
Dezvoltatorii au, de asemenea, in plan sa adauge o capacitate de stocare in baterii de 9.4 GW in 2023, fata de capacitatea existenta de 8.8 GW si o capacitate eoliana de 6.0 GW.

Marile companii petroliere fac profituri record

Cele mai mari companii petroliere occidentale au depasit deja dublul profiturilor combinate din 2022, ajungand pana la 219 miliarde de dolari, zdrobind astfel recordurile anterioare intr-un an in care invazia Rusiei in Ucraina a schimbat fata pietelor globale de energie. Profiturile combinate ale BP, Chevron, Equinor, Exxon Mobil, Shell si TotalEnergies a insemnat ca in 2022 a fost platita catre investitori o suma record de 110 miliarde in dividende si rascumparari de actiuni.
Cresterile bruste ale preturilor la petrol si gaz, nivelurile in scadere ale datoriilor si reducerea abrupta a furnizarilor Rusiei catre Europa a impulsionat si o crestere a cheltuielilor pentru productia de combustibili fosili, guvernele prioritizand securitatea furnizarii in detrimentul ambitiilor zero-net castigate cu greu.

Unele companii europene care isi conturasera planuri de reducere sau de incetinire a investitiilor in petrol si gaz si de a construi afaceri mari in domeniul energiilor regenerabile si cu emisii reduse de carbon pentru a reduce emisiile de gaze, si-au ajustat strategiile in consecinta.
Directorul Executiv al BP, Bernard Looney ajusteaza planurile companiei de a-si reduce productia de petrol si gaz si emisiile de carbon pana in 2030. “Avem nevoie de o energie cu emisii reduse de carbon, dar avem nevoie si de energie sigura, si de energie accesibila. Iar asta cer si guvernele si societatea din intreaga lume”.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2023/02/energy-transition-power-record-global-energy-crisis-13-february/

Foto: freepik