Pasarile care traiesc pe malurile raurilor ingereaza plastic de ordinul a sute de fragmente mici pe zi, potrivit unui studiu nou. Oamenii de stiinta spun ca aceasta este prima dovada clara care atesta faptul ca poluantii din plastic din rauri isi gasesc drum catre fauna salbatica, ajungand mai departe, in lantul alimentar.
Bucatele de plastic de 5 mm sau mai mici (microplastice), inclusiv poliester, polipropilena si nylon sunt renumite pentru faptul ca polueaza raurile. Impactul pe care acestea il au asupra vietii salbatice este deocamdata unul incert.

Cercetatorii de la Universitatea din Cardiff au analizat poluantii din plastic gasiti intr-o pasare cunoscuta drept scufundac (din genul Cinclus), care se balaceste sau se scufunda in rauri, in cautarea insectelor subacvatice.
„Aceste pasari ingereaza sute de bucatele de plastic in fiecare zi” spune profesorul Steve Ormerod de la Institutul de Cercetare a Apei de la Universitatea din Cardiff. „De asemenea, ele isi hranesc si puii cu aceste materii”, a adaugat profesorul. „In aproape 40 de ani de cand studiez raurile si pasarile de acest fel nu mi-am imaginat niciodata ca intr-o zi munca noastra va scoate la iveala ca aceste pasari spectaculoase sunt expuse riscului de ingerare de materii plastice – o dovada a gradului in care problema poluarii s-a furisat treptat in vietile noastre”, a adaugat Omerod.

Cercetari anterioare aratasera ca jumatate dintre insectele din raurile din South Wales contin fragmente de microplastice.
„Pentru ca atat de multe insecte de rau sunt contaminate, este inevitabil ca pestii, pasarile si alte pradatoare sa nu ciuguleasca din aceasta prada poluata – insa este pentru prima data cand acest tip de transfer prin retele alimentare este dovedit in mod clar si la animalele de rau care traiesc liber”, spune co-cercetatorul Dr. Joseph D’Souza.

Echipa de cercetare a analizat excrementele si granulele regurgitate provenite de la pasarile care traiesc in apropiere de raurile incepand din Brecon Beacons si ajungand pana in Severn Estuary. Membrii echipei au descoperit fragmente de microplastice la aproximativ jumatate din cele 166 de mostre luate de la adulti si pui, in 14 din 15 locatii studiate, cea mai mare concentratie fiind inregistrata in locatiile urbane. Majoritatea materiilor depistate au fost fibre textile sau materiale de constructii.

Calculele sugereaza ca pasarile ingereaza aproximativ 200 de fragmente micute de plastic pe zi, de la insectele pe care le consuma.
Studiile anterioare au aratat ca microplasticele sunt prezente chiar si in adancul oceanelor si ca ajung in corpurile organismelor vii, de la foci si crabi pana la pasari de mare.
Raurile reprezinta un traseu extrem de important intre uscat si mare pentru microplastice precum fibre textile sintetice, pulberi de cauciuc si alte deseuri din plastic care se fragmenteaza.
Cercetarea publicata in Global Change Biology (Biologia Schimbarii Globale) a fost desfasurata in colaborare cu Laboratoarele de Cercetare Greenpeace, de la Universitatea din Exeter.

Sursa: https://www.bbc.com/news/science-environment-52762120

Foto: freepik