Provocarile de natura sociala dar si cele de natura economica, ce urmeaza pandemiei provocate de noul coronavirus reprezinta o problema ce necesita o atentie sporita din partea autoritatilor si lumii de business din tarile afectate. Ebru Dildar Edin, vice-presedinte al Garanti BBVA, a participat recent la o discutie organizata de Consiliul de Afaceri pentru Dezvoltare Sustenabila din Turcia (SKD Turkiye) pentru a discuta despre viitorul sustenabil in perioada post-pandemie.

Aceasta discutie virtuala marcheaza inceputul unui serii de “Discutii despre COVID-19 si Companii”. Discutia initiala subliniaza nevoia de a crea o ordine mondiala noua, dupa ce intreaga planeta a fost pusa on hold de aceasta pandemie, si de a face din sustenabilitate o prioritate in reconstructie. Potrivit participantilor, situatia curenta nu ar trebui sa insemne alocarea tuturor resurselor in scopul repornirii vechii economii, ci ar trebui luata in calcul, mai degraba, o oportunitate de a face loc unei economii noi, prietenoasa cu mediul, in sensul eforturilor pentru o lume mai buna.

Ebru Dildar Edin, presedinte al consiliului directoral al SKD Turcia si vice-presedinte al Garanti BBVA a discutat despre impactul la nivel global al pandemiei, precum si despre provocarile cu care se confrunta in prezent lumea afacerilor. “Lumea corporate trece printr-o perioada foarte dificila, ca rezultat al pandemiei, in toiul unei lupte globale. In noua ordine care se creaza dupa pandemie, sustenabilitatea ar trebui sa fie prioritatea noastra” a atras atentia Dildar Edin.

 

Noua ordine pe care o construim trebuie axata pe sustenabilitate

Edin a reamintit, de asemenea, ca desi pandemia a avut un rezultat pozitiv fata de mediu, problemele mediului inconjurator nu au disparut. “Criza climatica face parte din vietile noastre si este o situatie de urgenta care continua sa existe. Cred ca ar trebui sa transformam aceasta situatie speciala intr-o oportunitate noua. Trebuie sa facem un apel ca atat companiile, cat si indivizii, sa actioneze in concordanta cu principiile de dezvoltare sustenabila. Fara doar si poate, noua ordine pe care o construim dupa pandemie trebuie sa se concentreze pe sustenabilitate” a spus ea.
Edin a subliniat importanta economiei circulare, un concept pe care SKD Turcia il promoveaza deja de ceva timp. Dupa economia lineara, sau economia de tip “ia-

fa-arunca”, au inceput sa fie dezvoltate si propuse modelele operationale si economiile circulare. In aceste modele, deseurile sunt folosite ca resursa si transformate in produse si servicii care pot produce din nou un castig economic.
Economia circulara este inclusa printre cele mai importante aspecte ale Acordului Verde European, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an si care isi propune ca Uniunea Europeana sa devina neutra din punct de vedere al carbonului pana in 2050.

 

Recuperarea Verde – un manifest pentru un viitor sustenabil

Ideile prezentate de Ebru Dildar Edin in cadrul discutiei SKD Turcia fac parte din agenda mai larga pe care BBVA o promoveaza la nivel global.
Astfel, BBVA s-a alaturat recent manifestului “Recuperarea Verde. Repornirea si relansarea Economiilor noastre pentru un viitor sustenabil” promovat de presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Pascal Canfin. Aceasta alianta – compusa din politicieni, oameni de afaceri, companii, uniuni si organizatii nonguvernamentale – sustine o recuperare sustenabila dupa criza coronavirus. “Pentru a atenua provocarea pe care o reprezinta o recuperare rapida, ar trebui sa incepem cu un model de dezvoltare mai sustenabila” a spus presedintele Grupului BBVA, Carlos Torres Vila.

“Provocarile legate de schimbarea climatica continua sa fie la fel de relevante. Daca ar fi sa numim un lucru bun pe care l-a reusit pandemia, acesta a fost sporirea gradului de importanta al agendei de sustenabilitate”, este de parere liderul BBVA, care a semnat acest apel la actiune pentru Europa.
Partile semnatare se obliga sa “coopereze, facand schimb de experiente si de expertiza si creand sinergii pentru a obtine decizii necesare legate de investitii”, iar aceste investitii ar trebui sa actioneze ca “acceleratori ai tranzitiei catre o neutralitate climatica si catre ecosisteme sanatoase”.

“COVID-19 nu va face schimbarea climatica si degradarea naturii sa dispara. Nu vom castiga lupta impotriva COVID-19 fara un raspuns economic solid” se mai arata in manifest. “Haideti sa nu punem fata in fata aceste doua lupte, ci sa luptam si sa le castigam pe amandoua in acelasi timp!”.
Alianta are in prezent 270 de membri printre care se numara membri ai Parlamentului European din 17 tari ale Uniunii Europene, ministri din tari europene, organizatii non guvernamentale, asociatii corporate si uniuni. In plus, 50 de presedinti sau CEO ale unor companii multinationale mari din Europa au semnat si ei acest manifest.
Semnatarii sprijina, de asemenea, Acordul Verde al Comisiei Europene, lansat in luna decembrie a anului trecut, ce vizeaza sectoare diverse incepand de la transporturi si productie de energie si ajungand pana la agricultura, avand drept obiectiv combaterea crizei climatice. In cadrul Acordului, Uniunea Europeana si-a asumat angajamentul de a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050. La randul sau, BBVA s-a angajat sa fie neutra din punct de vedre al emisiilor de carbon pana in 2020.

BBVA si-a stabilit, de asemenea, ca obiectiv reducerea propriilor emisii de dioxid de carbon cu 68% fata de nivelul din 2015, si atingerea unui procent de 70% din energia pe care banca o foloseste in intreaga lume, din surse regenerabile, pana in 2025.
Reducerea impactului activitatii sale asupra mediului este unul dintre obiectivele din cadrul strategiei BBVA de a lupta cu schimbarea climatica si de a promova o dezvoltare sustenabila.

Foto: freepik