Fiintele umane au un set divers de efecte asupra planetei. Amprenta casei noastre este una importanta si include si caracteristicile terenului din jur, fie ca ne referim la fasii de teren cu gazon, la zona pentru cutia de scrisori, la balcoane, terase, plante in ghivece pe marginea ferestrelor, sau curti si gradini.
Cu cateva decizii importante si o inima deschisa, putem sustine polenizatorii locali, putem imbunatati calitatea si conservarea apei si putem construi abundenta de flora si fauna pentru anii urmatori.
Iata mai jos trei ponturi pentru sustenabilitate pentru gradini si proprietati.
1. Transforma-te intr-un sustinator al polenizatorilor locali
Marii polenizatori din intreaga lume – furnici, lilieci, albine, gandaci, pasari, fluturi, muste, molii si viespi – sunt responsabili pentru sannsa de reproducere a peste 80% din plantele infloritoare ale lumii. Sanatatea noastra si nutritia depind la propriu de un ecosistem pe care cel mai adesea il consideram ceva garantat.
Cu doar putin mai multa atentie si grija, putem crea spatii in care albinele, fluturii si multe alte insecte sa se inmulteasca si sa se dezvolte.
In SUA, Pollinator Parkways – o initiativa lansata de Sherrie in cartierul Montavilla din Portland, Oregon – lucreaza cu proprietarii de case pentru a crea zone frumoase si prietenoase cu polenizatorii, utilizand zonele de parcare din fata caselor. Pollinator Parkways presupune crearea de gradini fara pesticide folosind plante native, cu momente decalate de inflorire.
2. Renunta la gazon si planteaza copaci, arbusti si flori native pentru zona in care locuiesti
Cui nu ii plac gradinile sau curtile cu gazon verde uniform? Insa gazonul este un burete de apa si nu sustine fauna salbatica locala. Gandeste-te la peisagistica in stil xeriscaping, un concept in care sunt favorizate plante care economisesc apa, care sunt rezistente la seceta si care sunt specifice zonelor uscate.
Daca faci alegeri locale in ceea ce priveste plantele pe care le cultivi, toata lumea castiga: polenizatorii locali sunt sustinuti, fauna salbatica are parte de hrana si de adapost, iar culturile favorizeaza biodiversitatea regionala.
Pentru polenizatori, gandeste-te la o varietate de plante native, care infloresc in toate anotimpurile, mai ales la sfarsitul iernii, la inceputul primaverii si toamna. Cumpara intotdeauna plante native, fertilizatori organici si concentreaza-te pe practici sustenabile de gradinarit.
3. Fii o vedeta a biodiversitatii facand din gradina sau balconul tau un habitat pentru fauna salbatica
Invata cum poti fi mai bun cu fauna salbatica locala, gestioneaza ploile cu o frecventa accentuata din cauza schimbarii climatice si creaza in curtea ta un habitat in care pasarile locale, insectele si animalele sa isi poata construi o viata in care sa prospere.
Pentru a face din curtea sau gradina ta un sanctuar pentru fauna salbatica trebuie sa dezvolti unele caracteristici care sa rezolve probleme precum excesul de apa de la furtuni, dar si sa reduci utilizarea pesticidelor, sa elimini buruienile invazive si sa plantezi copaci si arbusti nativi pentru a spriini activitatea excelenta a polenizatorilor locali.
Foto: freepik