De curand, Shell a lansat un nou scenariu, numit Sky, ce ilustreaza posibile variante ale evolutiei climatice din viitorul apropiat. Acest scenariu se adauga celor 2 scenarii anterioare, numite Mountains si Oceans, care incearca sa identifice alternative socio-politice viabile si impactul acestora asupra sectorului energetic, astfel incat sa fie atins telul de emisii zero.
Scenarii futuriste pentru un viitor verde
Ca si scenariile lansate anterior, Sky isi propune sa exploreze realitatile economice curente si sa determine cum mecanismele de dezvoltare din prezent pot sa influenteze scopul de emisii zero pana in 2070. Sky isi doreste sa nu fie doar un proiect ambitios, ci sa isi si atinga scopul, sa informeze pe cei interesati si sa dea variante de actiune care sa se poata folosi in mod real in viata de zi cu zi.
Scenariile create de Shell nu sunt povesti, propuneri, previziuni, nu sunt planuri de afaceri, iar investitorii nu trebuie sa se bazeze pe ele in luarea deciziilor. Sunt doar niste posibile evolutii ale vietii pe Pamant. Unele dintre variantele despre care se discuta in acest scenariu sunt mai plauzibile decat altele, dar toate pun omenirea in postura de a lua niste masuri drastice.
Dar care sunt celelalte scopuri ale Acordului de la Paris privind schimbarile climatice, in afara de acela al emisiilor zero? In primul rand, mentinerea cresterii temperaturii globale undeva sub 2%, de preferat in jurul procentului de 1,5%, reducerea gazelor cu efect de sera si atingerea unui echilibru in ceea ce priveste emisiile antropogenice si eliminarea gazelor cu efect de sera in a doua jumatate a acestui secol.
Scenariile Mountains si Oceans care au fost prezentate in 2013 isi ating scopul de emisii zero, insa cu un sacrificiu mare, acela de crestere a temperaturii globale cu 2,5%, ceea ce nu este de dorit. Noul scenariu, Sky, ia in calcul reducerea emisiilor la zero pana in 2070. Sa vedem ce ar trebui sa faca omenirea astfel incat scopurile sa fie atinse si sa nu se creeze prejudicii din alte puncte de vedere.
Toti, pentru un viitor curat
Pentru a reusi, trebuie sa contribuim toti, nu doar guvernul, nu doar institutiile specializate in protejarea mediului, nu doar ONG-urile. Toata lumea trebuie sa depuna un efort pentru ca planeta sa beneficieze de o soarta mai buna in viitor. Sky inseamna transformarea mentalitatii oamenilor pentru ca viata sa devina mai sanatoasa, sa traim intr-un mediu mai curat si sa ne bucuram de Pamant cat mai mult timp.
Pentru ca emisiile sa se reduca, trebuie sa ne schimbam optiunea in ce priveste energia electrica si sa alegem acele variante care nu creeaza o amprenta mare de carbon. Cu cat aceasta amprenta este mai redusa, cu atat scopul de emisii zero se apropie de realitate.
Dezvoltarea energiilor regenerabile si folosirea lor pe scara larga este o alta metoda de a reusi sa avem emisii zero pana in 2070. Daca scenariul se va intampla in realitate, se considera ca pana in 2050, combustibilii fosili vor avea o pondere mai mica in generarea de energie fata de sursele de energie alternative.
Folosirea energiei electrice la sate, orase, in metropole, in tot ceea ce necesita o anumita forma de energie. Electrificarea se va tripla pana in 2070, energia electrica globala generata si folosita de omenire peste circa 50 de ani fiind de 5 ori mai mare decat in prezent.
Masuri urgente pentru reducerea drastica a poluarii
Bineinteles ca aceste masuri nu pot avea loc decat cu sprijinul guvernelor. Ceea ce se mentioneaza in scenariul Sky este faptul ca mecanisme privind schimbarea sunt adoptate in mod global de catre guvernele din intreaga lume pana in 2020, cu scopul precis de a reduce nivelul de CO2 din atmosfera. Omenirea intelege ca o amprenta mare de carbon ne poate distruge planeta si pe noi insine si nu mai cumpara bunuri si servicii de la acele companii care nu respecta regulile jocului, scotandu-le astfel din joc.
Si nu doar la nivel individual vine aceasta schimbare in ce priveste amprenta de carbon. Se construiesc 10000 de facilitati pentru stocarea carbonului eliberat in atmosfera, mult mai multe decat cele 50 functionale in 2020.
Padurile nu se mai defriseaza. Ba mai mult, o zona de suprafata Braziliei este impadurita cu scopul de a ajuta la limitarea incalzirii globale cu pana la 1,5%, scopul final al Acordului de la Paris privind schimbarile climatice.
Aceste variante ale scenariului Sky sunt frumoase, insa greu de realizat. Sa luam ca exemplu zborurile internationale in scopuri turistice, care au crescut foarte mult in ultimii ani (se considera ca in perioada 2000 – 2018, calatoriile cu avionul in scopuri turistice s-au dublat fata de ce era inainte de 2000), ca urmare a aparitiei multor companii aeriene care isi permit sa vanda bilete de avion la preturi reduse si care atrag, astfel, multi turisti. Insa operarea zborurilor comerciale inseamna poluare, si evident, cresterea temperaturii globale.
Carbunele ramane, de asemenea, o sursa importanta pentru industrie, in ciuda emisiilor sale de carbon si a faptului ca afecteaza calitatea aerului in zonele unde este folosit. O realitate neplacuta a inceputului de secol XXI a fost ca omenirea nu si-a pus problema inlocuirii carbunelui cu o alta sursa de energie, una curata si nepoluanta. Toti au observat ca energia din carbune este poluanta si afecteaza grav calitatea aerului, insa nu s-a venit cu alternative la aceasta sursa de energie.
Carbunii sunt o sursa de energie destul de usor de procurat si folosit, nu este nevoie de prea multa tehnologie si echipamente ca sa pui ceva in miscare cu ajutorul carbunilor, se foloseste in numeroase industrii si in foarte multe tari. Desi exista varianta celulelor solare sau a energie eoliene, sunt putini cei care chiar beneficiaza de pe urma acestora. Energia solara si eoliana din prezent nu poate decat sa suplimenteze necesarul de energie al omenirii, nu sa o ofere pe toata. Iar aceasta se intampla din cauza lipsei unei infrastructuri care sa poata distribui energia solara si eoliana la toti, indiferent de locatia geografica sau venituri.
Energiile regenerabile exista, insa nu sunt suficiente pentru marile aglomerari urbane, pentru industrie, pentru tehnologie. Urbanizarea rapida, cresterea densitatii in orase, dezvoltarea oraselor si transformarea a cat mai multe suprafete, altadata agricole sau impadurite, in suburbii si periferii a dus la cresterea poluarii si la incalzirea globala.
Cu toate acestea, telul de a atinge zero emisii poate fi atins, iar scenariul Sky arata doar cateva dintre metodele prin care acest tel poate fi atins. Cu totii putem sa cream scenarii care sa aiba ca scop crearea unei lumi mai bune. Tine doar de noi.
Foto: freepik