Datorita progreselor tehnologice, precum si aparitiei conexiunii de mare viteza la internet, multi dintre noi avem acum acces usor la o serie de informatii despre cladirile in care ne ducem vietile.
Datorita inmultirii echipamentelor hardware si software in interiorul caselor, aceasta tendinta nu da semne de stagnare si vine in multe forme diferite, de la device-uri pentru monitorizarea calitatii aerului din interior, pana la sonerii „inteligente” care ofera notificari vizuale, in timp real, atunci cand cineva incearca sa intre pe proprietate.
Productia de energie electrica rezidentiala regenerabila incepe si ea sa atraga, un numar tot mai mare de oameni optand pentru instalarea de panouri solare, in speranta reducerii facturilor si amprentei de mediu.
Numai in Statele Unite, piata solara rezidentiala a instalat o capacitate de 738 MW in al treilea trimestru al anului 2020, o crestere de 14% fata de al doilea trimestru, potrivit unui raport recent al Asociatiei Industriilor din domeniul Energiei Solare si Wood Mackenzie.
La inceputul acestei luni, compania californiana SunPower – specializata in proiectarea, productia si livrarea de panouri si sisteme solare – a anuntat lansarea unei aplicatii ce va permite proprietarilor de case sa evalueze si sa gestioneze generarea de energie, precum si setarile privind utilizarea si stocarea bateriei cu ajutorul telefonului mobil.
Serviciul va fi disponibil clientilor care folosesc sistemul SunPower Equinox si reprezinta un nou exemplu pentru modul in care tehnologiile conectate pot furniza informatii valoroase despre modul in care functioneaza cladirile.
Oferte similare pe aceasta piata din ce in ce mai aglomerata includ asa-numitele contoare „inteligente”, care permit consumatorilor sa vada in timp real cata energie consuma si cati bani cheltuie.
Produse precum Hive, de la Centrica, permit si ele utilizatorilor sa instaleze o serie de seturi conectate – de la prize si iluminare, la termostate si camere de interior – care pot fi controlate printr-o aplicatie de pe telefonul mobil si, in unele cazuri, chiar prin voce.
Incarcare auto conectata
Panourile solare reprezinta o modalitate prin care tehnologia sustenabila poate fi integrata in casele noastre. Un alt exemplu poate fi instalarea de puncte de incarcare pentru vehiculele electrice. Cand guvernele din intreaga lume cauta sa elimine treptat vanzarea de vehicule diesel si pe benzina si sa incurajeze consumatorii sa cumpere vehicule electrice, sistemele rezidentiale de incarcare ar putea deveni in anii urmatori o parte integranta a mediului construit.
Printre firmele care ofera incarcare conectata, la domiciliu, se numara si Pod Point si BP Pulse, ambele servicii incluzand aplicatii ce furnizeaza date precum cantitatea de energie utilizata, costul incarcarii si istoricul incarcarilor.
O alta firma, Wallbox, a anuntat recent ca lanseaza primul sau incarcator de vehicule electrice pentru casele din America de Nord. Compania, cu sediul in Spania, a declarat ca sistemul este compatibil cu toate tipurile de vehicule electrice si ar permite clientilor sa programeze incarcarile. Sistemul ar putea fi controlat vocal prin Google Assistant si Alexa de la Amazon.
Dincolo de sectorul privat, guvernele depun si ele eforturi pentru a incuraja dezvoltarea infrastructurii de incarcare la domiciliu. Autoritatile britanice au declarat, recent, ca Schema de Incarcare la Domiciliu pentru Vehicule Electrice – care ofera soferilor pana la 350 de lire sterline pentru un sistem de incarcare – va fi extinsa si prelungita, avandu-i in vedere pe cei care locuiesc in proprietati inchiriate si in leasing.
Mike Hawes, director executiv al Societatii Producatorilor si Comerciantilor de Autovehicule, a descris anuntul guvernului ca fiind „binevenit si un pas in directia cea buna”.
„In paralel cu cursa spre eliminarea treptata, pana in 2030, a vanzarilor de masini si autoutilitare noi pe benzina si diesel, trebuie sa acceleram extinderea retelei de incarcare a vehiculelor electrice”, a spus el, adaugand ca „o revolutie a vehiculelor electrice va avea nevoie de instalatiile de incarcare la domiciliu si la locul de munca pe care acest anunt le incurajeaza, insa si de o crestere masiva a numarului de puncte de incarcare publica pe strada si a numarului de puncte de incarcare rapida din reteaua rutiera strategica”.
Schimbare in derulare, dar cu provocari la orizont
Odata cu intensificarea incercarilor de decarbonizare a cladirilor si a societatii in ansamblul sau, modul in care arata si functioneaza casele noastre ar putea fi si el in pragul unei schimbari destul de mari.
“Tehnologiile de generare conectate la retea, asa cum sunt si panourile electrice solare, vor fi importante in trecerea la o retea electrica 100% regenerabila, insa decarbonizarea alimentarii cu energie electrica este doar o parte a tranzitiei”, a declarat Peter Tyldesley, director executiv al Centrului pentru Tehnologie Alternativa, pentru CNBC.
Referindu-se la Marea Britanie, Tyldesley a explicat modul in care organizatia sa prevedea ca „putin sub 10% din electricitatea unei societati viitoare cu zero emisii de carbon va proveni din sistemele solare fotovoltaice, utilizand doar 15-20% din suprafata de acoperis din UK”, in comparatie cu peste 75% din energia electrica provenind din energia eoliana. Tyldesley a mai spus, de asemenea, ca incalzirea reprezinta “cea mai mare provocare”.
„Pentru a decarboniza fondul locativ din Marea Britanie la scara si viteza necesare pentru a ajunge la un nivel zero de carbon, va trebui sa renovam probabil un milion de case in fiecare an in urmatoarele cateva decenii, pentru a le imbunatati izolatia si etanseitatea si pentru a instala pompe de caldura sau alte sisteme de incalzire ce nu au la baza combustibili fosili” a mai spus el.
„Pentru a face asta, avem nevoie urgenta de un program national coordonat, care sa prevada obligativitatea investitiilor guvernamentale derulate pe mai multi ani”, a adaugat el.
Cat despre cladirile care devin din ce in ce mai conectate si care ofera o cantitate uriasa de date cu privire la modul in care functioneaza, Tyldesley a incercat sa evidentieze unele dintre oportunitatile pe care acestea le-ar putea crea.
„Studiile privind implementarea tehnologiei de masurare inteligenta au aratat ca in general consumatorii consuma mai putina energie atunci cand sunt capabili sa-si monitorizeze consumul in timp real, astfel incat acest tip de tehnologie poate fi o parte utila a programelor de schimbare a comportamentelor, in combinatie cu alte forme de asistenta pentru imbunatatirea eficientei locuintelor”, a mai spus Tyldesley.
„Lansarea aparatelor inteligente poate merge un pas mai departe – raspunzand la semnalele din retea si contribuind la trecerea consumului de la perioadele de varf la perioadele in care este disponibila o cantitate mai mare de energie regenerabila”, a adaugat el.
Foto: freepik